Κόσμος

Βολιβία: Εικόνες που παραπέμπουν σε πραξικόπημα – Στρατιώτες εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στη Βολιβία στρατιώτες εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο, δίνοντας την εντύπωση ενός πραξικοπήματος στη χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Φόβους για στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βολιβία πυροδοτούν οι εικόνες, σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας, Λα Παζ, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (26.06.2024) προς Πέμπτη 27 Ιουνίου.

Μάλιστα, ένα τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλε στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου, με στρατιώτες να το ακολουθούν.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς  Άρσε κατήγγειλε την «αυθαίρετη κινητοποίηση» ορισμένων μονάδων του στρατού στη Λα Παζ.

Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Έβο Μοράλες κατηγόρησε έναν ανώτατο στρατηγό ότι σχεδιάζει πραξικόπημα.

BOLIVIA REUTERS

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία, τη Πλάζα Μουρίγιο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι είδε ένα τεθωρακισμένο όχημα να εισέρχεται στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία, και στρατιώτες να εισβάλουν στο μέγαρο.

BOLIVIA REUTERS

«Οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων ήρθαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας. Θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο, σίγουρα τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο έτσι», δήλωσε ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Ζουνίγκα μίλησε σε δημοσιογράφους από την πλατεία πριν από την επίθεση στο προεδρικό μέγαρο.

«Σταματήστε να καταστρέφετε, σταματήστε να φτωχαίνετε τη χώρα μας, σταματήστε να ταπεινώνετε τον στρατό μας», δήλωσε πλαισιωμένος από στρατιώτες, επιμένοντας ότι η δράση που αναλήφθηκε υποστηρίζεται από τον κόσμο.

BOLIVIA REUTERS

Ο Μοράλες, του οποίου οι δρόμοι έχουν χωρίσει δημόσια με τον Άρσε (φωτογραφία πάνω) αν και οι δύο ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, δήλωσε ότι οι οπαδοί του θα κινητοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη δημοκρατία.

 

O Μοράλες κατηγόρησε τον Ζουνίγκα ότι επιδιώκει να κάνει πραξικόπημα και ανακοίνωσε γενική στάση εργασίας απευθύνοντας, επίσης, έκκληση για αποκλεισμό των δρόμων.

BOLIVIA REUTERS

«Δεν θα επιτρέψουμε στις ένοπλες δυνάμεις να παραβιάσουν τη δημοκρατία και να εκφοβίσουν τους πολίτες», δήλωσε ο Μοράλες.

BOLIVIA REUTERS

Βολιβία: «Ο στρατός επιχειρεί αναδόμηση της δημοκρατίας»

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, που κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο Λουίς Άρσε ως επικεφαλής πραξικοπήματος, διαβεβαίωσε ότι ο στρατός έχει στόχο την «αναδιάρθρωση της δημοκρατίας» στη χώρα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν αναδόμηση της δημοκρατίας, να την κάνουν μια πραγματική δημοκρατία. Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια», δήλωσε ο στρατηγός Ζουνίγκα περιστοιχισμένος από στρατιώτες, έξω από το προεδρικό μέγαρο όπου έχουν πάρει θέσεις αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πενγκ Λιγιουάν: Το «ισχυρό όπλο» της Κίνας – Η πρώην σοπράνο που δίνει το «ανθρώπινο πρόσωπο» στην εικόνα του Σι Τζινπίνγκ
Κομψή και ευδιάθετη προβάλλει την πιο προσιτή εικόνα της χώρας, παρά τις διαφωνίες της με τις ΗΠΑ σε ζητήματα που εκτείνονται από το εμπόριο έως την Ταϊβάν
Πενγκ Λιγιουάν
Αντόνιο Ταγιάνι: «Οι γυναίκες με μακριές φούστες γίνονται καλύτερες μητέρες» – Σάλος στην Ιταλία
«Ωραίο να παντρευτεί κανείς μια εντυπωσιακή γυναίκα», είπε, αλλά μια τέτοια γυναίκα - κατά τον Ταγιάνι - ενδέχεται να «έχει περάσει από μια σειρά σχέσεων, να έχει χωρίσει πολλούς συντρόφους, και να έχει την τάση να απατά».
Αντόνιο Ταγιάνι 7
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ σε δείπνο στον Λευκό Οίκο: «Ποτέ δεν τα πήγαμε καλύτερα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Στο πλαίσιο της επίσημης υποδοχής, ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε στον Σι Τζινπίνγκ ένα ειδικά κατασκευασμένο άγαλμα φαλακρού αετού, του εθνικού συμβόλου των Ηνωμένων Πολιτειών
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ