Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Βρετανία: Παραιτήθηκαν δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Παραιτήθηκαν δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον

Την παραίτησή τους από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας, Ρίσι Σουνάκ, και ο υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ.

Σε επιστολές που έστειλαν στον Μπόρις Τζόνσον, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο υπουργός Οικονομικών (ο οποίος τη δημοσίευσε και στο Twitter, όπως θα δείτε παρακάτω), υποβάλλουν την παραίτησή τους από την κυβέρνηση, επικαλούμενοι τα αποτελέσματα της ψήφου εμπιστοσύνης του περασμένου μήνα.

«Οι πολίτες περιμένουν η κυβέρνηση να ενεργεί σωστά, ικανά και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι για αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ και γι’ αυτό παραιτούμαι», γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Ρίσι Σουνάκ.

Από την άλλη, ο Σάτζιντ Τζάβιντ, έγραψε: «Με τεράστια λύπη πρέπει να σας πω ότι δεν μπορώ πλέον, με καλή συνείδηση, να συνεχίσω να υπηρετώ σε αυτήν την κυβέρνηση. Έχω μέσα μου το ομαδικό πνεύμα αλλά και ο βρετανικός λαός περιμένει δικαίως ακεραιότητα από την κυβέρνησή του.

«Οι συντηρητικοί θεωρούνται ως αυτοί που παίρνουν τις σκληρές αποφάσεις, καθοδηγούμενοι από ισχυρές αξίες. Μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είμαστε πλέον τίποτα από τα δύο.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Ήταν μια στιγμή ταπεινότητας και χάραξης νέας κατεύθυνσης. Λυπάμαι που λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό τη δική σας ηγεσία – και ως εκ τούτου έχετε χάσει και τη δική μου εμπιστοσύνη μου επίσης».

Αμφότερες οι παραιτήσεις έγιναν γνωστές λίγα λεπτά αφότου ο Μπόρις Τζόνσον παραχώρησε μια συνέντευξη και παραδέχτηκε ότι δεν έπρεπε να διορίσει τον βουλευτή Κρις Πίντσερ ως αναπληρωτή αρχηγό τον Φεβρουάριο, μετά τους ισχυρισμούς ότι ο βουλευτής επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρες την περασμένη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι και οι δύο υπουργοί είχαν εκτιμηθεί ότι μπορεί να είναι αυτοί που θα θελήσουν να πάρουν στα χέρια τους την ηγεσία των Τόρις, εφόσον έχανε ο Μπόρις Τζόνσον στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης».

Ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους σε μια εποχή όπου τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται «καυτές πατάτες».

Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία του κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Με πληροφορίες από Sky News

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις