Κυριακή, 19 Μαΐ
28oC Αθήνα

Ώρα ειρήνης στην Ουκρανία; Έδωσαν τα χέρια Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευση

Ώρα ειρήνης στην Ουκρανία; Έδωσαν τα χέρια Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευση

Το μεσημέρι της Παρασκευής θα υπογραφεί η συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος τους Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι απεσταλμένοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλη τη νύχτα, κλεισμένοι στο προεδρικό μέγαρο, ο Γιανουκόβιτς, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι απεσταλμένοι Ε.Ε. και Ρωσίας, συζητούσαν για το μέλλον της χώρας που έχει βυθιστεί στο χάος της σπαρακτικής εμφύλιας διαμάχης.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε πως ο Γιανουκόβιτς, η αντιπολίτευση και οι τρεις υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε οριστική συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί το μεσημέρι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας. Νωρίτερα όμως, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε πως ο Γιανουκόβιτς δέχτηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (βουλευτικές και προεδρικές) μέσα στο 2014.

Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της ΕΕ δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν “πολύ δύσκολες”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μάλλον αναγκάστηκε να συμφωνήσει αφού είχε αρχίσει να χάνει την υποστήριξη. Μετά τον δήμαρχο του Κιέβου, 12 βουλευτές αποχώρησαν από το κόμμα του, ο αναπληρωτής αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων παραιτήθηκε, ενώ αργά το βράδυ 34 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στήριξαν την αντιπολίτευση και ψήφισαν υπέρ της κατάπαυσης πυρός και της απόσυρσης των δυνάμεων ασφαλείας από την πλατεία Ανεξαρτησίας.
Στην πλατεία Ανεξαρτησίας, η Παρασκευή ξημερώνει με ηρεμία. Μια ηρεμία που “κόστισε” ακριβά, αφού η Πέμπτη ήταν η πιο αιματηρή μέρα της εξέγερσης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από την περασμένη Τρίτη, στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους 75 άνθρωποι κι άλλοι 76 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η αντιπολίτευση όμως μιλά για τουλάχιστον 100 νεκρούς.

Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και τρεις αστυνομικοί. Στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, τα πτώματα δύο αστυνομικών των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν χθες σ’ ένα καμένο στρατώνα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Μόνο την Πέμπτη, την πιο αιματηρή μέρα των συγκρούσεων, έχασαν τη ζωή τους 60 διαδηλωτές. Όλοι από σφαίρα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης Σβιατοσλάβ Χανένκο.

“Οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν με επαγγελματικό τρόπο”

Από την πρώτη στιγμή, η πλευρά της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έβγαλε στους δρόμους του Κιέβου ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν στο ψαχνό.

Video που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν μασκοφόρους άνδρες, με κίτρινες κορδέλες στο μπράτσο, να πυροβολούν από ταράτσες κτιρίων. Φαίνεται πως είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας Μπερκούτ και πυροβολούν με Καλάσνικοφ.

“Οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν με πολύ επαγγελματικό τρόπο από ελεύθερους σκοπευτές οι οποίοι στόχευαν στην καρδιά, στον εγκέφαλο ή στην καρωτίδα”, δήλωσε η γιατρός, η Όλγκα Μπογκομόλετς, μιλώντας στο ιδιωτικό Κανάλι 5.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολονύχτιο μπρα ντε φερ Γιανουκόβιτς – Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας – Χάνει τον έλεγχο της Βουλής ο Ουκρανός πρόεδρος

Η κρίσιμη νύχτα για το μέλλον της Ουκρανίας μετά το λουτρό αίματος! Διαψεύδει η Μόσχα περί πολιτικού ασύλου στον Γιανουκόβιτς

“Πεθαίνω!’ Το τελευταίο μήνυμα νοσοκόμας που δέχθηκε σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή

Πυροβολούν στο ψαχνό! Video σοκ από τη στιγμή που ελεύθεροι σκοπευτές “εκτελούν” διαδηλωτές στο Κίεβο – Δεκάδες οι νεκροί, χάος στην Ουκρανία

Ουκρανία: Η πλατεία Ανεξαρτησίας μέσα απο τα “μάτια” ενός UAV

Πεθαίνοντας στην Ουκρανία! Πτώματα παντού στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ελεύθεροι σκοπευτές σκορπούν θάνατο – “Κατεβάζει” φυλακισμένους ο Γιανούκοβιτς

69 χρόνια μετά την Γιάλτα…

“Έσπασε” η εκεχειρία στην Ουκρανία – “Πνίγεται” ξανά στο αίμα η πλατεία Ανεξαρτησίας – Σκληρές εικόνες – ΔΕΙΤΕ LIVE

Αποχωρούν Ουκρανοί αθλητές από το Σότσι!

Κίεβο, πριν και μετά: Μια συγκλονιστική φωτογραφία από την Ουκρανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε