ΕΝΦΙΑ 2018: Οι μεγάλοι χαμένοι μετά την αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες

– “Φουσκωμένα” αναμένονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2018
– Έως και 30% πάνω οι αντικειμενικές σε Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Επτάνησα και Χαλκιδική
– Από τον Μάρτιο σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές
– Ποιοι θα είναι κερδισμένοι από τις αλλαγές που έρχονται

Η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, που θα ισχύουν από το Μάρτιο, θα φέρει… “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Που θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για το 2018.

Η αλλαγή των συντελεστών θα φέρει αύξηση μέχρι και 30% στις αντικειμενικές αξίες Κρήτη, Μύκονο, Σαντορίνη, Επτάνησα και Χαλκιδική, σύμφωνα με όσα ανέφερε δημοσίευμα της Real News. Έτσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε παραθαλάσσιες περιοχές, είτε στα νησιά είτε στα αστικά κέντρα, θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Δεν θα είναι αυτή όμως η μοναδική αλλαγή. Η Συντονιστική Αρχή Αξιών σχεδιάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα, να αυξήσει το κατώτατο όριο στις περιοχές όπου η αντικειμενική αξία είναι στα 450 ευρώ το τετραγωνικό. Το όριο θα πάει στα 650 ευρώ.

Η αλλαγή του ορίου θα φέρει μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ κυρίως στην επαρχία. Η οριζόντια αύξηση, κατά 44%, του κατώτατου ορίου τιμής αφορά δήμους και περιοχές σε όλη την Ελλάδα, από τα Γρεβενά, την Καστοριά, την Πέλλα, την Πρέβεζα, την Κοζάνη, το Σουφλί, µμέχρι τη Σαµοθράκη, τη Θεσσαλία και τη Μονεµβασιά.

Νέες αντικειμενικές σε… ζώνες

Η αρμόδια επιτροπή σχεδιάζει οι αυξήσεις των συντελεστών στις νέες αντικειμενικές να αφορούν ζώνες και όχι περιοχές. Έτσι, από 10.000 που είναι σήμερα, οι ζώνες θα γίνουν 13.000.

Παράδειγμα: Αν σήμερα µια περιοχή έχει τρεις ζώνες µε διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης, µε τις νέες αντικειμενικές οι ζώνες θα γίνουν τέσσερις και η νέα θα έχει αυξημένο συντελεστή!

Μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ… παραλιακά

Τη μεγαλύτερη αύξηση στους συντελεστές των νέων αντικειμενικών αξιών θα την υποστούν, τα ακίνητα σε παραλιακές περιοχές.

Οι σημερινές εμπορικές τους αξίες είναι υψηλές. Μάλιστα, η ψαλίδα µμεταξύ των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν και των εμπορικών τιμών είναι μεγάλη. Η διαφορά φθάνει σε κάποιες περιοχές µμέχρι και το 30%.

Με τις αλλαγές που έρχονται, μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα σε δημοφιλή νησιά στις Κυκλάδες, όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, στην Κρήτη, στα περισσότερα νησιά του Ιονίου (Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη), αλλά και στη Χαλκιδική.

Περάστε στο… σχέδιο πόλης

Ο στόχος από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ είναι 2,65 δισ. ευρώ. Και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης αρκετά ακίνητα που τώρα είναι εκτός.

Εκτός σχεδίου βρίσκονται ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Αττική (Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Σαρωνίδα, Λαύριο κ.α.). Στη Θεσσαλονίκη στους δήμους Πανοράματος, Πυλαίας.

Υπάρχουν και οι κερδισμένοι

Στο σχέδιο που επεξεργάζεται η Συντονιστική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται και η μείωση των τιμών για µια σειρά από περιοχές.

Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν ακίνητα σε πυκνοκατοικηµένες περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και άλλων µμεγάλων πόλεων. Πρόκειται για περιοχές όπου οι εμπορικές αξίες έχουν μειωθεί και απέχουν από τις αντικειμενικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Fitch: Σήμερα η ετυμηγορία για την οικονομία -Πιθανή έξοδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα

Fitch: Σήμερα η ετυμηγορία για την οικονομία -Πιθανή έξοδος στις αγορές την άλλη εβδομάδα

Ποδαρικό στις αξιολογήσεις κάνει σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του για την ελληνική οικονομία. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κάποιος ... Διαβάστε περισσότερα
Τράπεζα Ελλάδος: «Υψηλού κινδύνου 3 στα 10 δάνεια σε καθεστώς αναστολής δόσης»

Τράπεζα Ελλάδος: «Υψηλού κινδύνου 3 στα 10 δάνεια σε καθεστώς αναστολής δόσης»

Η Τράπεζα Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι συντάκτες της προβλέπουν αύξηση του αποθέματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών εξαιτίας της πανδημίας ... Διαβάστε περισσότερα
Πώς θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Πώς θα δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών για την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους ... Διαβάστε περισσότερα
REDS: Νέες εμπορικές συμφωνίες και επανεκκίνηση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του Smart Park

REDS: Νέες εμπορικές συμφωνίες και επανεκκίνηση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του Smart Park

Στην υπογραφή δύο νέων συμφωνιών εμπορικής μίσθωσης ακινήτων στο Εμπορικό Πάρκο Smart Park στα Σπάτα προχώρησε η Γυαλού Εμπορική και Τουριστική, 100% θυγατρική της REDS ... Διαβάστε περισσότερα