Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Καταψήφισε ο Γιώργος Παπανδρέου το άρθρο 2 για τις τράπεζες – Οριακά πέρασε το πολυνομοσχέδιο – Οργή Βενιζέλου – Διεγράφη ο Νικήτας Κακλαμάνης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI

– Οριακά και με ηχηρές διαφοροποιήσεις πέρασε το πολυνομοσχέδιο
– 152 ΝΑΙ στο άρθρο 1 για το γάλα, 151 ΝΑΙ στο άρθρο 2 για τις τράπεζες
– Οργή στο ΠΑΣΟΚ για το όχι Παπανδρέου στο άρθρο για τις τράπεζες – Σκληρή ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ για ΓΑΠ – Απ. Κακλαμάνη (ψήφισε παρών στο ίδιο άρθρο)
– Διέγραψε τον Νικήτα Κακλαμάνη ο Αντώνης Σαμαράς
– “Θέλησαν να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία, δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ” δήλωσε ο πρωθυπουργός
– Τάκης Μπαλτάκος: Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του
– Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει αλλά επέστρεψε στην Ολομέλεια για την ψηφοφορία
– Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Πρoδρείου της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα
– Ποιές αλλαγές για το γάλα ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης παρά το “όχι” της τρόικας

Από αλλού το περίμεναν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος και από αλλού τους ήρθε!

Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη συμφωνία με την τρόικα και θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης πέρασε, αργά το βράδυ της Κυριακής, από τη Βουλή. Μόνο που πέρασε με ηχηρές διαφοροποιήσεις, με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου να καταψηφίζει το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον Νικήτα Κακλαμάνη να δηλώνει παρών στο άρθρο 1 για το γάλα.

Η στάση του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε την οργή και την έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, με το ενδεχόμενο ακόμη και της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να πέφτει στο τραπέζι, αλλά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην τολμά να διαγράψει τον προκάτοχό του.
Κι αν για τον πρώην πρωθυπουργό η διαγραφή έμεινε… ενδεχόμενο, για τον Νικήτα Κακλαμάνη είναι πραγματικότητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν του συγχώρεσε και αυτό το “αντάρτικο” (μετά από την απόφαση να κατέβει για δήμαρχος της Αθήνας κόντρα στον κομματικό υποψήφιο Άρη Σπηλιωτόπουλο) και τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ναι στο άρθρο 1 για το γάλα, παρών στο άρθρο 2  ψήφισε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ ο Μιχάλης Κασσής του ΠΑΣΟΚ παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει τις προηγούμενες μέρες, τελικά υπερψήφισε το πολυνομοσχέδιο.

Την τελευταία στιγμή το πολυνομοσχέδιο υπερψήφισαν τόσο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχεδόν 24 ώρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κασσής, που επίσης είχε διαφωνήσει.

Πως ψήφισαν

Υπέρ του άρθρου 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ψήφισαν 152 βουλευτές, κατά ψήφισαν 135 και «παρών» ένας, ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε και το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Ανδρέας Ψυχάρης από τη Νέα Δημοκρατία και η Άντζελα Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ απουσίασαν και οι επιστολικές ψήφοι τους δεν προσμετρήθηκαν.

Αρένα η Βουλή για την πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα

Εκρηκτικό κλίμα επικράτησε στη Βουλή μετά την αιφνιδιαστική πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ύστερα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι βάσει του Συντάγματος δεν επιτρέπεται να κατατεθεί όμοια πρόταση μομφής αν δεν παρέλθει εξάμηνο από την τελευταία. Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον όμως της κυβέρνησης και όχι υπουργού, στις 7 Νομεβρίου του 2013.

Από τη στιγμή που απορρίφθηκε λοιπόν η πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Στουρνάρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε πράξη την απειλή του και κατέθεσε νέα πρόταση δυσπιστίας αυτή τη φορά εναντίον του Προεδρείου της Βουλής, η οποία όμως θα συζητηθεί τη Δευτέρα. Ο Μεϊμαράκης εμφανώς ενοχλημένος από τη δεύτερη πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Προεδρείου  του απάντησε λέγοντας “τι νομίζετε ότι θα φοβηθώ;”

Στη συνέχεια ο Βενιζέλος επικρότησε την απάντηση και την απόφαση του Προέδρου της Βουλής και με ιδιαίτερα καυστικό ύφος είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: Νομίζετε ότι βρέχει αλλά ο Μεϊμάρακης σας έφτυσε…

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και μαζί με όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα αποχώρησε από τη Βουλή. Θα επιστρέψει όμως κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

«Η κυβέρνηση απέρριψε τη δυνατότητα να συζητηθεί πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γ . Στουρνάρα και αυτό ενώ η κυβέρνηση την είχε αποδεχθεί για να ακολουθήσει τριήμερη συζήτηση, στη συνέχεια υπαναχώρησε επικαλούμενη σειρά νομικίστικων επιχειρημάτων. Δεν λογαριάζει το σύνταγμα, την κοινοβουλευτική διαδικασία ούτε τη δημοκρατία . Διαλύει τις επαγγελματικές τάξεις και τις εργατικές σχέσεις την ώρα που δίνει τα πάντα στις τράπεζες. Αποχωρήσαμε για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία αλλά θα επανέλθουμε και θα λάβουμε μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία. Ο λαός καλείται να δώσει τέλος στην κυβέρνηση των εθελόδουλων στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλα όσα έγιναν νωρίτερα στη Βουλή

Νωρίτερα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών η οποία αιφνιδίασε την κυβέρνηση και θα καθυστερούσε για τρεις ημέρες την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κι έτσι στο Eurpgroup της Τρίτης θα πήγαινε χωρίς ψηφισμένα τα μέτρα.

Αρχικά ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης δήλωσε εκ μέρους της κυβένρησης πως απεδέχεται την πρόταση δυσπιστίας ως καθ’ όλα νόμιμη εξαπέλυσε όμως παράλληλα επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το βίντεο

Στη συνέχεια και μετά από μία σύντομη διακοπή, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Βενιζέλος ο οποίος ζήτησε να απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση μομφής αφού δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το βίντεο

Αμέσως επικράτησε ξεσηκωμός και το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και απείλησε με νέα πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Προεδρείου της Βουλής σε περίπτωση που απορριφθεί η πρόταση μομφής εναντίον του Στουρνάρα.

Δείτε το βίντεο

Να σημειωθεί ότι υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον του Στουρνάρα τάχθηκαν οι ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 

Σαμαράς: Δεν τους επιτρέψαμε να ρίξουν την Ελλάδα στην ακυβερνησία

Δεν διαγράφει τον Παπανδρέου ο Βενιζέλος – Οι διάλογοι της οργής μετά την ανταρσία ΓΑΠ – Απ. Κακλαμάνη

Πανηγυρισμοί Μουρούτη: Επιτέλους! Διαγράφηκε ο Ν. Κακλαμάνης!

“Χολωμένος” ο Άδωνις γιατί δεν έγινε… πρόταση μομφής εναντίον του!

Χείμαρρος ο Στουρνάρας για Τσίπρα: Με έπιασε να παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου;

Της… ατάκας στη Βουλή! Τα φαρμακερά βέλη που αντάλλαξαν Τσίπρας – Μεϊμαράκης – Βενιζέλος

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κρυπτόμενος κ. Σαμαράς ξεπέρασε τα όρια

”Για πρώτη φορά στην Ιστορία η Αξιωματική Αντιπολίτευση υπονομεύει την Χώρα”

Από την Ολομέλεια στη… διαδήλωση ο Τσίπρας

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Τσίπρας για… Σύνταγμα!

ΣΥΡΙΖΑ: Ο απών Σαμαράς, ο πρωθυπουργεύων Βενιζέλος και το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Έπεσε… πείνα στη Βουλή! (VIDEO)

Αλλαγές τις τελευταίας στιγμής για το γάλα – Επτά ημέρες η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου

Πεδίο μάχης η Βουλή μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής από τον Α. Τσίπρα κατά του Γ. Στουρνάρα – Αποχώρησε προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ

Παπαρήγα: Μπάτε σκύλοι αλέστε με… ολίγη από Τσελεμεντέ

Βενιζέλος: Για φτύσιμο η πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα – Να απορριφθεί

Το παρασκήνιο της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Πρωτοφανές πραξικόπημα αν απορριφθεί η πρόταση μομφής

Αυτή είναι η προτάση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο

Αιφνιδιαστική πρόταση δυσπιστίας από τον Τσίπρα εναντίον του Στουρνάρα – Κυβέρνηση: Αποδεχόμαστε την πρόταση, βάλλετε εναντίον εθνικών συμφερόντων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε