Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο επικίνδυνος Ντόναλντ Τραμπ

Ο επικίνδυνος Ντόναλντ Τραμπ

Η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να επιτίθεται στη διεθνή τάξη που η ίδια δημιούργησε μεταπολεμικά και, μέχρι πρόσφατα, συντηρούσε. Στα πρώτα θύματα συγκαταλέγονται η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης, το διεθνές εμπόριο και, πιο πρόσφατα, η έτσι κι αλλιώς φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Σε δεύτερο χρόνο, θύμα μπορεί να γίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα κορυφαίο επίτευγμα στις διεθνείς σχέσεις του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, στη διαμόρφωση της οποία οι ΗΠΑ είχαν καθοριστική συμβολή στο παρελθόν και με την οποία διατηρούν την πιο σημαντική στρατηγική σχέση του σύγχρονου διεθνούς συστήματος.

Εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία τα κολοσσιαία λάθη του παρελθόντος, όπως η εισβολή στο Ιράκ το 2003, λησμονούνται, οι μοιραίοι υπεύθυνοί τους, όπως ο Τζων Μπόλτον, επανέρχονται στο πηδάλιο και ο ρεαλισμός εγκαταλείπεται για χάρη ασυνάρτητων στρατοκρατικών δοξασιών, με μόνο στόχο την ικανοποίηση της στενής κομματικής βάσης που φανατικά υποστηρίζει τον Τραμπ ότι κι αν γίνει.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του διεθνολόγου Δημήτρη Καιρίδη στο OnAlert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις