Κόσμος

Πορτογαλία: Σφοδρές πλημμύρες στη Λισαβόνα – Tουλάχιστον μια νεκρή

Η Λισαβόνα, η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού καθώς το βράδυ της Τετάρτης (07.12.2022) σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο. Οι Αρχές παρότρυναν τους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους. 

Η πορτογαλική μετεωρολογική υπηρεσία (IPMA) κήρυξε τη Λισαβόνα, τη γειτονική της περιφέρεια Σανταρέμ, όπως και την περιφέρεια Αλγκάρβε (νότια), σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού για έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν ως και αύριο Παρασκευή (09.12.2022).

Στην πορτογαλική πρωτεύουσα, η Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για εκατοντάδες συμβάντα: πλημμύρισαν δρόμοι, σιδηροδρομικοί σταθμοί, θέατρο, ακόμη και νοσοκομείο. Οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν δρόμους και σήραγγες.

Portugal Lisbon Floods Reuters

Βίντεο που ανέβηκαν στα social media δείχνουν μέρος του αεροδρομίου της Λισαβόνας πλημμυρισμένο· δύο πτήσεις εξετράπησαν σε άλλα αεροδρόμια. Μια εκπρόσωπος του αεροδρομίου διαβεβαίωσε πάντως αργότερα ότι η λειτουργία του αποκαταστάθηκε πλήρως.

Ο Αντρέ Φερνάντες, στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι 55χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν πλημμύρισε υπόγειο στην Αλζές, κοντά στη Λισαβόνα. Ο σύζυγός της, που βρισκόταν επίσης στο υπόγειο, διασώθηκε.

Δείτε βίντεο:

https://twitter.com/callumclench/status/1600624958320803844?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1600624958320803844%7Ctwgr%5E32e4126ab1ccf82e0df20bc2cd292bb9504531f2%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fcallumclench2Fstatus2F1600624958320803844widget%3DTweet

«Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους όσο σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις», είπε ο κ. Φερνάντες, προσθέτοντας πως όσοι ζουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πρέπει να βρουν «καταφύγιο» σε πιο ασφαλείς τοποθεσίες.

Ο δήμος της Λισαβόνας επίσης παρότρυνε τους κατοίκους της να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο δήμαρχος Κάρλος Μοέδας επισκέφθηκε ορισμένες από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Επισήμανε πως σχεδιαζόμενο έργο για την κατασκευή σήραγγας απορροής ομβρίων υδάτων μήκους πέντε χιλιομέτρων είναι απόλυτα απαραίτητο και θα αρχίσει το συντομότερο.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής «είναι φρικτές» και «πρέπει να προετοιμαστούμε», εξήγησε ο κ. Μοέδας.

Δείτε βίντεο:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρώμη από τις εκρήξεις σε βενζινάδικο: 21 τραυματίες, ανάμεσά τους πυροσβέστες και αστυνομικοί – Δείτε βίντεο
Οι περισσότεροι από τους τραυματίες φέρουν σοβαρά εγκαύματα - Η έκρηξη φαίνεται πως προκλήθηκε όταν φορτηγό προσέκρουσε σε αγωγό ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ανεφοδιασμός με υγραέριο
Ισχυρή έκρηξη στη Ρώμη
11
Απογοητευμένος ο Τραμπ με τον Πούτιν μετά την επικοινωνία τους: «Δεν σκέφτεται να σταματήσει και είναι πολύ κακό»
Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να συνομιλήσει και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Τι ανέφερε ο Αμερικανός για το «πάγωμα» στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ
Σε αργία 139 εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ: Κατηγορούνται πως επέκριναν τις πολιτικές Τραμπ
«Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος έχει πολιτική μηδενικής ανοχής για γραφειοκράτες καριέρας που παρανόμως υπονομεύουν και σαμποτάρουν την ατζέντα της κυβέρνησης»
Ντόναλντ Τραμπ