Πολιτική

Εξελίξεις με την ψήφο των αποδήμων! “Ναι” της κυβέρνησης στην πρόταση του ΚΚΕ!

Την πρόταση τεσσάρων σημείων για την ψήφο των αποδήμων απέστειλε η κυβέρνηση στα πολιτικά κόμματα και το τι περιλαμβάνει έχει... το δικό του ενδιαφέρον.

Το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, στα κόμματα την τελική πρόταση για την ψήφο των αποδήμων και ζωτικά σημεία της πρότασης του ΚΚΕ γίνονται αποδεκτά.

[read4more]

Πρόκειται για τα 4 σημεία για τα οποία είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής την Τετάρτη, και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα.

Εξαρχής το newsit.gr ανέφερε πως το ΚΚΕ θα είχε ρόλο “ρυθμιστή” κι αυτό επιβεβαιώνεται, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα τέσσερα σημεία γίνονται δεκτές οι προϋποθέσεις που έθεσε το ΚΚΕ για την 30ετία και το ελληνικό ΑΦΜ.

Και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις, δηλαδή να ισχύσουν για όλους και όχι από εδώ και πέρα.

Επίσης, στο θέμα της επιστολικής ψήφου το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μόνο κατ’ εξαίρεση επιστολική ψήφο (σ.σ. σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν πρεσβείες, προξενεία κλπ), ενώ αδιαπραγμάτευτο παραμένει το ζήτημα της προσμέτρησης της ψήφου των αποδήμων στο τελικό αποτέλεσμα, σημείο με το οποίο διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν».

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κλήρωση για τους ανώτατους δικαστές στην υπόθεση Τριαντόπουλου θα γίνει τη Δευτέρα
Απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας...
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης
Μητσοτάκης σε Σίσι: Οι χώρες μας πυλώνες σταθερότητας – Προειδοποίηση σε Ερντογάν: Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλ Σίσι 11
Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Στον «αέρα» η πλατφόρμα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες – Τι θα ισχύσει με τις ταυτότητες
«Βρισκόμαστε πια στις τελευταίες συνεννοήσεις, οι πλατφόρμες που χρειάζονται είναι έτοιμες και μένει μέσα στον Μάιο να βγούμε στον αέρα», τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Η εφαρμογή gov.gr wallet στα κινητά
«Πυρά» Κακλαμάνη κατά Κωνσταντοπούλου μετά τις καταγγελίες της για τη δικογραφία των Τεμπών - «Επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση»
«Να πει ότι ψάχνει δικαιολογίες για τη μη ενημέρωση των βουλευτών της, οι οποίοι για πρώτη φορά χθες πήγαν να δουν τη δικογραφία» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης 10