Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Σάλος στις ΗΠΑ: “Βαρύ χέρι” ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης! Καταγγελίες “φωτιά” και παραίτηση

Έρικ Σνάιντερμαν
Φωτογραφία Reuters

Ακόμη ένα σκάνδαλο κακοποίησης προκαλεί σάλο στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά “πρωταγωνιστής” ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Έρικ Σνάιντερμαν, που αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Μια παραίτηση που ήταν θέμα χρόνου μετά τις αποκαλύψεις πως ο Έρικ Σνάιντερμαν είχε… “βαρύ χέρι” και το χρησιμοποίησε σε τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες με τις οποίες είχε σχέσεις στο παρελθόν. “Με αποκαλούσε “μαύρη σκλάβα” και απαιτούσε να επαλαλαμβάνω πως ήμουν ιδιοκτησία του“, δήλωσε μια από τις γυναίκες που “έσπασαν” τη σιωπή τους.

Η αποκάλυψη ήρθε από το περιοδικό New Yorker. Τρεις ώρες αφού το άρθρο με τις καταγγελίες ήρθε στο φως, ο Σνάιντερμαν, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ο πρώην πια γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης κατηγορείται για σωματική κακοποίηση, επιθέσεις και απειλές από τέσσερις γυναίκες.

Της παραίτησής του είχε προηγηθεί η απαίτηση γι’ αυτήν από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

Η παραίτηση

«Τις τελευταίες ώρες, σοβαρές κατηγορίες, τις οποίες αμφισβητώ σθεναρά, διατυπώθηκαν σε βάρος μου», ανέφερε ο Σνάιντερμαν. «Μολονότι αυτές οι καταγγελίες δεν σχετίζονται με την επαγγελματική μου συμπεριφορά ή τις δραστηριότητες της υπηρεσίας μου, θα με εμποδίσουν πρακτικά να ηγηθώ του έργου της σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο. Κατά συνέπεια παραιτούμαι από το αξίωμα μου από το τέλος της Τρίτης 8ης Μαΐου 2018».

Ο Έρικ Σνάιντερμαν ανήκει στις τάξεις των δημοκρατικών και δήλωνε ένθερμος υποστηρικτής του κινήματος #MeToo κατά της σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι ο άνθρωπος που κίνησε τις διαδικασίες για δίωξη κατά του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Του ανθρώπου πίσω από το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που έχει αποκαλυφθεί στο Χόλιγουντ.

Όμως ο ίδιος ο Σνάιντερμαν βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τους δικούς του «δαίμονες». Τέσσερις γυναίκες με τις οποίες είχε ερωτικές σχέσεις ή επαφές. Γυναίκες που τον κατηγορούν για σωματική βία. Οι δυο δέχτηκαν να μιλήσουν δημόσια.

Οι καταγγελίες κατά του Έρικ Σνάιντερμαν

Πρόκειται για την Μισέλ Μάνινγκ Μπάρις και την Τάνια Σελβάραρτναμ. Δέχτηκαν να μιλήσουν δημόσια για να προστατεύσουν άλλες γυναίκες. Καταγγέλλουν ότι ο Σνάιντερμαν τις είχε επανειλημμένα χτυπήσει, συνήθως αφού είχε πιει, συχνά στο κρεβάτι και ποτέ με τη συναίνεσή τους.

“Δεν μπορείς να είσαι προστάτης των γυναικών όταν τις χτυπάς, τις πνίγεις στο κρεββάτι και τους λες είσαι μια γαμ@@@@η πόρνη” – Μισέλ Μάνινγκ Μπάρις

Και οι δυο είπαν στο New Yorker πως δεν πήγαν στην αστυνομία αλλά ζήτησαν ιατρική βοήθεια αφού τις είχε χαστουκίσει δυνατά στο πρόσωπο και είχε επιχειρήσει να τις πνίξει. Η Σελβάραρτναμ περιέγραψε πως ο Σνάιντερμαν την είχε απειλήσει πως μπορούσε να την παρακολουθήσει, να παγιδεύσει το τηλέφωνό της. Και οι δυο γυναίκες υποστήριξαν πως είχε απειλήσει ότι θα τις σκοτώσει αν τον χώριζαν. «Ποτέ δεν διατύπωσε τέτοιες απειλές» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του.

Μια τρίτη γυναίκα που είχε σχέση με τον γενικό εισαγγελέα μίλησε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, για επαναλαμβανόμενη σωματική βία. Αλλά είναι, είπε, πολύ τρομαγμένη για να μιλήσει δημόσια. Η τέταρτη γυναίκα είναι γνωστή δικηγόρος της Νέας Υόρκης. Ούτε εκείνη θέλει να μιλήσει δημόσια. Υποστήριξε πως όταν τον απέρριψε, ο Σνάιντερμαν τη χτύπησε στο πρόσωπο με τόση δύναμη που είχε σημάδι και την επόμενη μέρα. Έχει δώσει στο περιοδικό φωτογραφία από εκείνον τον τραυματισμό αλλά ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

“Με αποκαλούσε σκλάβα, ήθελε να τον λέω αφέντη”

Η Τάνια Σελβάραρτναμ περιγράφει τη συνάντησή τους, στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια το 2016, σαν “κισμέτ”. “Ήταν ένα παραύθι που έγινε εφιάλτης”, λέει. Περιγράφει πως άρχισε να τη χτυπάει όταν πια είχαν γνωριστεί αρκετά καλά. Και συνεχώς γινόταν πιο έντονο. Και φυσικά εκτός από βίαιος, ο Σνάιντερμαν απαιτούσε πράγματα. Όπως το να κάνουν τρίο.

“Ήταν εμμονικός με το να κάνουμε τρίο και έλεγε ότι ήταν δική μου δουλειά να βρω μια γυναίκα. Έλεγε πως δεν είχε τίποτα να περιμένει και αν δεν το έκανα, θα με χτυπούσε μέχρι να συμφωνήσω”, λέει. Θυμάται πως απαιτούσε να τον αποκαλεί “αφέντη” και τη χτυπούσε μέχρι να το κάνει. Η Σελβάραρτναμ έχει γεννηθεί στη Σρι Λάνκα και το δέρμα της είναι σκούρο. “Άρχισε να με φωνάζει “μαύρη σκλάβα” του αι απαιτούσε να επαναλαμβάνω πως ήμουν ιδιοκτησία του”, συνεχίσει τη σοκαριστική περιγραφή της.

Τόσο η Σελβάραρτναμ όσο και η Μάνινγκ Μπάρις περιγράφουν τον Σνάιντερμαν ως αλκοολικό. Ως έναν άνθρωπο που έπινε τουλάχιστον ενάμιση μπουκάλι κρασί κάθε βράδυ. Πως έπαιρνε ουίσκι μαζί του στην κρεββατοκάμαρα. Πως πίεζε κι εκείνες να πίνουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και New Yorker

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις