Κόσμος

Ζελένσκι: Δεν χρειαζόμαστε πίεση από τις ΗΠΑ για εκλογές στην Ουκρανία

«Δεν θα επιτρέψω καμία εικασία εναντίον της Ουκρανίας» είπε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του

Παραδέχθηκε ότι δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία, οι οποίες κανονικά δε μπορούν να πραγματοποιηθούν εν καιρώ πολέμου. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, είπε ότι συζήτησε με εκπροσώπους της ουκρανικής Βουλής την πιθανότητα διεξαγωγής προεδρικών εκλογών εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία και τώρα περιμένει από τους βουλευτές να «του εκφράσουν το όραμά τους».

«Δεν θα επιτρέψω καμία εικασία εναντίον της Ουκρανίας, αν οι εταίροι – συμπεριλαμβανομένου του βασικού μας εταίρου των ΗΠΑ – μιλούν τόσο πολύ και τόσο συγκεκριμένα για εκλογές στην Ουκρανία, για εκλογές υπό το νομικό καθεστώς του στρατιωτικού νόμου, τότε πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία νομικές απαντήσεις σε κάθε ερώτημα και σε κάθε αμφιβολία. Δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα δεν χρειαζόμαστε πίεση σε αυτό. Αναμένω ότι οι βουλευτές της Ουκρανίας θα προσφέρουν το όραμά τους», είπε ο Ζελένσκι.

Την Τρίτη (9/12/25) σε συνέντευξή του στο Politico, ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε το Κίεβο να πάει σύντομα σε εκλογές, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά λίγες ώρες αργότερα ότι αν ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια – καθώς το ουκρανικό σύνταγμα απαγορεύει τη διεγαγωγή οποιασδήποτε εκλογικής διαδικασίας όσο βρίσκεται σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος – οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν εντός 60-90 ημερών εάν οι σύμμαχοι εγγυηθούν την ασφάλειά τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στις φυλακές Κύπρου: Κρατούμενος αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του – «Ανώτεροι» κατάδικοι φέρεται να τον χρησιμοποιούσαν ως «υπηρέτη»
Πηγές από το περιβάλλον των φυλακών, λένε ότι ο 23χρονος φέρεται να ήταν «σκλάβος» ισχυρότερων κρατουμένων, καθαρίζοντας κελιά και πλένοντας ρούχα υπό καθεστώς φόβου, πράγμα που ο νεαρός δεν άντεξε
Φυλακή
Bloomberg: Ο «δούρειος ίππος» υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία – Φόβοι ευρωπαίων για το σχέδιο Τραμπ στο Ντονμπάς
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το σχέδιο Τραμπ τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μέσω δημιουργίας του Ντονμπάς ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, θα «ανοίξει» τον δρόμο στη Ρωσία για νέες επιθέσεις
Μια λήψη από drone δείχνει μια κατοικημένη περιοχή που έχει υποστεί ζημιές από τις συνεχείς ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην πόλη Κωστιάντινιβκα, στην περιοχή του Ντόνετσκ