20η ημέρα πολέμου στη Μέση Ανατολή και πλέον οι επιθέσεις έχουν περάσει σε νέα φάση, με χτυπήματα σε βασικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Μετά την ισραηλινή επίθεση στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars και τις επιθέσεις-απάντηση του Ιράν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κορυφώνεται η παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη του πολέμου, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν πρωτοφανή άνοδο. Δείτε εδώ όλα όσα προηγήθηκαν, μέσα από το προηγούμενο live του newsit.gr
Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν έκκληση για αποκλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ζητώντας μορατόριουμ στα πλήγματα εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών ζωτικής σημασίας, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία.
Οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις ευρύτερες επιπτώσεις τους κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση και μέγιστη αυτοσυγκράτηση, προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών, και πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου από όλα τα μέρη», αναφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων. «Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά μορατόριουμ στα πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων ενέργειας και ύδρευσης», υπογραμμίζουν.
Ο στρατός του Ιράν ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ στη Δυτική Ιερουσαλήμ, ως αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία κορυφαίων Ιρανών αξιωματούχων και δεκάδων ναυτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιθέσεις έγιναν «σε απάντηση στο αίμα των ηρώων» του πολεμικού πλοίου IRIS Dena και του υπουργού Πληροφοριών Ισμαήλ Χατίμπ.
Δεν έχουν δοθεί προς το παρόν πληροφορίες για τυχόν ζημιές ή θύματα.
Η Ρωσία απηύθυνε σήμερα νέα έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στον Περσικό Κόλπο, αρχής γενομένης από τη διακοπή των αμερικανοϊσραηλινών επιθέσεων εναντίον του Ιράν, ενώ προσφέρθηκε να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.
«Ζητούμε την ταχύτερη δυνατή παύση των εχθροπραξιών, οι οποίες ήταν απόρροια των απρόκλητων επιθέσεων από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Ρωσία, μαζί με την Κίνα, την Τουρκία και άλλες χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις, είναι έτοιμη να βοηθήσει στη διευθέτηση της σύγκρουσης και στην προσπάθεια επίλυσης των διαφορών με διπλωματικά-πολιτικά μέσα», αναφέρει.
Επισημαίνει πως «το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση» είναι να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους εναντίον του Ιράν.
Η Ρωσία τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου συλλογικής ασφαλείας στον Περσικό Κόλπο, «με στόχο την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή και τη συνεργασία μεταξύ όλων των παράκτιων κρατών».
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν από την Κομισιόν να στηρίξει τα κράτη-μέλη στη λήψη προσωρινών και στοχευμένων μέτρων, με στόχο να περιοριστεί η εκτίναξη των τιμών ενέργειας που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στο Iran, σύμφωνα με προσχέδιο κοινών συμπερασμάτων που επικαλείται το Reuters.
Το έγγραφο επισημαίνει ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να διατηρούν τα κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, να υποστηρίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να διασφαλίζουν τον δίκαιο ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Η Ιρανική Ερυθρά Ημισέλινος ανέφερε ότι από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί πάνω από 204 παιδιά, εκ των οποίων 53 είναι κάτω των πέντε ετών, ενώ δύο έγκυες γυναίκες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους.
«Όταν στοχοποιούνται παιδιά και έγκυες μητέρες, δεν πρόκειται πλέον για στρατιωτικό περιστατικό, αλλά για σοβαρή παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», τόνισε η οργάνωση.
Παράλληλα, περισσότεροι από 18.000 πολίτες έχουν τραυματιστεί, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές από τις 8 Μαρτίου έχουν προκαλέσει ζημιές σε 498 σχολεία, 251 ιατρικά κέντρα και 17 κέντρα της Ερυθράς Ημισελήνου, με συνολικά πάνω από 70.000 αστικές μονάδες να έχουν υποστεί ζημιές.
Η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα εκείνους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μην σιωπούν μπροστά σε αυτές τις «κατάφωρες παραβιάσεις».
Οι ID έχουν εντοπίσει την 13η κατά τη διάρκεια της ημέρας βαλλιστική ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από το Ιραν, με κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα.
Οι σειρήνες αναμένεται να ηχήσουν στην Ιερουσαλήμ μέσα στα επόμενα λεπτά, προειδοποιώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των πυραυλικών επιθέσεων που πραγματοποιεί η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε πολλαπλές επιθέσεις και αυξημένη ένταση σε όλη τη χώρα.
Οι ιρανικές επιθέσεις έχουν πλήξει σοβαρά την ενεργειακή υποδομή του Qatar, εξαλείφοντας περίπου το 17% της εξαγωγικής του δυναμικότητας σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για διάστημα έως και πέντε ετών.
Ο διευθύνων σύμβουλος και υπουργός Ενέργειας της QatarEnergy, Saad Sherida Al-Kaabi, δήλωσε στο Reuters ότι οι ζημιές αντιστοιχούν σε απώλειες περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, με σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και της Ασίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο από τις 14 γραμμές επεξεργασίας LNG και μία από τις δύο εγκαταστάσεις μετατροπής αερίου σε υγροποιημένο καύσιμο (GTL) υπέστησαν ζημιές. Οι εργασίες αποκατάστασης αναμένεται να θέσουν εκτός λειτουργίας περίπου 12,8 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως για χρονικό διάστημα τριών έως πέντε ετών.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι μετά τον πόλεμο με το Ιράν θα πρέπει να δημιουργηθούν αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα διέρχονται μέσω της χώρας του.
Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μεταφορά ενεργειακών πόρων από τη Μέση Ανατολή μέσω της Αραβικής Χερσονήσου προς ισραηλινά λιμάνια, παρακάμπτοντας τις απειλές που σχετίζονται με τα Στενά του Ορμούζ και γενικότερα τα ύδατα του Περσικού Κόλπου.
Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναζήτησης εναλλακτικών ενεργειακών διαδρομών, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από ευάλωτα θαλάσσια περάσματα και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.
Η Le Monde αποκαλύπτει ότι ένας Γάλλος ναύτης στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle φέρεται να αποκάλυψε κατά λάθος τη θέση του πλοίου στη Μεσόγειο, μεταξύ Greece και Cyprus, όπου συμμετέχει σε αποστολές άμυνας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ναύτης χρησιμοποιούσε την εφαρμογή Strava για να καταγράφει τη διαδρομή του κατά τη διάρκεια τζόκινγκ στο κατάστρωμα. Ωστόσο, επειδή η εφαρμογή καταγράφει και δημοσιοποιεί δεδομένα τοποθεσίας μέσω GPS, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός της ακριβούς θέσης του πλοίου.
Το περιστατικό αναδεικνύει ένα γνωστό πρόβλημα ασφαλείας, καθώς στο παρελθόν παρόμοια χρήση εφαρμογών όπως η Strava έχει οδηγήσει στην αποκάλυψη ευαίσθητων τοποθεσιών, όπως μυστικές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, εξαιτίας απρόσεκτης κοινοποίησης δεδομένων από χρήστες.
Το περιοδικό The Economist παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα συμβολικό εξώφυλλο με τίτλο «Επιχείρηση Τυφλή Οργή», στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ απεικονίζεται με κράνος που του περιορίζει την όραση, υποδηλώνοντας ότι οι αποφάσεις του επηρεάζονται από θυμό και περιορισμένη κρίση.
Στην ανάλυσή του, το περιοδικό εκτιμά ότι ο πόλεμος στο Ιράν ενδέχεται να καταστήσει τον Τραμπ πιο αδύναμο αλλά και πιο επιθετικό. Ένας σύντομος πόλεμος θα μπορούσε να ενισχύσει τη δεύτερη θητεία του, ενώ μια παρατεταμένη σύγκρουση ίσως οδηγήσει σε πολιτική φθορά ή ακόμη και πτώση του.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στους κόλπους των Republican Party αυξάνεται η δυσαρέσκεια, με φόντο τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, που ενδέχεται να αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολες για το κόμμα.
Τέλος, το περιοδικό προειδοποιεί ότι ένας αποδυναμωμένος Τραμπ μπορεί να καταστεί πιο απρόβλεπτος, υιοθετώντας πιο σκληρή στάση τόσο στη διεθνή σκηνή όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ασκώντας πιέσεις σε θεσμούς όπως τα μέσα ενημέρωσης και η κεντρική τράπεζα, και εντείνοντας την πολιτική πόλωση.

Η Γαλλία ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Λίβανο, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται πλέον στα 17 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Jean-Noël Barrot, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης προς τον λιβανέζικο λαό, «που έχει παγιδευτεί σε έναν πόλεμο που δεν επέλεξε», όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Ο γενικός γραμματέας του International Maritime Organization, Arsenio Dominguez, προειδοποίησε ότι η συνοδεία εμπορικών πλοίων από πολεμικά σκάφη στο Strait of Hormuz δεν αποτελεί βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση.
Η τοποθέτησή του έρχεται μετά τις προτάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, για ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων με στόχο την προστασία της ναυσιπλοΐας στη συγκεκριμένη θαλάσσια οδό, όπου οι ιρανικές επιθέσεις έχουν σχεδόν παραλύσει την εμπορική κίνηση.
Ο Τραμπ έχει καλέσει και άλλες χώρες –όπως η Japan, η South Korea, σύμμαχοι του NATO, αλλά και ανταγωνιστές όπως η China– να συμβάλουν με πολεμικά πλοία.
Ωστόσο, ο Ντομίνγκες υπογράμμισε ότι ακόμη και με στρατιωτική προστασία, οι ναυτικοί θα συνεχίσουν να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για το αν υπάρχει στρατιωτική λύση που θα μπορούσε να διασφαλίσει πλήρως την επανέναρξη της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Noël Barrot, πρόκειται να επισκεφθεί το Israel την Παρασκευή σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, μετά τη μετάβασή του στη Beirut, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίτευξη εκεχειρίας στον Lebanon.
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Μπαρό θα έχει συνομιλίες με τις ισραηλινές αρχές για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Ταυτόχρονα, θα μειώσει η παραγωγή LNG κατά 17%.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF, υποστράτηγος Eyal Zamir, δήλωσε σε εσωτερική συζήτηση ότι το Ισραήλ «δεν έχει φτάσει ούτε στα μισά» της εκστρατείας του κατά του Ιράν, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το Κανάλι 12.
Ανώτεροι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει άμεσο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των επιχειρήσεων, ενώ η ηγεσία των IDF φαίνεται να συμφωνεί ότι δεν πρέπει να σταματήσουν τις ενέργειες σε αυτό το στάδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κανάλι 12, αξιωματούχοι ασφαλείας εκφράζουν ανησυχία ότι η λήξη της εκστρατείας τώρα θα μπορούσε να προκαλέσει αναζωπύρωση των συγκρούσεων μέσα σε λίγους μήνες, παρά τις πρόσφατες επιθέσεις που έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τις ικανότητες του Ιράν στους βαλλιστικούς πυραύλους.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα των επιθέσεων εναντίον του Ιράν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως, παρότι μέχρι στιγμής ο πόλεμος διεξάγεται με αεροπορικές επιδρομές και πυραυλικές επιθέσεις, χρειάζεται επίσης μια χερσαία συνιστώσα. «Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για κάτι τέτοιο», είπε χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Εκτίμησε πάντως ότι είναι νωρίς να πει με σιγουριά εάν ο ιρανικός λαός θα ξεσηκωθεί για να ανατρέψει το καθεστώς. «Εναπόκειται στον ιρανικό λαό να το δείξει, να επιλέξει την κατάλληλη στιγμή και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο Νετανιάχου.
«Κερδίζουμε και το (καθεστώς στο) Ιράν αποδεκατίζεται», τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι το Ισραήλ έσυρε τις ΗΠΑ σε αυτόν τον πόλεμο. «Πιστεύει πραγματικά κανείς πως μπορεί οποιοσδήποτε να πει στον πρόεδρο Τραμπ τι να κάνει;», σχολίασε ο Νετανιάχου.
«Διάβασα εντελώς λανθασμένες ερμηνείες του κειμένου που εγκρίθηκε σήμερα από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνον, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ιταλία. Καμία πολεμική αποστολή. Δεν θα μπει κανείς στα στενά του Χορμούζ αν πρώτα δεν υπάρξει εκεχειρία και μια διευρυμένη, πολυμερής πρωτοβουλία» υπογράμμισε, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο.
«Έχουμε επίγνωση, όμως, του πόσο σημαντικό είναι για όλους, να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια τα στενά του Χορμούζ και θεωρούμε σωστό και πρέπον, το νομικό πλαίσιο για μια ειρηνική και πολυμερή πρωτοβουλία που να πετύχει τον στόχο αυτό, να προσφερθεί από τον ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Κροζέτο.
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εκεχειρία με το Ισραήλ, κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό στη Βηρυτό.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους από τότε που το Ισραήλ άρχισε ξανά ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ο πρόεδρος Αούν υπογράμμισε την «ανάγκη κατάπαυσης του πυρός» και επανέλαβε την πρόταση για απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ταξίδεψε στη Βηρυτό προκειμένου να εκφράσει «την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον λαό του Λιβάνου, ο οποίος έχει παρασυρθεί σε έναν πόλεμο που δεν ήταν επιλογή του», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Μπαρό επισκέφθηκε μεταξύ άλλων ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εκτοπισμένων.
Σχεδόν το 65% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα διατάξει μια ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στο Ιράν, όμως μόνο το 7% στηρίζει αυτήν την ιδέα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.
Η τριήμερη δημοσκόπηση, που ολοκληρώθηκε σήμερα (19/3/26), δείχνει ότι η δημοτικότητα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, στο 40%, μία μονάδα πάνω από την προηγούμενη μέτρηση, λίγες ώρες αφότου ΗΠΑ και Ισραήλ εξαπέλυσαν επίθεση στο Ιράν, στις 28 Φεβρουαρίου. Η δημοσκόπηση, σε δείγμα 1.545 ενηλίκων Αμερικανών, έχει περιθώριο λάθους 3 μονάδων.
Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την Τετάρτη (18/3/26) ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο να αναπτύξει χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις της στη Μέση Ανατολή. Αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση των δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Χορμούζ και μια πιθανότητα θα ήταν η απόβαση στρατιωτών στα παράλια του Ιράν. Η κυβέρνηση συζητούσε επίσης την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο νησί Χαργκ του Ιράν, απ’ όπου εξάγεται το 90% του πετρελαίου της χώρας.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στηρίζουν μέχρι στιγμής τον πόλεμο: Σε ποσοστό 77% είπαν ότι εγκρίνουν τα πλήγματα στο Ιράν. Μόνο το 6% των Δημοκρατικών και το 28% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων εγκρίνει τα πλήγματα. Συνολικά, περίπου το 37% των Αμερικανών συμφωνεί με τον πόλεμο. Το 59% –και μεταξύ αυτών ένας στους πέντε Ρεπουμπλικάνους– διαφωνεί.
Το 63% των Ρεπουμπλικάνων (και το 34% των Αμερικανών συνολικά) θα στήριζε την ανάπτυξη μικρού αριθμού στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων στο Ιράν. Το 55% διαφωνεί εντελώς με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, είτε για μεγάλες είτε για μικρές επιχειρήσεις.
Μετά την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από το Ιράν, αεροσκάφη προσπαθούν να τον αναχαιτίσουν, ενώ ηχούν και οι σειρήνες στο Ισραήλ.
Μετά την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από το Ιράν, αεροσκάφη προσπαθούν να τον αναχαιτίσουν, ενώ ηχούν και οι σειρήνες στο Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε μια ακόμη πυραυλική επίθεση από το Ιράν.
Αναμένεται να ηχήσουν σύντομα οι σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ.
Οι ανταποκριτές μας στον Λίβανο αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε τις πόλεις Καμπρίχα και Τουλενέ στην περιοχή Μαρτζαγιούν.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πιθανή πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ιορδανία, η οποία περιλαμβάνει αεροσκάφη, πυρομαχικά και συναφή εξοπλισμό, με εκτιμώμενο κόστος 70,5 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Κύριος ανάδοχος θα είναι η S&K Aerospace, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Το Ιράν δεν έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει ουράνιο αυτή τη στιγμή», δηλώνει ο Νετανιάχου. «Εμείς κερδίζουμε και το Ιραν εξοντώνεται, το ναυτικό τους είναι στον πάτο της θάλασσας».
«Είμαι περήφανος για την ανθεκτικότητά σας», λέει.
«Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μένετε στα καταφύγια και στους χώρους ασφαλείας... Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είμαστε ένας λαός λιονταριών.»
Λέει ότι το Ισραήλ λειτουργεί με βάση τρεις στόχους:
Να «εξοντώσει πλήρως» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Να «εξοντώσει πλήρως» το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν
Να δημιουργήσει συνθήκες που θα επιτρέψουν στους Ιρανούς να «πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους»
Τώρα που έχουν περάσει 20 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, ο Νετανιάχου λέει ότι το Ιράν «δεν έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει ουράνιο αυτή τη στιγμή και δεν έχει την ικανότητα να κατασκευάσει βαλλιστικούς πυραύλους».
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν θα βγουν οι Ιρανοί στους δρόμους για να ανατρέψουν το καθεστώς».
Όσον αφορά τη διάρκεια του πολέμου, ο Νετανιάχου δηλώνει: «Θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, όσο είναι απαραίτητο». «Υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, και θα τα κάνουμε τώρα», προσθέτει.
Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι έχουν καταστρέψει την ικανότητα του Ιράν «σε τέτοιο βαθμό» που δεν μπορούν να επιτύχουν «αυτό που έχουν σχεδιάσει». Λέει ότι το Ιράν ήθελε να γκρεμίσει χιλιάδες κτίρια στο Ισραήλ, αλλά αντίθετα αυτά καταρρέουν στο Λίβανο και στο Ιράν.
«Θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή, σας το υπόσχομαι», λέει.
Λέει ότι το Ιράν είναι «πιο αδύναμο από ποτέ», ενώ το Ισραήλ είναι ισχυρότερο.
«Το Ισραήλ ενήργησε μόνο του στην σημερινή επίθεση στο βιομηχανικό συγκρότημα Ras Laffan».
Το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε τρία drones στην ανατολική περιοχή της χώρας.
Νωρίτερα σήμερα, ένα drone συνετρίβη στο διυλιστήριο Samref του βασιλείου, στην ανατολική λιμενική πόλη Γιανμπού. Επίσης, καταστράφηκε ένας βαλλιστικός πύραυλος που κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Γιανμπού.
Οι ισραηλινές επιθέσεις στον Νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα έθεσαν εκτός λειτουργίας έναν κύριο υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας, σημάδι της επέκτασης των ισραηλινών επιθέσεων κατά των υποδομών του Λιβάνου, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Λιβάνου
Σε δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, η αρχή ηλεκτρικής ενέργειας ανέφερε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε διάφορα τμήματα του σταθμού στο Μπιντ Τζμπέιλ, επηρεάζοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη και στις γύρω περιοχές.
Η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού του Λιβάνου ανέφερε απόψε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα έθεσαν εκτός λειτουργίας τον κύριο υποσταθμό της περιοχής, ένδειξη ότι επεκτείνονται οι ισραηλινές επιθέσεις στις λιβανέζικες υποδομές.
Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία αναφέρει ότι από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές στον υποσταθμό του Μπιντ Τζμπέιλ, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η παροχή ρεύματος στην ομώνυμη πόλη και τις γύρω κοινότητες.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.
Ανώτερη πηγή των ιρανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι η αντιπαράθεση της Τεχεράνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο, προειδοποιώντας για ευρύτερες αντιποίνες που θα μπορούσαν να στοχεύσουν κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
«Όπως υποσχεθήκαμε, εισήλθαμε σε έναν περιφερειακό πόλεμο ως απάντηση στην επίθεση του Τραμπ και του Νετανιάχου», δήλωσε η πηγή στο CNN σε ένα άμεσο γραπτό μήνυμα την Πέμπτη.
Η πηγή πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη «είναι πεπεισμένη ότι ο Τραμπ γνώριζε και γνωρίζει τις λεπτομέρειες των επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών και των δολοφονιών ιρανών πολιτικών αξιωματούχων».
Προειδοποίησε ότι το Στενό του Ορμούζ «δεν θα επιστρέψει στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν τον πόλεμο», επαναλαμβάνοντας προηγούμενες απειλές ότι η στρατηγική αυτή θαλάσσια οδός θα διακοπεί σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράν.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των εντάσεων, μετά από αυτό που η πηγή χαρακτήρισε ως νέα φάση της σύγκρουσης. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι ξεκίνησαν έναν «πόλεμο κατά των υποδομών» εναντίον του Ιράν χωρίς «σωστή εκτίμηση των επιπτώσεων».
«Είχαμε πει ότι το χτύπημα της ενεργειακής υποδομής του Ιράν θα ισοδυναμούσε με την καταστροφή της ενεργειακής υποδομής ολόκληρης της περιοχής, όχι μόνο του Ισραήλ. Όλοι ήταν μάρτυρες αυτής της στιγμής και το ένιωσαν στις αγορές», δήλωσε η πηγή.
Προειδοποίησε ότι, εάν οι επιθέσεις επεκταθούν πέρα από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και στο ευρύτερο δίκτυο κρίσιμων υποδομών, το Ιράν θα αντιδράσει σύμφωνα με το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού».
«Εάν οι επιθέσεις ξεπεράσουν τον ενεργειακό τομέα και στοχεύσουν ζωτικές υποδομές, οι ζωτικές υποδομές της περιοχής θα καταστούν μη λειτουργικές», ανέφερε η πηγή, προσθέτοντας ότι το Ιράν διαθέτει τόσο την «ικανότητα όσο και τη βούληση» να προβεί σε τέτοιες ενέργειες.
Δύο Ιρανοί παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο του Λονδίνου, κατηγορούμενοι ότι κατασκόπευαν την εβραϊκή κοινότητα του Λονδίνου για λογαριασμό της Τεχεράνης, μεταξύ άλλων διεξάγοντας, σύμφωνα με τις κατηγορίες, αναγνώριση πιθανών στόχων, όπως μια συναγωγή.
Η βρετανική αστυνομία, η υπηρεσία εσωτερικής πληροφοριών MI5 και μέλη του κοινοβουλίου προειδοποιούν εδώ και καιρό για την αυξανόμενη απειλή από το Ιράν, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Ο Nematollah Shahsavani, 40 ετών, με διπλή ιρανική και βρετανική υπηκοότητα, και ο Alireza Farasati, 22 ετών, ιρανικής υπηκοότητας, κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε επαφές που ενδέχεται να βοήθησαν μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών μεταξύ 9 Ιουλίου και 15 Αυγούστου του περασμένου έτους.
Η Εισαγγελική Υπηρεσία της Κορώνας (CPS), η οποία ασκεί δημόσιες διώξεις στην Αγγλία και την Ουαλία, αναφέρει ότι το Ιράν ήταν η χώρα με την οποία σχετίζονταν οι κατηγορίες.
Και οι δύο άνδρες, οι οποίοι βρίσκονται υπό κράτηση από τη σύλληψή τους στις 6 Μαρτίου, εμφανίζονται ενώπιον του Δικαστηρίου Ειρηνοδικών του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, κατηγορούμενοι βάσει του Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας του 2023.
Η εισαγγελέας Louise Attrill δηλώνει στο δικαστήριο ότι οι δύο άνδρες «είναι ύποπτοι για συνδρομή στην ιρανική υπηρεσία πληροφοριών, διεξάγοντας εχθρική παρακολούθηση τοποθεσιών και ατόμων που συνδέονται με την ισραηλινή και την εβραϊκή κοινότητα».
Ο Shahsavani, οδηγός διανομής, φέρεται να έχει εντοπίσει «στόχους» για παρακολούθηση στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής πρεσβείας και του προξενείου, ενός κέντρου της εβραϊκής κοινότητας και της Συναγωγής Bevis Marks, της παλαιότερης στη Βρετανία.
Και οι δύο άνδρες μίλησαν μόνο για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους, ενώ δεν έχει υποβληθεί επίσημα καμία δήλωση υπεράσπισης.
Έχουν τεθεί υπό προφυλάκιση και πρόκειται να εμφανιστούν στο ποινικό δικαστήριο Old Bailey του Λονδίνου στις 17 Απριλίου.
Δύο άλλοι άνδρες που συνελήφθησαν μαζί τους στις αρχές Μαρτίου έχουν έκτοτε αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Τον Οκτώβριο του 2025, ο επικεφαλής της MI5, Ken McCallum, δήλωσε ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν εντοπίσει «περισσότερες από 20 δυνητικά θανατηφόρες συνωμοσίες που υποστηρίζονταν από το Ιράν» κατά το προηγούμενο έτος.
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοινώνει ότι νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησε επίθεση και σκότωσε τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους τρομοκράτες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Οι ένοπλοι είχαν εντοπιστεί από εφέδρους της 205ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «Σιδηρού Γροθιά» σε δύο ξεχωριστά περιστατικά. Ο στρατός αναφέρει ότι οι τρομοκράτες είχαν περάσει τη «Κίτρινη Γραμμή» και αποτελούσαν «άμεση απειλή» για τις δυνάμεις.
Ο IDF αναφέρει ότι επιτέθηκε και «εξουδετέρωσε τους τρομοκράτες για να απομακρύνει την απειλή».
Την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα της Τουρκίας απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο με το Ιράν υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιασάρ Γκιουλέρ, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα σε όλα τα επίπεδα.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μετά από επισκέψεις στην επαρχία της Αντιόχειας, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ/Ισραήλ και Ιράν.
Όπως δήλωσε «με τη βαθιά εμπειρία που διαθέτουμε ως κράτος, τον ισχυρό, αποτελεσματικό και αποτρεπτικό στρατό μας και την εγχώρια και εθνική αμυντική μας βιομηχανία, λαμβάνουμε με ευαισθησία όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι σε κάθε εξέλιξη στη στεριά, τη θάλασσα, τον αέρα και στα σύνορα. Πρέπει να πω με υπερηφάνεια ότι η Τουρκία, ενώ διατηρεί τη θέση της ως νησίδα σταθερότητας και κέντρο ασφάλειας, είναι ταυτόχρονα μια χώρα της οποίας το βάρος γίνεται αισθητό στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων και η αποτρεπτική ισχύς στο πεδίο».
Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τον τερματισμό των επιθέσεων, την επίτευξη εκεχειρίας και την επιστροφή στη διπλωματία, χωρίς ωστόσο να υποχωρεί σε ζητήματα ασφάλειας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής συνοχής της χώρας, ως απάντηση στις αυξανόμενες απειλές.
Όπως ανέφερε, «η διεύρυνση του φάσματος απειλών καθιστά σαφές πόσο ζωτικής σημασίας είναι να ενισχύσουμε το εσωτερικό μας μέτωπο, την εθνική μας ενότητα και την αδελφοσύνη μεταξύ μας».
Η κίνηση στα Στενά του Ορμούζ σχεδόν έχει ακινητοποιηθεί.
Η διέλευση πλοίων παραμένει ιδιαίτερα περιορισμένη, καθώς καταγράφηκαν μόλις τέσσερις κινήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες - τρία δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου και ένα πλοίο μεταφοράς υγραερίου (LPG), σύμφωνα με δεδομένα της MarineTraffic.
Όλα τα πλοία τελούν υπό κυρώσεις και ταξίδευαν χωρίς φορτίο (ballast), ενώ οι μετακινήσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο από ανατολικά προς δυτικά, γεγονός που υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη διαταραχή στη φυσιολογική ναυσιπλοΐα σε αυτό το κρίσιμο θαλάσσιο πέρασμα.
Δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες μετά την τελευταία επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και συνεχίζονται οι αναχαιτίσεις.
«Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου εξέδωσε μια προκαταρκτική οδηγία απευθείας στα κινητά τηλέφωνα των σχετικών περιοχών», ανακοίνωσε στο X.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του Κατάρ και όλων των συμμάχων μας στον Κόλπο».
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο Στάρμερ προειδοποίησε ότι «οι απερίσκεπτες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές κινδυνεύουν να οδηγήσουν την περιοχή ακόμη πιο βαθιά σε κρίση και να επιδεινώσουν τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που ήδη γίνονται αισθητές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου».
Η επίθεση του Ισραήλ σε ένα ιρανικό πεδίο αερίου χθες, Τετάρτη, είχε συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά δεν είναι πιθανό να επαναληφθεί, δήλωσαν τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι, παρότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν γνώριζε σχετικά εκ των προτέρων.
Η επίθεση στο ιρανικό κοίτασμα αερίου Νότιο Παρς προκάλεσε ιρανική αεροπορική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές στο Κατάρ και σε όλη τη Μέση Ανατολή, στη μεγαλύτερη κλιμάκωση στον πόλεμο των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ουάσινγκτον "δεν γνώριζε τίποτα" για την επίθεση" και ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί ξανά στο κοίτασμα εκτός εάν το Ιράν επιτεθεί πάλι στο Κατάρ.
Οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας καθώς επρόκειτο για ιδιωτικές συζητήσεις, δήλωσαν σήμερα πως το Ισραήλ δεν εξεπλάγη από τα σχόλια του Τραμπ.
Χαρακτήρισαν τη δυναμική παρόμοια με εκείνην που εξελίχθηκε όταν το Ισραήλ έπληξε αποθήκες καυσίμων στο Ιράν πριν από αρκετές εβδομάδες. Μετά τις επιθέσεις εκείνες, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Πιτ Χέγκσεθ είπε πως "σε αυτήν την περίπτωση δεν ήταν δικά μας πλήγματα".
Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις των τριών Ισραηλινών αξιωματούχων -- ούτε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε προσώρας.
Μετά την ισραηλινή επίθεση στο Νότιο Παρς, οι ιρανικές επιθέσεις προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στη μεγαλύτερη μονάδα αερίου στον κόσμο που βρίσκεται στο Κατάρ, έθεσαν στο στόχαστρο ένα διυλιστήριο στη Σαουδική Αραβία και ανάγκασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κλείσουν εγκαταστάσεις αερίου.
Μετά τις επιθέσεις του Ιράν, χώρες του Κόλπου ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση Τραμπ, με μία χώρα να έρχεται σε επαφή με το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, "κεντρική διοίκηση"), όπως δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Η αρμόδια για τη Μέση Ανατολή διοίκηση του Πενταγώνου είπε στη χώρα αυτή ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το ισραηλινό πλήγμα, δήλωσε η πηγή. Το άτομο αυτό μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας και αρνήθηκε να κατονομάσει τη χώρα αυτή.
Η χώρα αυτή επικοινώνησε στη συνέχεια με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος είπε πως αν και το πλήγμα δεν ήταν μια κοινή αμερικανοϊσραηλινή επιχείρηση, η Ουάσινγκτον ενημερώθηκε σχετικά με το πλήγμα νωρίτερα, είπε η πηγή.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει δημοσίως την ευθύνη για το πλήγμα.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιδιώκουν επανειλημμένα να τονίσουν τον στενό συντονισμό τους στην κοινή αεροπορική επίθεσή τους στο Ιράν, αλλά αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν παραδεχθεί πως οι στόχοι τους δεν είναι οι ίδιοι.
Σήμερα, η διευθύντρια (συντονίστρια) των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Τούλσι Γκάμπαρντ δήλωσε στην επιτροπή υπηρεσιών πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων πως, ενώ το Ισραήλ επικεντρώνεται στο να αχρηστεύσει την ιρανική ηγεσία, οι ΗΠΑ επικεντρώνουν στο να καταστρέψουν το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν.
"Οι στόχοι που παρατέθηκαν από τον πρόεδρο είναι διαφορετικοί από τους στόχους που παρατέθηκαν από την ισραηλινή κυβέρνηση", δήλωσε η Γκαμπαρντ στην ετήσια ακρόαση της επιτροπής για τις παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
"Μπορούμε να δούμε μέσα από τις επιχειρήσεις πως η ισραηλινή κυβέρνηση εστιάζει στην αχρήστευση της ιρανικής ηγεσίας. Ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι οι στόχοι του είναι να καταστρέψει την ικανότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, την ικανότητά του παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων και το Πολεμικό Ναυτικό του", είπε.
Οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συλλάβει 178 κατηγορούμενους για κατασκοπεία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «προδοσία», για επαφές με αμερικανούς και ισραηλινούς πράκτορες, και για διαβίβαση «οπτικού υλικού από κρίσιμες τοποθεσίες και σημεία ελέγχου» προκειμένου να στοχοποιηθούν από τον εχθρό, αναφέρει το δημοσίευμα.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι υπήκοοι άλλων κρατών. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, συσκευές εντοπισμού, εξοπλισμός επικοινωνίας και συνάλλαγμα.
Η υπηρεσία πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης έχει ζητήσει από τους πολίτες να αναφέρουν αμέσως τυχόν ύποπτες δραστηριότητες που μπορεί να υποπέσουν στην αντίληψή τους.
Το Υπουργείο Άμυνας του Κουβέιτ αναφέρει ότι δύο drones στοχεύσαν «επιχειρησιακές μονάδες που συνδέονται με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν περιορισμένες πυρκαγιές».
Δεν καταγράφηκαν θύματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, συνταγματάρχης Σαούντ Αμπντουλαζίζ αλ-Οτάιμπι.
Τις τελευταίες 24 ώρες, τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Κουβέιτ εντόπισαν 18 εχθρικά drones εντός του εναερίου χώρου του, εκ των οποίων τα 13 καταστράφηκαν.
Οι Φρουροί της Επανάστασης δημοσίευσαν ένα βίντεο που, δείχνει ένα αμερικανικό μαχητικό F-35 να χτυπιέται πάνω από το Ιράν.
Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.
Η ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης
Η αεράμυνά μας κατέρριψε ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 στον ουρανό πάνω από το κεντρικό Ιράν σήμερα τα ξημερώματα.
Η τύχη του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F-35 που προκαλέσαμε σοβαρές ζημιές είναι άγνωστη και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνετρίβη. Η επιτυχημένη αναχαίτιση του μαχητικού αεροσκάφους F-35 καταδεικνύει αποτελεσματικές και στοχευμένες αλλαγές στα ενοποιημένα συστήματα αεράμυνας της χώρας.
Έχουμε καταρρίψει 125 εχθρικά αμερικανικά και σιωνιστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη του πολέμου.
Πηγη: Al Jazeera arabic
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, υποστήριξε ότι το NATO και η China εξαρτώνται περισσότερο από το Strait of Hormuz σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως δήλωσε, η Ουάσινγκτον δεν βασίζεται στη ροή πετρελαίου μέσω του Στενού, αλλά συνεχίζει να υπερασπίζεται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα «για όλους τους υπόλοιπους».
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τη βοήθεια άλλων χωρών στη σύγκρουση με το Ιράν. Ωστόσο, εκτίμησε ότι κράτη όπως η China, η Japan και ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές ροές που διέρχονται από την περιοχή — σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, όπως είπε, «δεν λαμβάνουν καθόλου».
Αίσθηση και αμηχανία προκάλεσε η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ σε ρεπόρτερ που τον ρώτησε: Γιατί δεν ενημερώσατε τους συμμάχους πριν επιτεθείτε στο Ιράν;
-Τραμπ: Θέλαμε το στοιχείο του αιφνιδιασμού - ποιος ξέρει καλύτερα από τον αιφνιδιασμό από την Ιαπωνία; Γιατί δεν μας είπατε για το Περλ Χάρμπορ;
Η Ρωσία καταδίκασε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που τραυμάτισε τηλεοπτικό συνεργείο του κρατικού καναλιού RT στο Λίβανο, χαρακτηρίζοντάς την ως μη «τυχαία».
Το πρακτορείο βίντεο Ruptly – θυγατρική του RT – δημοσίευσε βίντεο που δείχνει μια έκρηξη και στήλες καπνού να υψώνονται λίγα μέτρα πίσω από τον ρεπόρτερ του RT Steve Sweeney, ο οποίος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Press» ενώ μεταδίδε ζωντανά την είδηση.
Ο Sweeney και ο κάμεραμαν του «τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο ενώ έκαναν ρεπορτάζ», ανέφερε η Ruptly στο Telegram, προσθέτοντας ότι και οι δύο ήταν «συνειδητοί και λάμβαναν ιατρική περίθαλψη».
«Δεδομένης της δολοφονίας 200 δημοσιογράφων στη Γάζα, τα σημερινά γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τυχαία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στο Telegram, χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ.
«Ο πύραυλος δεν χτύπησε μια «κρίσιμη στρατηγική στρατιωτική εγκατάσταση», αλλά μάλλον τον τόπο μιας ρεπορτάζ», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Η ρωσική πρεσβεία στο Λίβανο δήλωσε ότι «οι επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που εκτελούν δημοσιογραφικές αποστολές είναι απαράδεκτες» και ζήτησε «κατάλληλη έρευνα» για το περιστατικό.
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει τακτικά ότι «ποτέ δεν έχει στοχεύσει και ποτέ δεν θα στοχεύσει σκόπιμα δημοσιογράφους».
Η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σαναέ Τακαΐτσι καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις του Ιράν και το κλείσιμο των Στενών του Χορμούζ και είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι μόνο εκείνος μπορεί να φέρει την ειρήνη.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, όπου έγινε δεκτή από τον Τραμπ, η Τακαΐτσι προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα δεχτεί πλήγμα λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Όπως είπε, έχει φέρει στην Ουάσιγκτον προτάσεις για να ηρεμήσουν οι αγορές ενέργειας και σκοπεύει να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο θέματα που αφορούν την οικονομική ασφάλειας και τις σπάνιες γαίες.
Η Τακαΐτσι είπε επίσης ότι είναι έτοιμη να προσεγγίσει τους εταίρους της Ιαπωνίας ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες να επικοινωνήσει και με την Τεχεράνη.
Ο Τραμπ από την πλευρά του είπε ότι θα συζητήσουν εμπορικά θέματα, καθώς και την υποστήριξη που θα μπορούσε να προσφέρει το Τόκιο στον πόλεμο στο Ιράν. Η Ιαπωνία «παίρνει πραγματικά θέση» σε ό,τι αφορά τον πόλεμο, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι έχει λάβει «εγγυήσεις», χωρίς άλλες διευκρινήσεις.
«Νομίζω ότι, μετά τις ανακοινώσεις που κάναμε χθες και προχθές για την Ιαπωνία, η χώρα αυτή παίρνει πραγματικά θέση, ναι», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας, έπειτα από μια παύση: «Όχι όπως το ΝΑΤΟ».
Δύο άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων το ένα σοβαρά, από πτώση ρουκέτας στη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμόνα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Η Magen David Adom αναφέρει ότι περιθάλπει έναν άνδρα 60 ετών σε σοβαρή κατάσταση και μια γυναίκα 70 ετών σε μέτρια κατάσταση.
Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους κατά της πόλης από το Λίβανο κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Ιρανικός βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ισραήλ στη Χάιφα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Sanae Takaichi, εκτίμησε ότι ο πόλεμος στο Ιράν «θα ολοκληρωθεί σύντομα», προσθέτοντας ότι η κατάσταση δεν εξελίχθηκε τόσο αρνητικά όσο αρχικά αναμενόταν.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή. Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η ιρανική ηγεσία «έχει απομακρυνθεί», σημειώνοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη αναζήτηση νέων ηγετικών προσώπων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η Ιαπωνία αναμένεται να «αναλάβει πιο ενεργό ρόλο» στη σύγκρουση με το Ιράν, σε αντίθεση –όπως ανέφερε– με το NATO.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υποστήριξε επίσης ότι δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανικά στρατεύματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αν το έκανε, δεν θα το ανακοίνωνε».
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη σύγκρουση «μια σύντομη επιχείρηση», εκτιμώντας ότι «θα ολοκληρωθεί σύντομα». Αναφερόμενος στο Ιράν, ισχυρίστηκε ότι οι στρατιωτικές του δυνατότητες έχουν ουσιαστικά εξουδετερωθεί, λέγοντας ότι το ναυτικό, η αεροπορία και τα αντιαεροπορικά συστήματα έχουν καταστραφεί.
Τέλος, υποστήριξε ότι η απόφασή του να προχωρήσει σε αυτή την επιχείρηση ήταν κάτι «που κανένας άλλος πρόεδρος δεν είχε το θάρρος να κάνει».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παραχωρήσει σήμερα στις 20:30 συνέντευξη Τύπου σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε το γραφείο του.
Αυτή θα είναι η δεύτερη συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο πόλεμος με το Ιράν έχει εισέλθει σε μια «φάση ενεργειακής υποδομής» μετά την ισραηλινή επίθεση στο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars και τις ανταποδοτικές επιθέσεις του Ιράν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύει το Al Jazeera.
Ο Χαμιντρέζα Αζίζι, επισκέπτης ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Ασφαλείας, δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση σηματοδότησε «μια στροφή προς τη στοχοθέτηση της οικονομικής ραχοκοκαλιάς της χώρας αντί για καθαρά στρατιωτικούς στόχους».
Οι ανταποδοτικές επιθέσεις του Ιράν σε ολόκληρο τον Κόλπο υποδηλώνουν μια «σκόπιμη στρατηγική για την περιφερειοποίηση της ενεργειακής αντιπαράθεσης και την παγκοσμιοποίηση των επιπτώσεών της, ασκώντας επιπλέον πίεση στην αγορά ενέργειας».
«Η επέκταση των αντιποίνων του Ιράν αντανακλά μια στροφή στη στρατηγική του σκέψη: Aντί για αναλογικές απαντήσεις, η Τεχεράνη φαίνεται να λειτουργεί όλο και περισσότερο με βάση μια νέα στρατηγική κλιμάκωσης πάνω από το όριο που έχουν θέσει οι αντίπαλοί της, με στόχο να διορθώσει αυτό που θεωρεί ως παρελθοντικές λανθασμένες εκτιμήσεις που προκλήθηκαν από την αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Αζίζι.
Το διυλιστήριο της Χάιφα (Bazan) είναι η μεγαλύτερη και πιο κρίσιμη εγκατάσταση καυσίμων του Ισραήλ, καλύπτοντας περίπου το 50–60% των αναγκών της χώρας σε καύσιμα (περίπου 60% του ντίζελ και 50% της βενζίνης).
Επεξεργάζεται περίπου 197.000 βαρέλια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των καυσίμων για μεταφορές, αεροπορία και στρατιωτική χρήση στο Ισραήλ εξαρτάται από αυτό.
Το Ισραήλ διαθέτει μόνο δύο διυλιστήρια.
Μαζί θα παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.