Κόσμος

Συμφωνία στην Κύπρο με την τρόικα αλλά χωρίς ανακοινώσεις

Δεν προβλέπεται να υπάρξει απόψε από την Λευκωσία η αναμενόμενη επίσημη ανακοίνωση, η οποία να επιβεβαιώνει ότι επήλθε συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο, ανέφερε στο ΑΜΠΕ έγκυρη πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή φαίνεται ότι θα πρέπει πρώτα γίνει ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και το θέμα που μένει ανοικτό είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο θα ρυθμιστεί από την έκθεση του οίκου Pimco.

Για την συμφωνία ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε διάφορες επαφές στις Βρυξέλλες και ακολούθησε επικοινωνία με στελέχη της τρόικας. Εξάλλου, όσα είχαν συμφωνηθεί πριν από την αναχώρηση της τρόικας από την Κύπρο ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό για το 2013, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αφορούν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και τις δημόσιες δαπάνες.

Για αύξηση των εσόδων, τα κυριότερα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι η αναθεώρηση και επιβολή τελών για την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών από τα κρατικά νοσοκομεία, η αύξηση του τραπεζικού τέλους επί των καταθέσεων, η τροποποίηση της νομοθεσίας περί ακίνητης ιδιοκτησίας για μείωση του αφορολόγητου ποσού και αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών και η φορολόγηση των αποδόσεων των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ και του κρατικού λαχείου.

Στα μέτρα των δαπανών περιλαμβάνονται η κλιμακωτή μείωση απολαβών στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η «παγοποίηση» της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και η μείωση προσωπικού λόγω αφυπηρετήσεων, ο εξορθολογισμός επιδομάτων αξιωματούχων, κρατικών υπαλλήλων και ωρομίσθιου προσωπικού, καθώς και η φορολόγηση των συντάξιμων επιδομάτων αξιωματούχων και κρατικών υπαλλήλων.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και η σταδιακή επέκταση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης, καθώς και η κατάργηση και παγοποίηση θέσεων ωρομίσθιου προσωπικού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πενήντα νεκροί στην πόλη της Γάζας από ισραηλινές επιθέσεις: Εντολή εκκένωσης από τους IDF – «Θα χρησιμοποιήσουμε βία»
Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν λάβει οδηγίες να εγκαταλείψουν τη μεγαλύτερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας πριν τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο
Ένα αγόρι τρέχει καθώς καπνός αναδύεται από μία εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία, που στέγαζε εκτοπισμένους Παλαιστινίους, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στην πόλη της Γάζας
1
Ελλάδα, ΗΠΑ και 41 ακόμη χώρες καταδικάζουν τα ρωσικά drones στον εναέριο χώρο της Πολωνίας – «Βαθιά ανησυχία για τις 19 παραβιάσεις»
Η Πολωνία τόνισε ότι «οι απερίσκεπτες ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποσταθεροποιητική κλιμάκωση που φέρνει την περιοχή πιο κοντά στη σύγκρουση από κάθε άλλη φορά»
Στρατιώτες περπατούν δίπλα σε ένα σημείο όπου η στέγη ενός σπιτιού καταστράφηκε, μετά την παραβίαση του πολωνικού εναερίου χώρου από ρωσικά drones κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία, μερικά από τα οποία καταρρίφθηκαν από την Πολωνία με την υποστήριξη των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ 2