Κόσμος

Ισραήλ: Δηλώνει αποφασισμένο να διατηρήσει τον στρατιωτικό έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας και μετά τον πόλεμο

Τις επιδιώξεις του για την Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο αποκαλύπτει το Ισραήλ. Το «μοντέλο» που έχει στο μυαλό της η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι ανάλογο με αυτό που ισχύει στη Λωρίδα της Γάζας: δηλαδή να μην ασκεί μεν πολιτικό έλεγχο, αλλά ο στρατός του να μπορεί να επεμβαίνει όπου και όποτε θέλει. 

Ο στόχος του Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας γίνεται όλο και πιό σαφής: να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα στο μέλλον να επαναληφθεί μια επίθεση όπως αυτή της Χαμάς.

Γι αυτό ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε σήμερα στα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ πως το Ισραήλ θα διατηρήσει τον στρατιωτικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, διατηρώντας την ελευθερία να λειτουργεί παρόμοια με τον τρόπο που κάνει αυτή τη στιγμή στη Δυτική Όχθη.

«Μετά τον πόλεμο, όταν αυτός τελειώσει, νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι η Χαμάς δεν θα έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ θα ελέγχει τον παλαιστινιακό αυτό θύλακα στρατιωτικά, αλλά δεν θα τον ελέγχει με την πολιτική έννοια», είπε ο υπουργός.

«Όταν μιλάμε για μια επιχείρηση στρατιωτικής ελευθερίας, κοιτάξτε τι συνέβη απόψε στην Τζενίν», πρόσθεσε ο Γκάλαντ, αναφερόμενος στην επιδρομή δυνάμεων του Ισραήλ μέσα σε νοσοκομείο στη Δυτική Όχθη, όπου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρεις «τρομοκράτες».

Οι ισραηλινές δυνάμεις έστειλαν σήμερα κομάντος μεταμφιεσμένους σε ιατρικό προσωπικό και με πολιτικά σε νοσοκομείο της Τζενίν, για να εκτελέσουν τρεις άνδρες, για τους οποίους είπαν πως πρόκειται για «τρομοκράτες» και πως ένας απ’ αυτούς συνδέεται με τη Χαμάς.

«Αυτή είναι η επιχείρηση στρατιωτικής ελευθερίας στο υψηλότερο επίπεδο, και όμως δεν ελέγχουμε την περιοχή με την πολιτική έννοια», είπε ο Γκάλαντ. «Αυτό είναι εφικτό (και στη Γάζα) και θα χρειαστεί χρόνος για αυτό», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την καταστροφή της υπάρχουσας στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς «είναι πεπερασμένες» και προχωρούν παρά τις σημαντικές προκλήσεις.

Πηγή: Times of Israel

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαθητές δημοτικού στη Γερμανία απέχουν από τα social media - Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα
«Τα παιδιά μιλάνε και παίζουν ξανά μεταξύ τους - Υπάρχει και πάλι πραγματική αλληλεπίδραση στην αυλή του σχολείου, κάτι που δεν συνέβαινε πριν - Απλώς κάθονταν σκυμμένα πάνω από τα τηλέφωνά τους στις γωνίες», δήλωσε ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου
Teenagers pose for a picture while looking at their phones, in Bonn, Germany, February 20, 2026. REUTERS/Jana Rodenbusch
Ο Ζελένσκι μιλάει πρώτη φορά μέσα από το προεδρικό καταφύγιο και χλευάζει τον Πούτιν 4 χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία
«Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερα χρόνια από τότε που ο Πούτιν υποσχέθηκε να καταλάβει το Κίεβο σε τρεις ημέρες», είπε ο Ζελένσκι μέσα από το καταφύγιό του - Δείτε το βίντεο
Ο Ζελένκσι στο καταφύγιο του προεδρικού Μεγάρου
7
«Παρακαλώ, στηρίξτε την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο και χαρακτήρισε τον Πούτιν «ενσάρκωση του πολέμου»
Αναφερόμενος στις κυρώσεις, στο 20ό πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πίεση προς τη Ρωσία
FILE PHOTO: Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy attends a press conference with Lithuanian President Gitanas Nauseda and Polish President Karol Nawrocki at the Presidential Palace in Vilnius, Lithuania, January 25, 2026. REUTERS/Kuba Stezycki/File Photo/File Photo