Πολιτική

Καμμένος: Δικαίωμα των πολιτών η αυτοάμυνα – Πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι

Αίσθηση προκάλεσε για μια ακόμα φορά με τις δηλώσεις του ο Δημήτρης Καμμένος. Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, που πυροβολήθηκε μέσα στο σπίτι του από διαρρήκτες, τάχθηκε υπέρ της "αυτοάμυνας" των πολιτών απέναντι σε όσους απειλούν την περιουσία τους.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως άλλο η αυτοδικία και άλλο η αυτοάμυνα, σημειώνοντας ωστόσο πως αν ο “εισβολέας” συνεχίζει την εγκληματική πράξη του, τότε και ο ένοικος έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να… αμύνεται.

Μάλιστα ζητά αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην νόμιμη άμυνα, ενώ πέταξε “καρφιά” για ακόμα μια φορά για το νόμο Παρασκευόπουλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Μετά λύπης μου πληροφορήθηκα ότι έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης, τον οποίο τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου δύο κουκουλοφόροι ληστές είχαν πυροβολήσει πισώπλατα, στην προσπάθεια του να υπερασπισθεί την σύζυγο και τα παιδιά του, μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά.

Επιθυμώ να εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, την γυναίκα, τα τρία παιδιά του και τους οικείους του.

Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχίσουν ώστε οι δράστες να συλληφθούν άμεσα και να λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Με δεδομένη την ανεξέλεγκτη αύξηση της εγκληματικότητας είναι αυτονόητο πως οι περιπτώσεις αυτοάμυνας δεν πρέπει να συγχέονται με την αυτοδικία. Η περίπτωση της διάρρηξης είναι πράξη βίας εναντίον του νόμιμου ενοίκου, ο οποίος έχει την υποχρέωση να στραφεί κατά του εισβολέα όσο εκείνος ασκεί βία (αυτοάμυνα) και μόνο εφόσον σταματήσει η διάρρηξη εναντίον του ιδιοκτήτη, τότε και ο ένοικος πρέπει να παύσει την άμυνά του και να απευθυνθεί στους κρατικούς θεσμούς για την απόδοση δικαιοσύνης.

Το να υπερασπιστεί κανείς τη ζωή του και την περιουσία του από έναν διαρρήκτη λοιπόν είναι απολύτως φυσικό και δεν μπορεί η νομοθεσία να το εμποδίσει. Εμείς ως Πολιτεία οφείλουμε να πράξουμε το αυτονόητο, πρωτίστως με γνώμονα την ασφάλεια του πολίτη που αποτελεί άλλωστε και βασική προϋπόθεση κάθε ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας.

Το νομοθετικό πλαίσιο, χρειάζεται σίγουρα αλλαγή καθώς και να υπάρξει επαναπροσδιορισμός των αιτιάσεων αποφυλάκισης των κακοποιών. Ο πολίτης θα πρέπει αναμφίβολα να έχει το δικαίωμα στην νόμιμη άμυνα και την κάλυψη του νόμου να υπερασπίσει την ζωή, την περιουσία του και την οικογένεια του”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τα μέτρα Μητσοτάκη για τους αγρότες και το plan B - «Κόκκινο» πανί τα μπλόκα και στο βάθος «δάκτυλος» ΚΚΕ
Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο σήμερα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής στον Παλαμά, με το μπλόκο της Νίκαιας να προτείνει κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα
Αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας
Μαρία Καρυστιανού: Παραιτείται από το Δ.Σ. του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών – «Εν τέλει ο διχασμός επικράτησε»
Η Μαρία Καρυστιανού, με ανάρτησή της στο Facebook, γράφει μεταξύ άλλων για «άρνηση δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων, την οποία επανειλημμένα ζητούσα»
Η Μαρία Καρυστιανού 76
ΠΑΣΟΚ: Οι αγρότες δεν άκουσαν λύσεις – Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα έωλο «success story»
«Στον αγροτικό κόσμο αξίζουν αλήθεια, σεβασμό και ουσιαστικές λύσεις, η κυβέρνηση ΝΔ αποδεικνύει ότι δεν έχει κανένα όραμα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ
Μητσοτάκης: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα, επιτάχυνση αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και μέτρα για όσους επηρεάστηκαν από την Ευλογιά – «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς από μειοψηφίες»
«Μια κομματική μειοψηφία επιμένει σε κάποια από τα μπλόκα, εκβιάζοντας ανοιχτά την κοινωνία» τόνισε ο Πρωθυπουργός
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
48