Κόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν πήγε σε στρατιώτες στην Πολωνία – Πίτσα και χαλαρή κουβέντα ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή» εδάφους του ΝΑΤΟ, επισκέφτηκε σήμερα Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφου Air Force One στο Ρζεσζόφ, 80 χλμ. από τα σύνορα, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη, διάρκειας δύο ημερών, συναντώντας τους στρατιώτες της 82ης αμερικανικής αερομεταφερόμενης μεραρχίας.

Αυτή η μεραρχία, η τελευταία που εγκατέλειψε το Αφγανιστάν το περασμένο καλοκαίρι, είναι μέρος των δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη και των οποίων τα 10.500 μέλη βρίσκονται κυρίως στην Πολωνία, αστειεύτηκε με στρατιώτες που κουρεύονταν.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν, με κοστούμι και ριγέ πουκάμισο αλλά χωρίς γραβάτα, κάθισε ανάμεσα σε στρατιώτες σε μια τραπεζαρία, για να φάει μια φέτα πίτσα.

Δείτε τις εικόνες με τον… χαλαρό Τζο Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν Τζο Μπάιντεν Τζο Μπάιντεν Τζο Μπάιντεν biden soldiers r biden soldiers r Τζο Μπάιντεν

«Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ», επανέλαβε πολλές φορές στους παρόντες στρατιώτες. Χαμογελαστός, έκανε πολλές χειραψίες και έβγαλε φωτογραφίες, αρπάζοντας κάποια στιγμή ο ίδιος ένα τηλέφωνο για να βγάλει μια selfie.

«Βρίσκεστε στο επίκεντρο μιας μάχης μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας», είπε ο Τζο Μπάιντεν σε μια σύντομη ομιλία του. «Αυτό που κάνετε είναι σημαντικό, πραγματικά σημαντικό», είπε.

Με την επίσκεψη αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να συμβολίσει, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατεύσουν τις χώρες του ΝΑΤΟ, μια υποχρέωση που ο Τζο Μπάιντεν έχει πολλές φορές χαρακτηρίσει «ιερή».

Ο Μπάιντεν ανάμενεται να έχει συναντήσεις με επίκεντρο την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και στην περιοχή, ενώ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα αναμενόταν να υποδεχτεί τον Αμερικανό ομόλογό του στο αεροδρόμιο στο Ρζεσζόφ αλλά δεν τελικά δεν τα κατάφερε, καθώς το αεροπλάνο του παρουσίασε τεχνικά προβλήματα.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στη Βαρσοβία για συνομιλίες με Πολωνούς ηγέτες και επίσκεψη σε κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να ολοκληρώσει αυτήν την επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται ένα μήνα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, αύριο Σάββατο με μια ομιλία που ο Λευκός Οίκος υπόσχεται «σημαντική» και «σημαντική».

Η επίσκεψη στην Πολωνία έρχεται την επομένη μιας ημέρας με έντονη διπλωματική δραστηριότητα στις Βρυξέλλες, όποτ ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι «ενωμένο όσο ποτέ» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάρτης του IDF με όλα τα σημεία που «χτύπησε» στο Ιράν - Στο στόχαστρο γέφυρες σε πέντε πόλεις
Οι επιθέσεις έπληξαν πόλεις, μεταξύ των οποίων η Τεχεράνη, το Καράτζ, το Ταμπρίζ, το Κασάν και το Κουμ, ενώ οι πολίτες είχαν προειδοποιηθεί να αποφύγουν τα ταξίδια με τρένο στις πληγείσες περιοχές
Ιράν
«Θα συμβεί απόψε» λέει ο Τραμπ – Με ανθρώπινες αλυσίδες σε εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, απαντά το Ιράν
Ανθρώπινες αλυσίδες έχουν σχηματιστεί στην White Bridge, καθώς και στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας του Καζερούν, ανάμεσα στο πλήθος είναι επίσης γυναίκες καθώς και παιδιά
Ιράν
17
Δύο αδέρφια ανάμεσα στους τρεις δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο προξενείο του Ισραήλ στην Τουρκία
Σε δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, ο ένοπλος που εξουδετερώθηκε φέρεται να είχε σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος», αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση
Κωνσταντινούπολη