Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Αύξηση κατώτατου μισθού: Το παρασκήνιο της απόφασης και τα επόμενα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση

“Είναι μία κίνηση που την απαιτεί η κατάσταση, την αξίζουν οι εργαζόμενοι και την αντέχουν οι επιχειρήσεις” τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ το μήνα από την 1η Μαΐου.

Μια πρωτοβουλία που ανακοινώνεται 10 ημέρες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, και στην οποία “επενδύει” πολιτικά η κυβέρνηση, καθώς αποτελεί μία από τις βασικότερες προεκλογικές της δεσμεύσεις…

Η επικύρωση της θα γίνει τυπικά στις 29 Απριλίου, από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης»

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ανακοίνωση για συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% (προηγήθηκε αύξηση κατά 2% τον Ιανουάριο) πριν από το Πάσχα, υποδέχτηκαν με προφανή ανακούφιση τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ, που τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στις περιφέρειες τους.

Η ενεργειακή ακρίβεια και το κύμα των ανατιμήσεων που προκαλεί, είναι το βασικό θέμα το οποίο τους θέτουν ψηφοφόροι και μη, που βιώνουν καθημερινά το “τσουνάμι” της ακρίβειας.

Ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η αύξηση των κατώτερων αποδοχών, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα για την τόνωση του εισοδήματος των ευάλωτων ομάδων, αλλά και τις πρωτοβουλίες που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, δημιουργεί ένα ισχυρό “ανάχωμα” για την στήριξη των πολιτών απέναντι στην πληθωριστική “καταιγίδα”.

«Υπερκαλύπτεται η αύξηση του πληθωρισμού»

Εξηγώντας την απόφαση για συνολική αύξηση κατά 9,7 % του κατώτατου μισθού, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνουν ότι το ποσοστό αυτό υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος το Μάρτιο ήταν 8,9%.

“Η νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού επιτυγχάνει μια χρυσή τομή ανάμεσα σε διαφορετικές ανάγκες. Από την μια πλευρά τον μετριασμό των απωλειών στην αγοραστική δύναμη των μισθών και την ικανοποίηση της εύλογης προσδοκίας των εργαζομένων να έχουν και εκείνοι μέρισμα από την ανάπτυξη που επετεύχθη το 2021. Από την άλλη πλευρά την διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση και την ανεργία” δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Γιατί δεν είναι μεγαλύτερη η αύξηση

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι προφανέστατα οι δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί διεθνώς, επηρεάζουν και τις επιχειρήσεις και ότι γι’ αυτό το λόγο δεν υιοθετήθηκαν αιτήματα για αρκετά μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Μια αλόγιστη απόφαση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τόσο στις επιχειρήσεις – με αποσταθεροποίησή τους – όσο συνακόλουθα και στους εργαζομένους που εργάζονται σε αυτές» δηλώνουν.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι από την άλλη πλευρά, την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ οι επιχειρήσεις έχουν στηριχτεί από το κράτος με μια σειρά μέτρων, όπως μείωση φόρων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών αλλά και με δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοιού (επιστρεπτέα προκαταβολή, ειδικά προγράμματα στήριξης, κλπ.) και πρόσφατα με επιδοτήσεις για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

“Άλλωστε, τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα. Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της” δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμα του.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται από 1ης Μαΐου κατά 50 ευρώ το μήνα και διαμορφώνεται σε 713 ευρώ το μήνα, από 663 ευρώ προηγουμένως, αύξηση που σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με περίπου έναν επιπλέον μισθό, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Οι επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι το στεγαστικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα για τα νεότερα ζευγάρια, με τις ανακοινώσεις να γίνονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην έναρξη του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ, στις 6 Μαΐου.

Θέμα χρόνου θεωρείται και η ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου για την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου του 2021, για όλους τους καταναλωτές.

Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι:

Επιβολή ανώτατου ύψους αμοιβής (πλαφόν) ανά μεγαβατώρα για όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, με τα επιπλέον κόστη να καλύπτονται από τον κράτος.

Επιβολή διαφορετικού πλαφόν αμοιβής ανά μεγαβατώρα, ανάλογα με την πηγή ενέργειας (διαφορετικό για φυσικό αέριο, λιγνιτικά, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά).

Συνδυαστικά, και πλαφόν στις τιμές και επιδοτήσεις.

Μεγαλύτερες επιδοτήσεις από τις σημερινές, στους λογαριασμών ρεύματος

Εφόσον οι διεργασίες προς την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου δείξουν ότι δεν υπάρχει πρόοδος, άρα και διάθεση για ευρωπαϊκή λύση στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, ο Πρωθυπουργός θα λάβει νωρίτερα την απόφαση του για το ποια λύση θα υιοθετήσει σε εθνικό επίπεδο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις