Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ρεύμα – Τιμή χονδρικής: Το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Ενέργειας για να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ/ΜWh

Ρεύμα – Τιμή χονδρικής: Το μεγάλο στοίχημα  του Υπουργείου Ενέργειας για να πέσει κάτω από τα 100 ευρώ/ΜWh
Φωτογραφία: Eurokinissi

Με ικανοποίηση βλέπει το ΥΠΕΝ τις τιμές της χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα να βρίσκονται σταθερά κάτω από τα 100 ευρώ/MWh τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Όπως έγραψε πρόσφατα το newsit.gr, η μέση τιμή χονδρικής δεν έχει κλείσει μήνα κάτω από αυτό το επίπεδο εδώ και χρόνια, καθώς η έλευση της ενεργειακής κρίσης από τα μέσα του 2021 και έπειτα κράτησε τις τιμές σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ.

Το στοίχημα του ΥΠΕΝ είναι να σπάσει επιτέλους αυτό το φράγμα προς τα κάτω ώστε οι καταναλωτές να δουν λιανικές τιμές αντίστοιχες με την περίοδο πριν την κρίση. Όμως, παρά την αισιοδοξία των τελευταίων εβδομάδων και την υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου, το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη απειλεί να ανατρέψει τη θετική εικόνα και να ανεβάσει εκ νέου τις τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Καθώς οι θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες στη Σκανδιναβία έφτασαν ακόμα και τους -40 βαθμούς, μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται να φτάσει το κρύο νοτιότερα και να αγγίξει μεγάλες αγορές όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ως εκ τούτου, οι τιμές ρεύματος στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά για όσο διαρκέσουν οι ψυχρές συνθήκες.

Ειδικοί του κλάδου δεν αποκλείουν ακόμα και να ξεπεράσουν τα 200 ευρώ/MWh, αφού η ζήτηση των καταναλωτών για θέρμανση θα εκτοξευτεί. Αυτό απασχολεί και την ελληνική αγορά, καθώς στο παρελθόν έχουμε ξαναδεί τα λεγόμενα «ντόμινο» όπου οι αυξήσεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές μεταφέρονται και σε άλλες χώρες, όπως η δική μας. Είναι ένα φαινόμενο φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού είναι πιο διασυνδεδεμένο σήμερα από ποτέ.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αφενός πόσο θα διαρκέσει το κρύο και αφετέρου ποια ακριβώς θα είναι η επίδραση στις εγχώριες τιμές. Πάντως, σημαντικό όπλο στην προσπάθεια να πέσουν οι τιμές είναι το γεγονός ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται σήμερα σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή και είναι γεμάτες κατά 86%.

Η ευρωπαϊκή αγορά γνωρίζει καλά ότι εκτός απροόπτου ο χειμώνας θα κλείσει με πολύ θετικό πρόσημο στο συγκεκριμένο τομέα, άρα η ανοδική πίεση στο συμβόλαιο αερίου TTF παραμένει περιορισμένη. Καθώς το TTF επηρεάζει καθοριστικά τη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρισμού, εκφράζεται η ελπίδα ότι η όποια διαταραχή προκαλέσει το κύμα ψύχους θα είναι προσωρινή.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις