Κόσμος

ΟΗΕ: Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου βασανίζονται από Ρώσους γιατρούς και τους αφήνουν να πεθάνουν

Εξαθλιωτικές είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι αιχμάλωτοι πολέμου της Ουκρανίας, με την νέα έκθεση του ΟΗΕ να βγάζει στο φως τα φρικιαστικά στοιχεία για τα βασανιστήρια που ζουν οι Ουκρανοί μέσα στις φυλακές της Ρωσίας.

Η Επιτροπή Έρευνας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που ιδρύθηκε για να ελέγξει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιώματα στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως γίνονται συστηματικά βασανιστήρια από τις κατοχικές δυνάμεις.

Πέρα από τα συστηματικά βασανιστήρια και τους βιασμούς των κρατουμένων ή των γυναικών που ζουν σε κατεχόμενες πόλεις, φαίνεται πως οι γιατροί αρνούνται εσκεμμένα την ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους αιχμαλώτους ενώ πολλές φορές και οι ίδιοι χτυπούν τους Ουκρανούς.

«Σε πολλά κέντρα κράτησης που ελέγχονταν από τις ρωσικές αρχές, δεν υπήρχε καμία επαρκής ιατρική βοήθεια για εκείνους που την χρειάζονταν απελπισμένα», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

«Σε ένα από αυτά τα κέντρα, γιατροί συμμετείχαν σε βασανιστήρια», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Έρικ Μόσε, που επικαλέστηκε τις μαρτυρίες Ουκρανών κρατουμένων που βρίσκονταν στη φυλακή της Ολενίφκα στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 29 Ιουλίου 2022, έγινε έκρηξη στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης και σκοτώθηκαν πολλοί Ουκρανοί κρατούμενοι.

Οι Ρώσοι κατηγόρησαν τους Ουκρανούς πως βομβάρδισαν τη φυλακή με το Κίεβο και πολλές Δυτικές χώρας να εκτιμούν πως για την έκρηξη ευθύνεται η Ρωσία.

«Δεν παρασχέθηκε καμία ιατρική βοήθεια σε δεκάδες ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί και κινδύνευε η ζωή τους», είπαν η μάρτυρες για εκείνη την έκρηξη.

«Οι μοναδικοί που βοήθησαν τους τραυματίες ήταν οι στρατιωτικοί γιατροί που ήταν και αυτοί αιχμάλωτοι», συμπλήρωνε η έκθεση.

«Είδαν πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν εκείνη τη νύχτα, ενώ η διοίκηση της φυλακής καθόταν εκεί και τους παρακολουθούσε», είπε ο Μόσε.

Οι σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες των βασανιστηρίων για τους πρώην κρατουμένους είναι τεράστιες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός Ουκρανού που αν και ελευθερώθηκε, ζει με τον φόβο ότι θα συλληφθεί ξανά.

«Με στοίχειωνε ο φόβος ότι θα με φυλάκιζαν και πάλι. Είμαι τώρα στο σπίτι μου, αλλά αισθάνομαι ακόμη κρατούμενος» είπε.

Πολλά θύματα είπαν ότι είναι «ζωτική ανάγκη» να αποδοθεί δικαιοσύνη και ο πρόεδρος της Επιτροπής επέμεινε ότι πρέπει να συνεχίσει τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011