Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: «Είχε ισχύ όσο 130 ατομικές βόμβες» λέει Τούρκος σεισμολόγος για το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Ο καταστροφικός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας είχε ισχύ ίση με 130 ατομικές βόμβες! Αυτό ανέφερε ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας δόκτωρ Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, σχολιάζοντας τις φονικές δονήσεις που έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

«Ο σεισμός στην Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023, ο οποίος αναμενόταν για αιώνες στο ρήγμα των περιοχών, Χατάι, Οσμάνιγιε, Καχραμανμαράς και Γκαζιαντέπ, είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ, την ισχύ 130 ατομικών βομβών και διήρκησε 43 δευτερόλεπτα, είχε 5 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ήταν πολύ καταστροφικός. Η καταστροφή είναι τεράστια σε μία κρύα ημέρα του χειμώνα», έγραψε ο δόκτωρ Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάνσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου», σημείωσε ακόμα ο Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν και πρόσθεσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που θα μπορούσε να δώσει η περιοχή και ήταν μεγέθους 11 στην κλίμακα καταστροφής.

Ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας έκανε λόγο «για έναν σεισμό που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος», αναφερόμενος στις μεγάλες δονήσεις που έπληξαν την Τουρκία, αλλά και τη Συρία, τα ξημερώματα της Δευτέρας (06.02.2023), με πάνω από 2.500 νεκρούς και πολλές άλλες χιλιάδες τραυματίες. Όπως εξήγησε ο δόκτωρ Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάνσε, ο σεισμός είχε ισχύ ίση με 130 ατομικές βόμβες, συμπληρώνοντας πως:

«Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου» και «ήταν μεγέθους 11 στην κλίμακα καταστροφής».

Ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 1.651 νεκρούς και 11.119 τραυματίες στην Τουρκία, ενώ έχουν καταστραφεί 3.271 κτήρια, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Αντζελίνα Τζολί επισκέφτηκε την Ράφα και εξέφρασε την στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό
H Αμερικανίδα ηθοποιός, τόνισε τη σημασία της ταχείας αύξησης της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και την ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται
Η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται την περιοχή κοντά στο συνοριακό σταθμό Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, στη Ράφα της Αιγύπτου
Κραν Μοντανά: Ιταλοί, Γάλλοι, Πολωνοί οι περισσότεροι τραυματίες – «Δεν ξέρω αν ο γιος μου είναι στο νεκροτομείο ή στο νοσοκομείο»
Αγώνας για την ταυτοποίηση των θυμάτων - Αγνοείται 15χρονη Ελληνίδα, 100 εγκαυματίες σε κρίσιμη κατάσταση - Ερωτηματικά για τα μέτρα ασφαλείας, στο μικροσκόπιο τα βίντεο με την φωτιά να εξαπλώνεται στο ταβάνι
Τραγωδία στο Κραν Μοντανά 5