Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνεδριάζει απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας για τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο οποίος έχει συμπληρώσει 10 ημέρες. Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για δύο διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει απόψε στη 1 ώρα Ελλάδας για τον πόλεμο στο Ισραήλ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Αυτό επιβεβαίωσαν νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, 16 Οκτωβρίου τα Ηνωμένα Έθνη, με διπλωματικές πηγές να μιλούν για δύο διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος.

Η Ρωσία διένειμε στις 13 Οκτωβρίου στα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία και καλεί για «άμεση βιώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που θα τηρηθεί πλήρως» και για «ανεμπόδιστη» ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Η Βραζιλία που προεδρεύει αυτόν τον μήνα του Συμβουλίου, θα υποβάλει, επίσης, ένα κείμενο που καταδικάζει «τις απεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς», σύμφωνα, επίσης, με διπλωματικές πηγές.

Το κείμενο που προτείνει η Μόσχα και το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (14 – 15.10.2023), καταδίκαζε «σθεναρά όλη τη βία και τις εχθροπραξίες απέναντι στους αμάχους και όλες τις πράξεις τρομοκρατίας».

Όμως, μέχρι και χθες, Κυριακή (15.10.2023), το σχέδιο ψηφίσματος δεν ανέφερε τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως, επέμειναν το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει σαφώς τις «απεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου μία επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον του Ισραήλ.

Για να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα χρειάζεται την έγκριση τουλάχιστον εννέα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, χωρίς να προβάλει βέτο ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 1
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες του φετινού καλοκαιριού κόστισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2029, τα κόστη που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2025 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ - Σε δυσκολότερη θέση Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo
To BBC παγίδευσε τον άνδρα - κλειδί πίσω από τα porta potty parties στο Ντουμπάι - «Πολλά κορίτσια μπορούν να κάνουν ό,τι θέλεις»
Μια εντυπωσιακή έρευνα του BBC ταυτοποίησε τον Τσαρλς Μουεσίγκουα, πρώην οδηγό λεωφορείου στο Λονδίνο, ως τον αρχηγό ενός κυκλώματος πορνείας που δραστηριοποιείται στις πιο ακριβές συνοικίες του Ντουμπάι
Στιγμιότυπο οθόνης του άνδρα με το παρατσούκλι Abbey, στο βίντεο του BBC
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει την Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο – Κόντρα με τη δήμαρχο για την ICE
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θέλει να θέσει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό άμεσο ομοσπονδιακό έλεγχο, κατηγορώντας τη δήμαρχο των Δημοκρατικών ότι αρνείται κάθε συνεργασία με την Υπηρεσία Μετανάστευσης (ICE)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ