Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Ισραήλ: Ο συνασπισμός του Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης για την δικαστική μεταρρύθμιση

Ισραήλ: Ο συνασπισμός του Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης για την δικαστική μεταρρύθμιση

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις και μαζικές διαδηλώσεις έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνησή του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ. Και μέχρι στιγμής, μόνο αποκλιμάκωση δεν φαίνεται στον ορίζοντα… αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός έπρεπε να αντιμετωπίσει και την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση.  

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, καθώς καταψηφίσθηκε από 59 βουλευτές και υπερψηφίσθηκε από 53. Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από την αντιπολίτευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση.

Το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προτείνεται από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία είναι μία από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, έχει στόχο να αυξηθεί η εξουσία των βουλευτών έναντι εκείνης των δικαστών. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος να θέσει σε κίνδυνο το δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.

Παρέμβαση του προέδρου για να σταματήσει η μεταρρύθμιση

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα (27.03.2023) την κυβέρνηση να «σταματήσει αμέσως» τη νομοθετική εργασία πάνω στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που διχάζει τη χώρα. 

«Την περασμένη νύκτα υπήρξαμε μάρτυρες πολύ δύσκολων σκηνών», δήλωσε στο Twitter ο Χέρτσογκ, για τον οποίο «ολόκληρο το έθνος διακατέχεται από βαθιά ανησυχία». «Η ασφάλειά μας, η οικονομία μας και η κοινωνία μας απειλούνται», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο οποίος καλεί επισήμως «τον πρωθυπουργό, τα μέλη της κυβέρνησης και αυτά της πλειοψηφίας» να «σταματήσουν αμέσως» την εξέταση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο «στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ».

Δείτε βίντεο:

Να σημειωθεί ότι ο Χέρτσογκ έχει ρόλο κυρίως τελετουργικό και οι επανειλημμένες εκκλήσεις του να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στη μεταρρύθμιση δεν είχαν μέχρι τώρα αποτέλεσμα και δεν εμπόδισαν τη χώρα να διολισθήσει λίγο-λίγο στην κρίση. Πρόσφατα είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο «εμφυλίου πολέμου».

Δεν «λύγισε» τελικά ο Νετανιάχου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας (27.03.2023), το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 είχε αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επρόκειτο να ανακοινώσει στις 10:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) την αναστολή της μεταρρύθμισης. Κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ, καθώς λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι οι ανακοινώσεις Νετανιάχου αναβάλλονται

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζήτησαν από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να προχωρήσει με την δικαστική μεταρρύθμιση.

Καλούν σε γενική απεργία, χιλιάδες στους δρόμους

Η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία αμφισβητείται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, βρίσκεται στη ρίζα μιας από τις μεγαλύτερες λαϊκές κινητοποιήσεις στην ιστορία του Ισραήλ. Tο βράδυ της Κυριακής (26.03.2023), χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Τελ-Αβίβ μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ μιας αναστολής της μεταρρύθμισης. Και μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ότι θα υπάρχει άμεσα αποκλιμάκωση της κατάστασης αφού ο επικεφαλής της κεντρικής συνδικαλιστικής ένωσης της χώρας, Histadrut, ανακοίνωσε άμεση «γενική απεργία». 

Δείτε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις:

«Καλώ σε γενική απεργία (…) αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου στο Ισραήλ. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε» πρόσθεσε. 

Την ανακοίνωση αυτή ακολούθησε η ανακοίνωση της Ιατρικής Ένωσης του Ισραήλ που κηρύσσει επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν διακοπεί οι απογειώσεις από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Δείτε φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις:

Οι ΗΠΑ δηλώνουν «βαθιά ανήσυχες» από τις εξελίξεις

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι θέση για το ζήτημα, αλλά και για τις αναταραχές που σημειώνονται, πήραν και οι ΗΠΑ, που είναι ένας κρίσιμης σημασίας σύμμαχος του Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» της αμερικανικής προεδρίας, υπογραμμίζοντας «την κατεπείγουσα ανάγκη για συμβιβασμό». 

«Οι δημοκρατικές αξίες υπήρξαν πάντα και οφείλουν να παραμείνουν ένα χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ», προειδοποίησε χθες, Κυριακή, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουάτσον. «Οι θεμελιώδεις αλλαγές για ένα δημοκρατικό σύστημα θα έπρεπε να πραγματοποιούνται με βάση τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις