Τρίτη, 7 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης, αν κουραστεί πολύ

Ο Πάπας Φραγκίσκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης, αν κουραστεί πολύ

Aνοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης του, άφησε o Πάπας Φραγκίσκος σε περίπτωση που «κουραστεί πολύ». Σε συνέντευξη που παραχώρησε, o 86χρονος ποντίφικας προειδοποίησε για «μια κούραση που σε κάνει να μην βλέπεις τα πράγματα καθαρά.

Σε ερώτηση τι θα οδηγούσε τον ίδιο να πάρει την απόφαση να παραιτηθεί, ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε: «Κοπωση που σε κάνει να μην βλέπεις τα πράγματα καθαρά». «Έλλειψη διαύγειας, του τρόπου να αξιολογείς καταστάσεις» πρόσθεσε.

Ο 86χρονος ποντίφικας είπε επίσης ότι «ντρέπεται λίγο» που χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι λόγω προβλήματος στο γόνατο. «Είμαι ηλικιωμένος. Έχω μικρότερη σωματική αντοχή, το (πρόβλημα με το) γόνατο ήταν μια σωματική ταπείνωση, μολονότι η ανάρρωση πάει καλά τώρα», σημειώνει στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες La Repubblica, La Stampa και Corriere della Sera.

Τον Ιανουάριο, είχε αναφερθεί, σε ένα κήρυγμα, στην «αρετή του να κάνεις στην άκρη την κατάλληλη στιγμή». Επιπλέον, είχε τονίσει πως θα αποχωρήσει από το ρόλο του αν επιδεινωθεί η υγεία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας έχει φροντίσει, φέτος, να συντηρήσει τις εικασίες περί παραίτησης από τη θέση του.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι παπικές παραιτήσεις

Τον περασμένο μήνα, ο ποντίφικας δήλωσε ότι οι παπικές παραιτήσεις θα πρέπει να συμβαίνουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας από τον Μάρτιο του 2013, ενώ τη Δευτέρα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Έτοιμος να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο 86χρονος πονττίφικας είπε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθοδηγείται από τα συμφέροντα διαφόρων αυτοκρατοριών και «όχι μόνο της ρωσικής». Εξέφρασε, ακόμα, την ετοιμότητά του να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να ζητήσει ειρήνη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις