Οικονομία

ΑΑΔΕ: Οδηγίες και με… video για να δηλώσετε τη μίσθωση Airbnb στην Εφορία

Δυο video δημιούργησε και ανέβασε στο λογαριασμό της στο YouTube (ναι, έχει) η ΑΑΔΕ. Δίνει αναλυτικές και βήμα – βήμα οδηγίες για το πως μπορεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που το νοικιάζει πχ μέσω Airbnb να το δηλώσει στην εφορία.

Οι φορολογούμενοι που νοικιάζουν ακίνητο μέσω Airbnb και πρέπει να το δηλώσουν στην εφορία μπορούν να μπουν στο site της ΑΑΔΕ και να “πατήσουν” στο link για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην κατηγορία “Υπηρεσίες προς πολίτες”. Από εκεί, με τους κωδικούς τους στο Taxisnet θα μπορέσουν να δηλώσουν το κίνητό τους.

Δείτε και τις οδηγίες από την ΑΑΔΕ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι διαχειριστές ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και τις 30 Αυγούστου, έχουν υποχρέωση έως τις 30 Νοεμβρίου αφενός να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων και αφετέρου να υποβάλλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του οκταμήνου. Στη συνέχεια, οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο. Όσοι δεν συμμορφωθούν απειλούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Όλα τα βήματα για να δηλώσετε το ακίνητο που νοικιάζετε μέσω Airbnb

Τέθηκαν σε λειτουργία στον ιστότοπο www.aade.gr : α) το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», και β) Εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής σε ειδική ημερολογιακή φόρμα (calendar), με δυνατότητα αναλυτικής επισκόπησης των δηλώσεων.

Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η είσοδος στις εφαρμογές αυτές γίνεται μέσω των προσωπικών κωδικών TAXISnet των Διαχειριστών Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. Η διαδικασία λήψης Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ολοκληρώνεται άμεσα και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις:

Α. Ως Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη Βραχυχρόνια Μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής Ακινήτου δύναται να είναι κύριος του ακινήτου ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.

Β. Για τη διενέργεια βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, απαιτούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Εγγραφή ως Διαχειριστής Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στην ΑΑΔΕ.

• Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του ακινήτου η διαδικασία εγγραφής απαιτεί υποχρεωτικά τον Αριθμό Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ιδιοκτήτη.

• Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που δεν έχει σχέση ιδιοκτησίας με το ακίνητο απαιτείται προηγουμένως η υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα υπεκμίσθωσης. Η διαδικασία εγγραφής του Διαχειριστή- υπεκμισθωτή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής απαιτεί υποχρεωτικά τον αριθμό της ανωτέρω δήλωσης.

2. Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) των Κύριων ή των Μη- Κύριων Καταλυμάτων ή των Τουριστικών Επαύλεων, υποχρεωτικά να συνοδεύει, σε εμφανές σημείο, την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, όταν ο σκοπός της ανάρτησης είναι η Βραχυχρόνια Μίσθωση. Οι τουριστικές επαύλεις δεν θα λάβουν ΑΜΑ, όμως πρέπει να καταχωρηθούν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Γ. Οι Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης υποχρεούνται σε υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, με σκοπό τον ετήσιο προσδιορισμό του σχετικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ (ΠΟΛ 1187/2017), η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

– Οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται έως τις 20 του επομένου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

– Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου εφέτος έως και χθες 30 Αυγούστου, ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, οι Διαχειριστές Ακινήτων υποχρεούνται έως τις 30 Νοεμβρίου εφέτος:

α) να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων και β) να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της περιόδου αυτής (1/1- 30/8/2018).

Σημειώνεται ότι, η ΑΑΔΕ, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας, ενώ καλωσορίζει πρωτοβουλίες συνεργασίας και με τις υπόλοιπες πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, εν όψει της επικείμενης έκδοσης της κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πτώση στις τιμές του πετρελαίου κατά 6% μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανική βάση στο Κατάρ
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αρχικά άλμα το βράδυ της Κυριακής μετά τον βομβαρδισμό τριών βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν από τις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο
Αντλία βενζίνης πάνω σε ιρανική σημαία 2
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής μας πολιτικής είναι -εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή- αναμφίβολα η απρόβλεπτη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, τονίζει επίσης ο Νάγκελ
Ο Ιωακίμ Νάγκελ
Alpha Bank: Απορροφά την Alpha Συμμετοχών – Συνάντηση Ψάλτη και Ορσέλ με Κυριάκο Μητσοτάκη
Όπως είπε ο κ. Τσιτσιράγκος, η ύπαρξη της εταιρικής δομής των τελευταίων ετών υπαγορεύθηκε από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μιας εποχής διαχείρισης κρίσεων και κεφαλαιακών προκλήσεων για την Alpha Bank.
Alpha Bank 1
Ρούτε: «Άλμα προς τα εμπρός» για το ΝΑΤΟ με δαπάνες 5% του ΑΕΠ των κρατών μελών για την άμυνα
Η υποστήριξη των νατοϊκών συμμάχων προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη και επίμονη, τόνισε ο Ρούτε σημείωσε και ότι οι σύμμαχοι θα παράσχουν πάνω από 35 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία φέτος
Ο Μαρκ Ρούτε