Κόσμος

Και η Κίνα στηρίζει τη Λαγκάρντ

Η στήριξη που προσέφερε η Κίνα στην Κριστίν Λαγκάρντ ενισχύει την υποψηφιότητά της για τη θέση του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ. Παραμένει όμως ένα μεγάλο αλλά...

Η εμπλοκή της στο σκάνδαλο Ταπί, για την οποία δεν αποκλείεται να διωχθεί. Αν γίνει αυτό, η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα τη στηρίξει. Μπορεί η Κίνα να αλλάξει τα δεδομένα; Τη στήριξη της Λαγκάρντ από το Πεκίνο ανακοίνωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δε σχολίασε όμως.

Την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν δήλωσε είπε ότι η μελλοντική ηγεσία του ΔΝΤ θα πρέπει να αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ των αναδυόμενων οικονομιών, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί ρητά για το εάν θα πρέπει ο επόμενος επικεφαλής του ταμείου να είναι από κάποια αναδυόμενη οικονομία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού καθώς χειρίζεται τα πακέτα δανεισμού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αρκετές εξ αυτών, περιλαμβανομένων της Βρετανίας και της Ιταλίας, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Λαγκάρντ. Το ίδιο έκανε και η Ιρλανδία.

Υπάρχουν όμως και άλλοι που θέλουν αλλαγή. Όπως το Μεξικό, που πιέζει να διαδεχθεί τον Στρος Καν ο κεντρικός του τραπεζίτης Αγκουστίν Κάρστενς και πολλές αναδυόμενες οικονομίες υποστηρίζουν ότι είναι καιρός η άτυπη συμφωνία που όριζε ότι το θώκο καταλάμβανε Ευρωπαίος να λάβει τέλος.

Μια «συμφωνία κυρίων» όριζε ότι Ευρωπαίος τοποθετείτο στην ηγεσία του ΔΝΤ και Αμερικανός στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά οι αναδυόμενες οικονομίες ζητούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο ρόλο στους διεθνείς οργανισμούς.

Πηγές στην Ουάσινγκτον πάντως λένε ότι θα υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα για το θώκο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες-μέλη της ΕΕ διαθέτουν πάνω από τις μισές από τις ψήφους του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να κρίνουν ποιος θα αναλάβει τη διεύθυνσή του.

Το ΔΝΤ διευθύνεται προσωρινά από το δεύτερο τη τάξει στέλεχός του, τον Αμερικανό Τζον Λίπσκι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει να παραιτηθεί τον Αύγουστο. Έχει οριστεί πως ο επόμενος γενικός διευθυντής ή η επόμενη γενική διευθύντρια του οργανισμού θα πρέπει να έχει αναδειχθεί ως την 30ή Ιουνίου.

Αναποφάσιστη για την ώρα είναι η Βραζιλία, που διεμήνυσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.

Κυβερνητικές πηγές στην Μπραζίλια έλεγαν πως υπάρχει η αίσθηση πως ο Μεξιξανός Κάρστενς είναι απίθανο να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να καταλάβει το θώκο.

Η Ρωσία έχει κάνει γνωστό ότι θα υποστηρίξει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Καζακστάν Γκριγκόρι Μαρτσένκο ενώ πηγές λένε πως ο Νοτιοαφρικανός Τρέβορ Μάνιουελ ενδέχεται να αναδειχθεί και αυτός υποψήφιος.

Η Λαγκάρντ, η οποία μιλά άπταιστα αγγλικά και είχε ανακηρυχθεί η καλύτερη υπουργός Οικονομικών στην ευρωζώνη το 2010 από την εφημερίδα Financial Times, δεν έχει κάνει σχόλια για την πιθανή υποψηφιότητά της, αν και ελάχιστοι αμφιβάλλουν ότι θέλει τη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αντιμέτωπη και η Λαγκάρντ με τη δικαιοσύνη

Ο Σόιμπλε θέλει τη γαλλίδα Λαγκάρντ επικεφαλής του ΔΝΤ

Η Ευρώπη θέλει Λαγκάρντ, οι υπόλοιποι; – Φουντώνει η μάχη της διαδοχής στο ΔΝΤ

Όλοι θέλουν τη Λαγκάρντ – Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Στρος Καν 

Κριστίν Λαγκάρντ: η «σανίδα σωτηρίας» της Ευρώπης στη μάχη για το ΔΝΤ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στην Πολωνία μετά από απειλή drone – Απογειώθηκαν μαχητικά και έκλεισε το αεροδρόμιο του Λούμπλιν
Σειρήνες, κλειστό αεροδρόμιο και ανάπτυξη μαχητικών: οι πολωνικές αρχές τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού το απόγευμα του Σαββάτου στην ανατολική χώρα, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία
Πολωνικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16
Ο αμφιλεγόμενος Τσάρλι Κερκ: Το κίνημα MAGA και οι εμπρηστικές δηλώσεις για τρανς, αφροαμερικανούς και αμβλώσεις
Ο Κερκ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία, για τις εκλογές του 2024, πείθοντας μεγάλο μέρος των νεαρών ψηφοφόρων να υποστηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
Τσάρλι Κέρκ 1
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτελεί ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα επειδή παρακολουθούν ξένες ταινίες
Έκθεση-κόλαφος των Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει αύξηση των εκτελέσεων στη Βόρεια Κορέα, ακόμη και για απλή παρακολούθηση ή διαμοιρασμό ξένων ταινιών και σειρών, σύμφωνα με το BBC
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν 2
Πολωνία: Νεαρή μητέρα αφήνει το γραφείο και εκπαιδεύεται για πόλεμο με τη Ρωσία – «Θα πολεμήσω για το παιδί μου»
Στα σύνορα με τη Ρωσία, χιλιάδες Πολωνοί εντάσσονται σε στρατιωτικά προγράμματα, παρακινούμενοι από τον φόβο μιας επίθεσης και την επιθυμία να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters
Η 36χρονη διοικητική υπάλληλος Αγκνιέσκα Τζεντροζάκ στέκεται μαζί με άλλους νεοσύλλεκτους κατά τη διάρκεια της εθελοντικής στρατιωτικής εκπαίδευσης στο πεδίο εκπαίδευσης στο Μπρανιέβο της Πολωνίας
1