Πολιτική

“Μίνι” Σύνοδος μέσα στη… Σύνοδο για το προσφυγικό – Αθήνα: “Κλειδί” η Τουρκία

Με πρωτοβουλία του καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα γίνει η "μίνι" Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στο... περιθώριο της "κανονικής" Συνόδου στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση των 11 θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης (18.02.2016) και την επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως το "κλειδί" για το προσφυγικό είναι η Τουρκία.

Θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δυο μηνών (η πρώτη είχε γίνει στις 17 Δεκεμβρίου επίσης πριν από Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.) που ο καγκελάριος της Αυστρίας συγκαλεί μια “μίνι” Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Θα γίνει το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αυστριακός καγκελάριος συγκαλεί τη νέα “μίνι” σύσκεψη κορυφής για το προσφυγικό με την ιδιότητα του συντονιστή στο θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Θα συμμετάσχουν εκτός από τον ίδιο τον κ. Βάιμαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου και οι ηγέτες Γερμανίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, καθώς επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, στόχος της συνάντησης είναι η εξέταση, σε έναν δεύτερο γύρο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, του πακέτου μέτρων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και οι δυνατότητες περιορισμού του αριθμού των προσφύγων από την Τουρκία που εξακολουθεί να παραμένει σε δραματικά επίπεδα.

Τη συνάντηση των 11 για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εκτός από τη “μίνι” Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρθυξέλλες και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα υπάρξει επίσης τριμερής συνάντηση της Ελλάδας με Γερμανία και Τουρκία.

Η κα Γεροβασίλη επανέλαβε τη θέση της Αθήνας πως “κλειδί” στην επίλυση του προβλήματος είναι η Τουρκία και προσέθεσε ότι καθοριστικό ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ-Τουρκίας και η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακίνησης με εστίαση στα τουρκικά παράλια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ακρίτα για Τσίπρα: Είναι φάουλ που ζητάει από βουλευτές που θέλουν να τον ακολουθήσουν, να παραιτηθούν
Η Έλενα Ακρίτα σε ανάρτησή της τόνισε ότι η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο δραστήρια στη Βουλή, με τους δέκα πρώτους βουλευτές στο Vouliwatch να ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
H Έλενα Ακρίτα
Μαρινάκης για Σαμαρά: «Αν κάποιοι παλιοί πολιτικοί ανακάλυψαν τα ρουσφέτια το 2026, πάμε να ανακαλύψουμε την Αμερική» – Υποχρεωτική η άρση ασυλίας
«Ακούω για κακουργήματα. Δεν υπάρχει κακούργημα εξ αμελείας. Υπάρχει δόλος. Υπάρχει τεκμήριο αθωότητας αλλά είναι άλλο το κακούργημα και άλλο το πλημμέλημα»
Παύλος Μαρινάκης
Ορκίστηκαν οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Ευάγγελος Τουρνάς και Μακάριος Λαζαρίδης
Στο νέο σχήμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς με υφυπουργό τον Μακάριο Λαζαρίδη, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περνά στον Ευάγγελο Τουρνά
Η ορκωμοσία Σχοινά, Λαζαρίδη και Τουρνά 14