Κόσμος

Μέση Ανατολή: Το Ιράν έβαλε 12 νάρκες στο Στενό του Ορμούζ – «Δε νομίζω» σχολίασε ο Τραμπ – «Πολύ σύντομα θα υπάρξει μεγάλη ασφάλεια στα Στενά»

Οι «νάρκες» στα Στενά του Ορμούζ, οι νέες πυραυλικές επιθέσεις και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή που βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένης ανάφλεξης

Στο χείλος της απόλυτης καταστροφής βρίσκεται η Μέση Ανατολή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι «πολύ σύντομα θα βασιλεύει ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ», ενώ ο ιρανικός στρατός απείλησε ότι θα βάλει στο στόχαστρο λιμάνια της Μέσης Ανατολής εάν δεχθούν επίθεση τα ιρανικά λιμάνια από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Δεξαμενές καυσίμων δέχτηκαν πλήγμα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ομάν, καθώς το Ιράν συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο υποδομές στον Κόλπο, σε απάντηση για τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς στο έδαφός του. Δείτε όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ώρες στη Μέση Ανατολή.

20:09 | 11.03.2026
FBI και State Department: Ενδεχόμενα χτυπήματα του Ιράν, στο Ιράκ και εντός ΗΠΑ
19:59 | 11.03.2026
Ιράν: Ο στρατός απειλεί να πλήξει λιμάνια στη Μέση Ανατολή αν χτυπηθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας

Ο ιρανικός στρατός απείλησε σήμερα ότι θα βάλει στο στόχαστρο λιμάνια της Μέσης Ανατολής εάν δεχθούν επίθεση τα ιρανικά λιμάνια από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Εάν τα λιμάνια και οι προβλήτες μας απειληθούν, όλα τα λιμάνια και οι προβλήτες της περιοχής θα γίνουν νόμιμοι στόχοι», είπε ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Αμπολφάζλ Σεκαρτσί διέψευσε ότι πλοία των Φρουρών της Επανάστασης βρίσκονται σε «οικονομικά» λιμάνια του Ιράν.

Νωρίτερα σήμερα ο αμερικανικός στρατός προειδοποίησε τους αμάχους να απομακρυνθούν από τις λιμενικές εγκαταστάσεις από τις οποίες επιχειρούν οι ναυτικές δυνάμεις του Ιράν, σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους. 

«Οι Ιρανοί λιμενεργάτες, το διοικητικό προσωπικό και το πλήρωμα των εμπορικών σκαφών θα πρέπει να αποφεύγουν τα ιρανικά πολεμικά πλοία και τον στρατιωτικό εξοπλισμό» ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση (Centcom) των ΗΠΑ, που είναι αρμόδια για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

19:52 | 11.03.2026
Ομάν: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι Σαλαλά

Δεξαμενές καυσίμων δέχτηκαν πλήγμα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο λιμάνι Σαλαλά του Ομάν, καθώς το Ιράν συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο υποδομές στον Κόλπο, σε απάντηση για τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς στο έδαφός του.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν, όμως άλλα έπληξαν τις δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι, στο νότιο Ομάν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο του σουλτανάτου, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα, ούτε ζημιές σε εμπορικά πλοία. 

Η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Vanguard Tech ανακοίνωσε ότι διακόπηκε η λειτουργία του λιμανιού μετά την επίθεση. Από την Κοπεγχάγη, ο κολοσσός των θαλάσσιων μεταφορών Maersk επιβεβαίωσε ότι σταμάτησαν όλες οι επιχειρήσεις στο λιμάνι λόγω ενός «συμβάντος» στον τερματικό σταθμό γενικού φορτίου.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εξάλλου ότι ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν διαβεβαίωσε τον σουλτάνο του Ομάν Χαϊθάμ μπιν Τάρεκ αλ Σαΐντ ότι το συμβάν θα διερευνηθεί. 

19:51 | 11.03.2026
Λίβανος: Τουλάχιστον 634 νεκροί και περισσότεροι από 800.000 εκτοπισμένοι εξαιτίας των ισραηλινών πληγμάτων το τελευταίο δεκαήμερο

Τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 634 ανθρώπους – μεταξύ των οποίων 91 γυναίκες και 47 παιδιά – και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 1.586 άλλων το τελευταίο δεκαήμερο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο λιβανέζος υπουργός Υγείας Ρακάν Νάσερ ελ Ντιν.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Χανίν Σαϊέντ ανέφερε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει ανέλθει σε 816.000, συμπεριλαμβανομένων 126.000 που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής.

19:47 | 11.03.2026
Ισραηλινοί ναχαιτίουν ιρανικές επιθέσεις

Το Ισραήλ έκανε τουλάχιστον 2 αναχαιτίσεις το απόγευμα της Τετάρτης (11/3/26). 

Το μεγαλύτερο μέρος του συναγερμού αυτή την ώρα, αφορά το Νότιο Τελ Αβίβ...

19:29 | 11.03.2026
«Πολύ σύντομα θα βασιλεύει ασφάλεια στα Στενά του Ορμούζ», λέει ο πρόεδρος Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει «μεγάλη ασφάλεια» στα Στενά του Ορμούζ, αυτόν τον σημαντικό θαλάσσιο δίαυλο για το εμπόριο πετρελαίου, που έχει ουσιαστικά κλείσει λόγω του πολέμου.

«Θα δείτε μεγάλη ασφάλεια και αυτό θα συμβεί πολύ, πολύ γρήγορα», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε στον Λευκό Οίκο για τη διέλευση πετρελαιοφόρων από την περιοχή.

Στην ερώτηση αν οι πετρελαϊκές εταιρείες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τα Στενά, ο Τραμπ απάντησε: «Νομίζω ότι θα έπρεπε».

Μιλώντας εξάλλου σε δημοσιογράφους, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τόνισε ότι «δεν ανησυχεί» για ενδεχόμενες επιθέσεις, υποκινούμενες από το Ιράν, στο αμερικανικό έδαφος.

19:16 | 11.03.2026
Η "ρητορική ρατσιστικού μίσους" του Τραμπ τροφοδοτεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιεί επιτροπή του ΟΗΕ

Η "ρητορική ρατσιστικού μίσους" του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων πολιτικών αξιωματούχων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επιχειρήσεων καταστολής της μετανάστευσης, τροφοδοτεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ένα όργανο εποπτείας του ΟΗΕ. 

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων (CERD) δηλώνει ότι ανησυχεί βαθύτατα για την αύξηση μιας "ρητορικής ρατσιστικού μίσους" καθώς και για τη χρήση ενός "απάνθρωπου λόγου" και βλαπτικών στερεότυπων που στοχεύουν τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στις ΗΠΑ. 

Οι ομάδες αυτές είχαν χαρακτηριστεί "εγκληματίες ή μάστιγα από πολιτικούς αξιωματούχους και επιδραστικές δημόσιες προσωπικότητες στο ανώτατο επίπεδο του κράτους, κυρίως από τον πρόεδρο του", δηλώνει η επιτροπή σε έκθεση.

Η κατάσταση αυτή "ενθαρρύνει τη μισαλλοδοξία και μπορεί να υποκινεί τη φυλετική διάκριση και εγκλήματα μίσους", προειδοποιεί.

Η CERD καλεί την Ουάσινγκτον να "αναλάβει τις ευθύνες της, κυρίως διενεργώντας αποτελεσματικές έρευνες, ενδελεχείς και αμερόληπτες" για όλες τις παραβιάσεις που φέρεται να διαπράχθηκαν. Καλεί επίσης την Ουάσινγκτον να καταδικάσει δημόσια τις φυλετικές διακρίσεις και αυτές τις ρητορικές μίσους.

Η CERD, που αποτελείται από 18 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες επιφορτισμένους με την εποπτεία της τήρησης από τα κράτη μιας διεθνούς συνθήκης για την εξάλειψη του ρατσισμού, δηλώνει ότι ανησυχεί βαθύτατα για τη "συστηματική χρήση του φυλετικού προφίλ" από πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE) και των τελωνείων και από άλλους πράκτορες που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της καταστολής της μετανάστευσης που διεξάγει ο Τραμπ.

Η στόχευση "ανθρώπων ισπανικής / λατινοαμερικάνικης, αφρικανικής ή ασιατικής καταγωγής και οι αυθαίρετοι έλεγχοι ταυτοτήτων οδήγησαν στη φερόμενη μαζική σύλληψη προσφύγων, αιτούντων άσυλο, μεταναστών και ανθρώπων που θεωρούνται ως τέτοιοι", επισημαίνει.

Τουλάχιστον 675.000 άνθρωποι απελάθηκαν

Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 675.000 άνθρωποι έχουν απελαθεί από τον Ιανουάριο του 2025, ημερομηνία επιστροφής στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η επιτροπή καταγγέλλει συγκεκριμένα "την υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ελέγχου της μετανάστευσης", υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο κατά τις επιχειρήσεις της ICE ή ενώ τελούσαν υπό κράτηση από την ICE.

Η έκθεση της CERD αποτελεί συνέχεια ενός επείγοντος αιτήματος που υπέβαλε στις αρχές Φεβρουαρίου η ισχυρή οργάνωση προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών).

Η ACLU της είχε ζητήσει να "διενεργήσει έρευνα για τις σοβαρές παραβιάσεις από τις ΗΠΑ των υποχρεώσεών τους στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στην πολιτεία της Μινεσότα, όπου δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών της υπηρεσίας μετανάστευσης τον Ιανουάριο.

Το αίτημα υποβλήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας ειδοποίησης και επείγουσας δράσης της CERD, η οποία της επιτρέπει να επιλαμβάνεται επειγόντων θεμάτων μεταξύ των τακτικών συνεδριάσεών της.

Χιλιάδες ομοσπονδιακοί πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων πρακτόρων της ICE, διεξήγαγαν νωρίτερα φέτος στη Μινεσότα, εβδομάδες μαζικών επιδρομών και συλλήψεων, τις οποίες η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε ως επιχειρήσεις που στόχευαν εγκληματίες.

Η αμφιλεγόμενη επιχείρηση έλαβε τέλος τον περασμένο μήνα εν μέσω αυξανόμενης αγανάκτησης στη χώρα μετά τους φόνους δύο Αμερικανών πολιτών, της Ρενέ Γκουντ και του Άλεξ Πρέτι, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τα πυρά ομοσπονδιακών πρακτόρων στη Μινεάπολη, και τη σύλληψη ενός πεντάχρονου παιδιού.

Η CERD καταγγέλλει επίσης τη "δραστική αύξηση" του αριθμού των ανθρώπων που κρατούνται στα κέντρα κράτησης για μετανάστες, ο οποίος φέρεται να αυξήθηκε από 40.000 στο τέλος του 2024 σε περίπου 73.000 στις αρχές του 2026. Ανησυχεί για πληροφορίες που κάνουν λόγο για "απάνθρωπες συνθήκες και ανεπαρκή ιατρική μέριμνα" μέσα στα κέντρα αυτά, εκφράζοντας θλίψη για τον θάνατο ενώ κρατούνταν τουλάχιστον 29 μεταναστών το 2025 και άλλων έξι τον Ιανουάριο. Ανησυχεί επίσης για την απόφαση της Ουάσινγκτον να καταργήσει οδηγίες που ίσχυαν από παλιά και περιόριζαν τις επιχειρήσεις ελέγχου της μετανάστευσης και τις συλλήψεις κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία και θρησκευτικά ιδρύματα. Στις συστάσεις της, η CERD προτρέπει τις ΗΠΑ να αναστείλουν όλες αυτές τις επιχειρήσεις και να προχωρήσουν σε μια εξέταση, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, των νομοθετικών μέτρων που έχουν υιοθετηθεί από τον Ιανουάριο του 2025. 

19:09 | 11.03.2026
Τρόμος για Έλληνες στο Ντουμπάι: Drones χτύπησαν στο αεροδρόμιο ενώ ετοιμαζόταν η πτήση τους

Σύμφωνα με το Mega, την ώρα που ήταν προγραμματισμένη πτήση επαναπατρισμού Ελλήνων, σήμανε συναγερμός για απειλή στο αεροδρόμιο. 

Οι Έλληνες κατέβηκαν σε υπόγειο πάρκινγκ για να προστατευτούν. 

19:03 | 11.03.2026
Το σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ για τις νάρκες στο Ορμούζ
18:52 | 11.03.2026
Reuters: Το Ιράν έβαλε περίπου δώδεκα νάρκες στο Στενό του Ορμούζ

Το Ιράν τοποθέτησε περίπου δώδεκα νάρκες στο Στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με δύο πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα.

Η κίνηση αυτή ενδέχεται να περιπλέξει την επαναλειτουργία του στενού θαλάσσιου διαδρόμου, ο οποίος αποτελεί σημαντική διαδρομή για τη μεταφορά πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μία πηγή ανέφερε στο Reuters ότι οι θέσεις των περισσότερων ναρκών είναι γνωστές, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να τις αντιμετωπίσουν.

Το Ιράν απειλεί εδώ και καιρό να ανταποδώσει οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση τοποθετώντας νάρκες στο στενό.

Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου διέρχεται κανονικά από αυτό, και η ικανότητα της Τεχεράνης να σταματήσει τη ναυτιλία μέσω του καναλιού της δίνει τεράστια επιρροή έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Σε σχετική ερώτηση που έγινε στον Ντόναλντ Τραμπ για τις 12 νάρκες, ο ίδιος απάντησε «δε νομίζω», σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Τρίτης. 

18:37 | 11.03.2026
Ιρανός πρέσβης στην Κύπρο: Τραυματισμένος σε χέρια, πόδια και ώμους ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ

Τραυματισμένος στα πόδια, στους ώμους και στο χέρι από τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα, είναι ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Μοτζταμπά Χαμενεΐ, όπως επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Guardian ο Ιρανός πρέσβης στην Κύπρο.

Ο 56χρονος Μοτζταμπά Χαμενεΐ δεν είχε εμφανιστεί δημόσια μετά την εκλογή του την Κυριακή στο ανώτατο αξίωμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στο οποίο διαδέχθηκε τον πατέρα του που σκοτώθηκε την πρώτη μέρα του πολέμου όταν βομβαρδίστηκε η κατοικία του...

Ο 56χρονος δεν είχε εμφανιστεί δημόσια μετά την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας...

18:36 | 11.03.2026
Κατάρ: Τράπεζες και εταιρείες παροχής συμβουλών εκκενώνουν ή κλείνουν τα γραφεία τους, έπειτα από ιρανικές απειλές

H Citigroup και η Standard Chartered άρχισαν να εκκενώνουν τα γραφεία τους στο Ντουμπάι, συστήνοντας στο προσωπικό τους να κάνει τηλεργασία, ανέφεραν σήμερα πηγές, καθώς τράπεζες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, αφού το Ιράν απείλησε τραπεζικά συμφέροντα στον Κόλπο που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. 

O αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός Citigroup είπε στο προσωπικό του να εκκενώσει τα γραφεία του στο Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο του Ντουμπάι (Dubai International Financial Centre- DIFC) και τη συνοικία Ουντ Μέτα του Ντουμπάι, όπως αναφέρεται σε ένα εσωτερικό σημείωμα που εστάλη στους εργαζόμενους και περιήλθε στη γνώση του Reuters, ζητώντας τους να εργαστούν από το σπίτι μέχρι νεωτέρας. 

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της τράπεζας δήλωσε πως συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα με στόχο την ασφάλεια του προσωπικού και έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσει την επιχειρηματική συνέχεια. 

Η βρετανική StanChart έχει ευρεία παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι αυτήν τη στιγμή να αποτελεί έναν σημαντικό χρηματοπιστωτικό κόμβο για διεθνείς πιστωτές, μεταξύ άλλων οι JPMorgan και HSBC, όπως επίσης για νομικές εταιρείες και διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού. 

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της StanChart δεν θέλησε να σχολιάσει. 

Την ίδια ώρα, η HSBC έκλεισε όλα τα υποκαταστήματά της στο Κατάρ μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με μια ανακοίνωση προς τους πελάτες, επισημαίνοντας πως το μέτρο στοχεύει στο να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού και των πελατών. 

Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν αφού ένας εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου στρατιωτικής διοίκησης της Τεχεράνης Khatam al-Anbiya προειδοποίησε σήμερα πως το Ιράν θα στοχοθετήσει οικονομικά και τραπεζικά συμφέροντα που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στην περιοχή, έπειτα από μία επίθεση εναντίον μιας ιρανικής τράπεζας. 

Επιπλέον, η εταιρεία παροχής συμβουλών Deloitte ζήτησε σήμερα από το προσωπικό της να εκκενώσει τα γραφεία του στο Ντουμπάι, ενώ η εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογιστικής PwC αποφάσισε να κλείσει τα γραφεία της σε τέσσερις χώρες του Κόλπου, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες σε αυτές τις βρετανικές εταιρείες, έπειτα από τις ιρανικές απειλές. 

Τα γραφεία της PwC στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Εμιράτα και το Κουβέιτ θα παραμείνουν κλειστά «για προληπτικούς λόγους» για το υπόλοιπο της εβδομάδας. 

18:30 | 11.03.2026
Καλησπέρα σας από το newsit.gr

Μαζί θα παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή που συνεχίζεται για 10η μέρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακρόν: «Διατήρηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας» - «Οι G7 έχουμε τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο» λέει ο Τραμπ
Οι δύο ηγέτες έκαναν αυτές τις δηλώσεις μετά την πρόταση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για αποδέσμευση 400 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές
French President Emmanuel Macron chairs a video conference of G7 leaders to discuss the fallout of the war in Iran on the world economy, amid the U.S.-Israeli conflict with Iran, at the Elysee Palace in Paris, France, March 11, 2026. REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool