Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν και πως προχωράνε καλά, ωστόσο η Τεχεράνη διαψεύδει και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μαίνεται. Σύμφωνα με το CBS οι ΗΠΑ αναμένουν ακόμη και σήμερα (27/03/2026) την απάντηση του Ιράν στο σχέδιο 15 σημείων του Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνη στην περιοχή. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επιθέσεις σε Βηρυτό, Τεχεράνη και Τελ Αβίβ με το IDF να δηλώνει πως βρήκε όπλα της Χεζμπολάχ σε σχολείο του Λιβάνου. Δείτε εδώ όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες στην πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Στη Βεγγάζη της Λιβύης μεταβαίνει αύριο, Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Την Τετάρτη, 1 Απριλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τρίπολη, όπου θα έχει συναντήσεις με Λίβυους αξιωματούχους.
Συναγερμοί ήχησαν στα προάστια Κράιοτ της Χάιφα, καθώς η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες από τον Λίβανο.
Δεν υπάρχουν άμεσα αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται και απειλεί να ενταθεί, οι διαταραχές στο θαλάσσιο εμπόριο μέσω του Στενού του Χορμούζ ενδέχεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες και την αγροτική παραγωγή τους προσεχείς μήνες.
Ενώ ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες παραμένει προσηλωμένος στην καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την επίτευξη συνολικής και διαρκούς διευθέτησης της σύγκρουσης, άμεση δράση κρίνεται αναγκαία για τον περιορισμό αυτών των συνεπειών.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ο Γενικός Γραμματέας συγκρότησε ειδική Ομάδα Εργασίας υπό την ηγεσία του Χόρχε Μορέιρα ντα Σίλβα, εκτελεστικού διευθυντή του Γραφείου Υπηρεσιών Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS).
Στην Ομάδα αυτή θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώ προβλέπεται ότι θα μπορούν να προσκληθούν και άλλοι φορείς ανάλογα με τις ανάγκες.
Κύρια αποστολή της Ομάδας Εργασίας είναι η εκπόνηση και υποβολή τεχνικών μηχανισμών ειδικά σχεδιασμένων για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών στο Στενό του Χορμούζ.
Αντλώντας έμπνευση από συναφείς πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένων του Μηχανισμού Επαλήθευσης, Επιθεώρησης και Παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών για την Υεμένη, της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και του Μηχανισμού του Ψηφίσματος 2720 για τη Γάζα, ο νέος μηχανισμός για τα Στενό του Χορμούζ αποσκοπεί στη διευκόλυνση του εμπορίου λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης των σχετικών πρώτων υλών.
Η επιχειρησιακή εφαρμογή του μηχανισμού θα υλοποιηθεί σε στενή διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, με πλήρη σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και στα υφιστάμενα διεθνή νομικά πλαίσια.
Εφόσον η πρωτοβουλία στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των κρατών-μελών στη διπλωματική προσέγγιση της σύγκρουσης και να αποτελέσει χρήσιμο βήμα προς μια ευρύτερη πολιτική διευθέτηση.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης ειρηνευτικής εντολής του Γενικού Γραμματέα, ο προσωπικός του απεσταλμένος Ζαν Αρνό θα ηγηθεί της πολιτικής διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη, με την υποστήριξη της Ομάδας Εργασίας.
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι έπληξαν τον βαρύ υδροηλεκτρικό αντιδραστήρα Αράκ, περιγράφοντάς τον ως βασική υποδομή για την παραγωγή πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα. Το στρατιωτικό σώμα δήλωσε ότι η επίθεση στόχευσε τον χώρο μετά από προσπάθειες αποκατάστασής του από το Ιράν, που ακολούθησαν την προηγούμενη καταστροφή του.
Η Ισραηλινή Αεροπορία είχε αρχικά βομβαρδίσει το μερικώς ολοκληρωμένο συγκρότημα, γνωστό επίσημα ως Χοντάμπ Βαρέος Υδροηλεκτρικού Αντιδραστήρα Έρευνας, στο κεντρικό Ιράν κατά τον πόλεμο του Ιουνίου 2025. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των IDF, εντοπίστηκαν επαναλαμβανόμενες προσπάθειες ανοικοδόμησης, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή επίθεση. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών προειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή πριν από την επίθεση.
Αρχικά, ο αντιδραστήρας Αράκ είχε σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να παράγει πλουτώνιο κατάλληλο για πυρηνικά όπλα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η εγκατάσταση επανασχεδιάστηκε για να μειωθεί ο κίνδυνος στρατιωτικής αξιοποίησης, και ο πυρήνας της αφαιρέθηκε και γέμισε με σκυρόδεμα.
Παρά αυτά τα μέτρα, οι IDF δήλωσαν ότι ο αντιδραστήρας εξακολουθεί να μπορεί να παρέχει βαρύ νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή νετρονίων για πυρηνικά όπλα. Επίσης, υποστήριξαν ότι το Ιράν αποφεύγει σκόπιμα την ολοκλήρωση της μετατροπής του αντιδραστήρα, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις, ώστε να διατηρεί τη δυνατότητα παραγωγής πλουτωνίου για όπλα.
Το στρατιωτικό σώμα σημείωσε ακόμη ότι η εγκατάσταση αποτελούσε σημαντικό οικονομικό περιουσιακό στοιχείο για την Ιρανική Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, αποφέροντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο καθεστώς.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφεε ότι ο πόλεμος εναντίον του Ιράν θα ολοκληρωθεί σε «εβδομάδες, όχι μήνες».
Μετά την συνάντησή του με τους υπουργούς εξωτερικών της ομάδας χωρών G7, ο Ρούμπιο τόνισε ότι το Ιράν μπορεί να αποφασίσει για το αν θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό διοδίων στα Στενά του Ορμούζ.
Ο δημοσιογράφος των δικτύων ενημέρωσης Axios και Channel 12, Μπαράκ Ραβίντ, προσθέτει σε μια ανάρτηση στο X ότι ο Ρούμπιο έθεσε το χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό του πολέμου «σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες» ενώ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να επιτύχουν τους στόχους τους στην επιχείρηση «Επική Οργή».
Το ρεπορτάζ του Μπαρά Ραβίντ επικαλείται τρεις πηγές με άμεση γνώση των σχολίων του Μάρκο Ρούμπιο.
Tον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού και των υποδομών ζητούν με κοινό ανακοινωθέν τους για την κρίση στη Μέση Ανατολή και στο Ιράν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 (της Γερμανίας, Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου) υπογραμμίζοντας την ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις ή για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά διπλωματικών εγκαταστάσεων» αναφέρουν στο ανακοινωθέν τους οι επτά υπουργοί ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με στόχο «τον μετριασμό των παγκόσμιων οικονομικών κραδασμών που επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες, όπως οι διαταραχές στις οικονομικές, ενεργειακές, εμπορικές αλυσίδες και στις αλυσίδες εφοδιασμού λιπασμάτων». Τέλος υπογραμμίζουν την ανάγκη μόνιμης αποκατάστασης της ελεύθερης και ασφαλούς ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ, σύμφωνα με το ψήφισμα 2817 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν προειδοποίηση προς βιομηχανικές εταιρείες που συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, καθώς και προς βαριές βιομηχανίες στην περιοχή, να εκκενώσουν τους χώρους εργασίας τους.
Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε λίγη ώρα μετά τα πλήγματα των Ισραήλ στους αντιδραστήρες του Ardakan και του Arak.
Το νότιο Λίβανο επισκέφτηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, λέγοντας πως οι IDF έχουν περισσότερα σημαντικά σχέδια για τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.
«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Λειτουργούμε σύμφωνα με ένα επιθετικό σχέδιο, για να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση ασφαλείας, από την Τεχεράνη μέχρι τη Βηρυτό» είπε χαρακτηριστικά.
Έπειτα, ο ίδιος πρόσθεσε πως οι IDF θα «συνεχίσουν να λειτουργούν και να παραμένουν στον νότιο Λίβανο για όσο χρειαστεί για να προκαλέσουν σημαντικά πλήγματα στη Χεζμπολάχ και να τους απομακρύνουν από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια ομολίας του για τους αγρότες έκανε μία μικρή αναφορά στο Ιράν λέγοντας ότι πηγαίνει πολύ καλά.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τις προηγούμενες ημέρες προβληματισμό και δυσαρέσκεια, καθώς οι εκτιμήσεις της Μοσάντ ότι ο πόλεμος κατά του Ιράν θα προκαλούσε μαζικές διαδηλώσεις και πολιτική αποσταθεροποίηση στην Τεχεράνη δεν επιβεβαιώθηκαν.
Πηγές που επικαλείται η Jerusalem Post αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου σε συσκέψεις ασφαλείας εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Ιράν, όπως είχαν προβλέψει οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών. Επιπλέον, φέρεται να ανησυχεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επιδιώξει τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων πριν αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ παραμένουν σε υψηλή επιφυλακή στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με το Ιράν, αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς θα εμπλακεί και θα συμμετάσχει στις συγκρούσεις μαζί με άλλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, η Χαμάς πιθανότατα προσπαθεί να επανεξοπλιστεί εν μέσω της εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχει την δύναμη που είχε πριν την 7η Οκτωβρίου του 2023.
Οι IDF αξιολογούν τις προσπάθειες της Χαμάς να ανασυγκροτηθεί ως «πολύ περιορισμένες», κυρίως επειδή δεν έχει πλέον πρόσβαση στις κύριες οδούς προμήθειας όπλων μέσω λαθρεμπορίου.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, δήλωσε ότι το Ιράν θα ήταν «καλό» να ξεκινήσει «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για τον τερματισμό του πολέμου με τις ΗΠΑ.
«Υπάρχουν αρχικές ενδείξεις ότι τέτοιες συνομιλίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Χθες Πέμπτη (26.03.2026), ο Τραμπ ανακοίνωσε την αναβολή των προγραμματισμένων επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν μέχρι τις 6 Απριλίου, αφού δήλωσε ότι οι συνομιλίες με το Ιράν πήγαιναν «πολύ καλά».
Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό της σύγκρουσης «μονόπλευρη και άδικη».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, μίλησε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γαλλία.
Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η επιχείρηση στο Ιράν θα ολοκληρωθεί μέσα σε εβδομάδες και όχι σε μήνες, δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους.
«Έχουμε στόχους και είμαστε πολύ βέβαιοι ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξή τους», είπε.
Ο Ρούμπιο ανέφερε επίσης ότι το Ιράν ενδέχεται να αποφασίσει να επιβάλει ένα σύστημα διοδίων στα Στενά του Ορμούζ.
Σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, είπε ότι η Ρωσία δεν κάνει κάτι που να εμποδίζει ή να επηρεάζει την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
«Μπορούμε να πετύχουμε όλους τους στόχους μας χωρίς χερσαίες δυνάμεις. Όμως θα είμαστε πάντα έτοιμοι να δώσουμε στον πρόεδρο τη μέγιστη ευελιξία και τη δυνατότητα να προσαρμοστεί σε ενδεχόμενες εξελίξεις, αν προκύψουν.»
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, κλείνοντας με βαριές απώλειες.
Πτωτικά κινούνται και τα μεγαλύτερα διεθνή χρηματιστήρια, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο γρήγορης λήξης του πολέμου και της νέας ανόδου των τιμών του πετρελαίου.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.024,37 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,74%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 2.014,81 μονάδες (-2,20%).
Σε επίπεδο εβδομάδος ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε 1,96%, από τις αρχές Μαρτίου υποχωρεί κατά 11,12%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 4,54%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 278,78 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 46.228.391 μετοχές.
Αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ισραήλ έπληξαν σήμερα εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου στο κεντρικό Ιράν, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.
Το εργοστάσιο Αρντακάν, που βρίσκεται στην επαρχία Γιαζντ (κεντρικό Ιράν), «έγινε στόχος επίθεσης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα λεπτά από τον αμερικανοσιωνιστή εχθρό», τόνισε ο οργανισμός στο κανάλι του στο Telegram, προσθέτοντας ότι η επίθεση «δεν προκάλεσε απελευθέρωση ραδιενεργών υλικών».
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία σε όλο τον Λίβανο αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη ιατρικών προμηθειών, με ορισμένα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αποθέματα μέσα σε δύο εβδομάδες. Την προειδοποίηση έκανε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μπέκι Άντερσον, σε συνέντευξή της στο CNN.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Λιβάνου δέχεται αυξανόμενη πίεση λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah. Τουλάχιστον 49 κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουν κλείσει, ενώ οι απώλειες μεταξύ του ιατρικού προσωπικού συνεχίζουν να αυξάνονται, με 53 νεκρούς και 117 τραυματίες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ο Χακάν Φιντάν είχε σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Αμπάς Αραγτσί, τον Μουχάμαντ Ισάκ Νταρ, τον Μπαντρ Αμπντουλάτι, καθώς και με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και στις προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 ζήτησαν την άμεση παύση των επιθέσεων κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στον πόλεμο που μαίνεται στο Ιράν.
Σε κοινή δήλωση, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησής τους στη Γαλλία, υπογράμμισαν την ανάγκη να περιοριστούν οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στους περιφερειακούς εταίρους, τον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές ζωτικής σημασίας.
«Εστιάσαμε στην αξία των ποικίλων εταιρικών σχέσεων, του συντονισμού και των πρωτοβουλιών στήριξης, μεταξύ άλλων για τον μετριασμό των παγκόσμιων οικονομικών κλυδωνισμών, όπως οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού της οικονομίας, της ενέργειας, των λιπασμάτων και του εμπορίου, οι οποίες έχουν άμεσες επιπτώσεις στους πολίτες μας», αναφέρουν οι υπουργοί στη δήλωση που δημοσίευσε το Reuters.
Επιπλέον, επανέλαβαν την ανάγκη για ασφαλή και ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ, σημείο ιδιαίτερης έντασης στον πόλεμο.
Αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και του Ισραήλ έπληξαν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο κεντρικό Ιράν, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
«Το συγκρότημα αντιδραστήρων βαρέος ύδατος Χοντντάμπ (σ.σ. η ονομασία του αντιδραστήρα Αράκ) έγινε στόχος σε δύο στάδια επιθέσεων από τον Αμερικανό και Σιωνιστή εχθρό», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Το Fars και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι επιθέσεις δεν προκάλεσαν θανάτους, ούτε αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας.
Η Jaguar Land Rover σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή αυτοκινήτων στο εργοστάσιό της στο Σόλιχαλ, η Ferrari ξαναρχίζει τις αποστολές στη Μέση Ανατολή μετά από παύση που σχετίζεται με τον πόλεμο
Η παύση θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, μια περίοδος που περιλαμβάνει ένα ήδη προγραμματισμένο lockdown για το Πάσχα, σύμφωνα με το Reuters. Θα επηρεάσει την παραγωγή των μοντέλων Range Rover και Range Rover Sport.
Ένας εκπρόσωπος της JLR δήλωσε: «Λόγω προβλήματος στην προμήθεια ανταλλακτικών με έναν προμηθευτή, διακόπτουμε προσωρινά την παραγωγή σε ορισμένες γραμμές παραγωγής οχημάτων στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας στο Solihull. Συνεργαζόμαστε στενά με αυτόν τον προμηθευτή για να επιλύσουμε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό και να ελαχιστοποιήσουμε τυχόν επιπτώσεις στους πελάτες μας ή στις δραστηριότητές μας»
Πρόκειται για την τελευταία αναστάτωση που πλήττει τον κατασκευαστή των Δυτικών Μίντλαντς, μετά από μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση που τον ανάγκασε να κλείσει τα δίκτυα υπολογιστών του για αρκετές εβδομάδες πέρσι. Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η παραγωγή είχε έκτοτε επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Η Ferrari επανέλαβε τις αποστολές οχημάτων στη Μέση Ανατολή μετά από μια εβδομάδα παύσης που προκλήθηκε από περιφερειακές προκλήσεις, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Η Ferrari συνεχίζει τις παραδόσεις στη Μέση Ανατολή μετά από πόλεμο που διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα
Ούτε μία παραγγελία δεν ακυρώθηκε από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Ferrari στη Μέση Ανατολή, Giorgio Turri.
Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Ferrari επανέλαβε τις παραδόσεις στη Μέση Ανατολή μετά από μια περίοδο υλικοτεχνικής αναστάτωσης που προκλήθηκε από τον συνεχιζόμενο πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν, όπως αποκάλυψε αποκλειστικά η ιταλική μάρκα στο Gulf News την Πέμπτη 26 Μαρτίου.
Ο Giorgio Turri, Διευθύνων Σύμβουλος της Ferrari Middle East , επιβεβαίωσε ότι οι αποστολές πρόκειται να ξαναρχίσουν «τις επόμενες ημέρες», τερματίζοντας μια διακοπή που προκλήθηκε από διαταραχές στις θαλάσσιες διαδρομές και κλεισίματα εναέριου χώρου που συνδέονται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Η αναστάτωση δεν αφορά μόνο τη Ferrari. Για παράδειγμα, οι λιμενικές αρχές στην Κένυα επιβεβαίωσαν ότι πάνω από 4.000 πολυτελή οχήματα με προορισμό το Ντουμπάι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Lamu λόγω των αναταραχών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στο Ιράν.
Ο Turri είπε ότι το ζήτημα δεν εξαρτάται από μεμονωμένες εταιρείες ή ναυτιλιακές εταιρείες. «Το ζήτημα εξαρτάται από την τρέχουσα κατάσταση και τη σύγκρουση. Οι ναυτιλιακές εταιρείες πρέπει να αναδρομολογήσουν ορισμένες από τις αποστολές για να αντιμετωπίσουν αυτό», πρόσθεσε.
Παρά την αναστάτωση, η Ferrari δεν έχει χάσει ούτε μία επιβεβαιωμένη παραγγελία. «Δεν έχουμε ακυρώσεις», δήλωσε ξεκάθαρα ο Turri. Απέδωσε αυτή την ανθεκτικότητα εν μέρει στην βαθιά προσωπική φύση της απόφασης αγοράς, δεδομένου ότι η κατοχή μιας Ferrari είναι το απόλυτο όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για τους λάτρεις των αυτοκινήτων.
Σημείωσε ότι μεταξύ 30 και 40% όλων των παραδόσεων καινούργιων αυτοκινήτων στην περιοχή πηγαίνουν σε πελάτες που δεν είχαν ποτέ Ferrari στο παρελθόν, ένα ποσοστό που αυξάνεται σε πάνω από 50% για τις πωλήσεις μεταχειρισμένων.
Η σχέση της Ferrari με τη Μέση Ανατολή χρονολογείται πάνω από τρεις δεκαετίες. Το ορόσημο σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν η μάρκα διοργάνωσε μια παρέλαση με 204 Ferrari στην πίστα του 'Αμπου Ντάμπι, η οποία κατέρριψε κάθε ρεκόρ, γιορτάζοντας την 30ή επέτειο της παρουσίας της στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών δεκαετιών, η Μέση Ανατολή έχει αναδειχθεί ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές της μάρκας παγκοσμίως, με διψήφια ετήσια ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε ο Turri, αναφέροντας ως βασικούς δείκτες τα χαρτοφυλάκια παραγγελιών, τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων και τις πωλήσεις μεταχειρισμένων.
Η εταιρεία έχει επίσης δεσμευτεί να εισάγει κατά μέσο όρο τέσσερα νέα μοντέλα ετησίως μεταξύ 2026 και 2030 — μια σειρά προϊόντων που, σύμφωνα με τον Turri, θα απευθυνεται και στην αγορά της Μέσης Ανατολής.
Η Ferrari διατήρησε το πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων της με πελάτες και την κοινότητα καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Οι εκθεσιακοί χώροι — τους οποίους ο Turri περιγράφει ως «κλαμπ» και όχι ως χώρους λιανικής πώλησης — παρέμειναν ανοιχτοί σε όλη την περιοχή.
Μια εκδήλωση πίστας για τους λάτρεις της Ferrari έχει προγραμματιστεί για τις 4 και 5 Απριλίου στο Dubai Autodrome, συγκεντρώνοντας αυτοκίνητα δρόμου και αγωνιστικά αυτοκίνητα στην πίστα.
Βραχυπρόθεσμα, η Ferrari επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της συνέχειας των αποστολών. Η παραγωγή στο Μαρανέλο της Ιταλίας — το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής για κάθε Ferrari — δεν έχει επηρεαστεί από την περιφερειακή σύγκρουση. «Δεν υπήρξε καμία διακοπή στην παραγωγή», επιβεβαίωσε ο Turri.
Ο Turri απέδωσε την ανάπτυξη της αγοράς ειδών πολυτελείας στην περιοχή στον αυξανόμενο αριθμό ατόμων με υψηλή καθαρή αξία — τόσο τοπικά όσο και διεθνώς — και στο δημογραφικό προφίλ του Κόλπου, όπου η μέση ηλικία στις χώρες του Κόλπου είναι περίπου 30 έτη και μόνο το 5% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών.
«Οι πελάτες μας στη Μέση Ανατολή είναι κατά μέσο όρο πέντε έως επτά χρόνια νεότεροι από τον παγκόσμιο μέσο όρο», σημείωσε ο Turri.
Ο Turri επεσήμανε επίσης τη διαχρονική φυσική αξία των Ferrari. Από την ίδρυσή της το 1947, η Ferrari έχει κατασκευάσει περίπου 330.000 αυτοκίνητα δρόμου — εκ των οποίων πάνω από το 90% εξακολουθεί να υπάρχει.
Περισσότεροι από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί, οι περισσότεροι ελαφρά, από την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός προσθέτοντας ότι 13 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.
«Από την έναρξη της επιχείρησης Epic Fury, 303 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των τραυματισμών ήταν ελαφροί και 273 στρατιώτες έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM).
Από αυτούς, δέκα παραμένουν σοβαρά τραυματίες, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έχει αναχαιτίσει πάνω από 90% των drones που εκτοξεύτηκαν από την Χεζμπολάχ και το Ιράν, λένε οι IDF.
Μάλιστα, δημοσιεύτηκαν στιγμιότυπα από περιστατικά όπου ιρανικά drones καταρρίφθηκαν.
Στη συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης, οι IDF υπογραμμίζουν ότι θα αυξήσουν τις επιθέσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 770 μαχητές της Χεζμπολάχ, από την έναρξη των συγκρούσεων με την σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου στις 2 Μαρτίου 2026.
Σύμφωνα με τους IDF, σε αυτούς περιλαμβάνονται εκατοντάδες μέλη της επίλεκτης Δύναμης Ραντουάν.
Ο αριθμός περιλαμβάνει μόνο μέλη που οι Ισραηλινοί αξιωματικοί πληροφοριών έχουν ταυτοποιήσει. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μαχητών της Χεζμπολάχ είναι πιθανώς υψηλότερος,, λένε αξιωματούχοι του IDF.
Μαζί θα παρακολουθήσουμε λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή