Κόσμος

Συμφωνία Ιταλίας- Βατικανού για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

«Πρωτόκολλο» συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος υπέγραψαν το Βατικανό και η Ιταλία, μετά από τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκησαν σχεδόν όλοι οι οικονομικοί φορείς της Αγίας Έδρας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλευρές.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 26 Ιουλίου εκ μέρους του Βατικανού από την Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΑΙΦ), της οποίας προΐσταται ένας Ελβετός ειδικός στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κι από την πλευρά της Ρώμης από την Μονάδα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (UIF) της Τράπεζας της Ιταλίας, επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η Αγία Έδρα.

«Το πρωτόκολλο που υπεγράφη συντάχθηκε στη βάση του προτύπου που επεξεργάσθηκε η Ομάδα Έγκμοντ, ο παγκόσμιος οργανισμός των εθνικών υπηρεσιών χρηματοοικονομικής πληροφόρησης», τονίσθηκε.

«Η Αγία Έδρα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη της τις διεθνείς της υποχρεώσεις αναφορικά με την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», φέρεται να σχολίασε σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο Ελβετός ειδικός και διευθυντής της ΑΙF Ρενέ Μπρίλχαρτ.

«Η υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφωνίας υπογραμμίζει σαφώς τη δέσμευσή μας για να διευκολύνουμε τις κοινές μας προσπάθειες και την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος», πρόσθεσε ο Μπρίλχαρτ.

Η ΑIF έχει υπογράψει ήδη παρόμοιες συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία και την Ολλανδία, ενώ «πρόκειται να ακολουθήσουν συμφωνίας και με άλλα κράτη κατά τη διάρκεια του έτους», υπογραμμίσθηκε στην ανακοίνωση του Βατικανού.

Διαβάστε

Δεν πάει Ακρόπολη λόγω πένθους ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας

Βουτιά θανάτου έξω από τη Νάπολη: λεωφορείο έπεσε από γέφυρα 30 μέτρων – 36 νεκροί – Συγκλονιστικές φωτογραφίες 

Η συμμαχία του Νότου: Στην Αθήνα ο Ενρίκο Λέτα – ΦΩΤΟ

Μπερλουσκόνι: Θα πάω φυλακή, δε θα δεχτώ κατ’ οίκον περιορισμό

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισπανία: Ο επίσκοπος του Κάντιθ υπό έρευνα του Βατικανού για κακοποίηση ανηλίκου – Παρέμεινε στη θέση του για 4 μήνες μετά την καταγγελία
Το Βατικανό άνοιξε έρευνα σε βάρος του επισκόπου Κάντιθ, Ραφαέλ Θορνόθα, ο οποίος κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά έναν ανήλικο τη δεκαετία του 1990
Ο επίσκοπος Ραφαέλ Ζορνόζα κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας στο Κάντιθ
Γαλλία: Συναγερμός μετά την πτήση ύποπτων drones πάνω από φάλαγγα αρμάτων Leclerc
Οι γαλλικές αρχές διεξάγουν έρευνα μετά την πτήση ύποπτων drones πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων μια μονάδα παραγωγής πυρίτιδας και μια φάλαγγα αρμάτων μάχης Leclerc
Ένα γαλλικό άρμα μάχης Leclerc
Βατικανό: Ο Ιησούς δεν εμφανίστηκε σε μικρή πόλη στη Γαλλία – Ο πάπας Λέων βάζει τέλος σε «μύθο» δεκαετιών
Το Βατικανό έβαλε επισήμως τέλος στις φερόμενες εμφανίσεις του Ιησού στο Ντοζουλέ, στη βόρεια Γαλλία, τονίζοντας ότι αυτές οι αφηγήσεις δεν πρέπει να θεωρούνται αυθεντικές από τους καθολικούς πιστούς
Ο Πάπας Λέων