Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

«Το μεγαλύτερο λάθος»: Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία αποκαλύπτει πώς συνέλαβε τον ύποπτο διεθνή διακινητή ναρκωτικών Hakan Ayik

«Το μεγαλύτερο λάθος»: Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία αποκαλύπτει πώς συνέλαβε τον ύποπτο διεθνή διακινητή ναρκωτικών Hakan Ayik
Ο διεθνής ναρκέμπορας Hakan Ayik μετά τη σύλληψή του στην Τουρκία. Φωτ. AFP.

Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία (AFP) αποκάλυψε τον εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο συνελήφθη ένας από τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες της χώρας, μετά από μια επιχείρηση τριών ετών.

Ένας από τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες της Αυστραλίας συνελήφθη από την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία μετά από μια τριετή επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν περισσότεροι από 220 φερόμενοι εγκληματίες.

Ο Hakan Ayik συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλα 36 άτομα σε μια κοινή επιχείρηση της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της τουρκικής αστυνομίας.

Ο Αναπληρωτής Επίτροπος της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Γκραντ Νίκολς, δήλωσε ότι αποδείχθηκε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει το οργανωμένο έγκλημα» είναι να πιστεύει ότι είναι άτρωτο.

«Μπορεί να πίστευαν ότι ήταν ανέγγιχτοι».

«Μπορεί να πίστευαν ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν τη δικαιοσύνη».

Ο Ayik βρισκόταν στη λίστα των πλέον καταζητούμενων προσώπων της Νέας Νότιας Ουαλίας για πάνω από μια δεκαετία λόγω της υποτιθέμενης «προμήθειας μεγάλων εμπορικών ποσοτήτων ναρκωτικών».

Συνελήφθη μετά από ένα περίπλοκο σχέδιο τριών ετών, όταν μυστικοί πράκτορες του έδωσαν ένα τηλέφωνο με μια εφαρμογή που πίστευε ότι ήταν κρυπτογραφημένη.

Με την κοινή χρήση της εφαρμογής, ο Ayik οδήγησε την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία να καταδιώξει περισσότερους από 220 εγκληματίες σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Νότιας Αφρικής, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας και του Λίβανου, προτού συλληφθεί τελικά αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Κλουβί.

Ο Αναπληρωτής Επίτροπος Νίκολς δήλωσε ότι ορισμένα από τα 37 άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καταζητούνταν επίσης από άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο.

Ο Εν Ενεργεία Αναπληρωτής Επίτροπος για το έγκλημα Γκραντ Νίκολς και ο βοηθός επίτροπος Νάιτζελ Ράιαν της AFP μιλούν για την πρόσφατη σύλληψη του Hakan Ayik στην Τουρκία. Φωτ.: Sam Turner.

«Υποστηρίζουμε ότι υπάρχει ένα εκτενές δίκτυο εγκληματιών ή συνεργατών εγκληματιών από διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Αναπληρωτής Επίτροπος Νίκολς.

«Υποστηρίζουμε ότι δύο από αυτούς τους άνδρες επιβάλλουν ή μεταφέρουν παράνομες αποστολές ναρκωτικών σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο».

«Μια συντηρητική εκτίμηση είναι ότι μεταξύ 10 και 15 τόνων ελεγχόμενων στα σύνορα ναρκωτικών που προορίζονται για την Αυστραλία θα μπορούσαν να αποδοθούν σε ορισμένους από αυτούς τους άνδρες».

Η δικαστική διαδικασία είναι υπόθεση των τουρκικών αρχών και θα διεξαχθεί εντός των επόμενων ημερών, επιβεβαίωσε η AFP.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ένα μέρος αυτών των ανθρώπων έχει σημαντικό αντίκτυπο στον αυστραλιανό πληθυσμό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είδαμε ότι η Τουρκική Εθνική Αστυνομία έκανε τόσο καλή δουλειά για τη σύλληψη αυτών των ανθρώπων».

«Η δικαστική διαδικασία είναι υπόθεση των τουρκικών αρχών, επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω, αλλά πρόκειται για πολύ σοβαρούς εγκληματίες με τους οποίους έχουμε να κάνουμε».

Αυτή τη στιγμή, ο Ayki κρατείται στην Τουρκία και προς το παρόν είναι άγνωστο εάν θα εκδοθεί στην Αυστραλία.

Πηγή: Sky News

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις