Πολιτική

“Γελοιότητα” απαντά η κυβέρνηση στα δημοσιεύματα για τις δηλώσεις Τσίπρα στην Άγκυρα

Για ισχυρισμό «που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας» και για «εθνική γραμμή» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας που χαράσσεται σε διαρκή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «αγγίζει τα όρια της γελοιότητας ο ισχυρισμός ότι επιδιώκεται εκ των υστέρων παραποίηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ισχυρισμός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα τεχνικό λάθος στην απομαγνητοφώνηση, που έγινε από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα».

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις χθεσινές του δηλώσεις, μετά την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ερωτώμενος σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, εξέφρασε την εθνική γραμμή, η οποία χαράσσεται σε διαρκή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση:
«Όπως σας είπα πριν, η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν από αυτήν την πορεία, στο βαθμό όμως που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι. Μ’ αυτήν την έννοια, θέλω να σας πω ότι εμείς είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όροι και να μπορέσουν, οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πληρωθούν, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από την ένταξη της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Η Κύπρος, όπως γνωρίζετε, είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και αυτή ρόλο σημαντικό στις αποφάσεις που, από κοινού, παίρνουν οι 28 εταίροι και φαντάζομαι ότι αυτές οι θέσεις, οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Φαντάζομαι ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Όπου υπάρχει βούληση να γίνουν βήματα, αμοιβαία από όλες τις πλευρές, βρίσκεται και ο τρόπος ώστε τα βήματα αυτά να είναι αποτελεσματικά».

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, όσοι προσπαθούν να ανακαλύψουν «δυσαρέσκεια» εκ μέρους της Κύπρου, για τις παραπάνω θέσεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, δεν έχουν παρά να διαβάσουν την επίσημη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη, σχετικά με το θέμα:
«Είμαστε σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, δεν υπάρχει θέμα παρερμηνείας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για άνοιγμα κεφαλαίων και ότι αν υπάρχει θέληση μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα κεφάλαια ή τα όποια κεφάλαια. Είναι αυτό που λέμε και εμείς ότι, στην Τουρκία εναπόκειται αν υπάρχει θέληση να προχωρήσουν τα κεφάλαια αυτά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ακρίτα για Τσίπρα: Είναι φάουλ που ζητάει από βουλευτές που θέλουν να τον ακολουθήσουν, να παραιτηθούν
Η Έλενα Ακρίτα σε ανάρτησή της τόνισε ότι η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο δραστήρια στη Βουλή, με τους δέκα πρώτους βουλευτές στο Vouliwatch να ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
H Έλενα Ακρίτα
Μαρινάκης για Σαμαρά: «Αν κάποιοι παλιοί πολιτικοί ανακάλυψαν τα ρουσφέτια το 2026, πάμε να ανακαλύψουμε την Αμερική» – Υποχρεωτική η άρση ασυλίας
«Ακούω για κακουργήματα. Δεν υπάρχει κακούργημα εξ αμελείας. Υπάρχει δόλος. Υπάρχει τεκμήριο αθωότητας αλλά είναι άλλο το κακούργημα και άλλο το πλημμέλημα»
Παύλος Μαρινάκης
Στο φως οι διάλογοι της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Είμαι η Κατερίνα Παπακώστα βουλευτής Τρικάλων» – «Να κόψουμε να τα βάλουμε στους δικούς μας»
Οι συνομιλίες αυτές, που έχουν καταγραφεί την περίοδο 2020-2021, αφορούν πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και παραγωγούς, και επικεντρώνονται στον τρόπο διαχείρισης και κατανομής των κοινοτικών επιδοτήσεων
Η Κατερίνα Παπακώστα 90
Ορκίστηκαν οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Ευάγγελος Τουρνάς και Μακάριος Λαζαρίδης
Στο νέο σχήμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς με υφυπουργό τον Μακάριο Λαζαρίδη, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περνά στον Ευάγγελο Τουρνά
Η ορκωμοσία Σχοινά, Λαζαρίδη και Τουρνά 14