Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντιούνται μετά από 16 μήνες – Η ατζέντα και οι προσδοκίες της Ελλάδας

Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντιούνται μετά από 16 μήνες – Η ατζέντα και οι προσδοκίες της Ελλάδας

Σχεδόν 16 μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση, Μητσοτάκης και Ερντογάν ξαναπιάνουν ξανά το νήμα του διαλόγου, αυτή τη φορά στο Βίλνιους της Εσθονίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στην Αθήνα υπάρχει η αισιοδοξία ότι η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα, καθώς και η επανεκλογή Μητσοτάκη και Ερντογάν, με νωπή λαϊκή εντολή, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Ωστόσο, δεν παραβλέπουν ότι η Άγκυρα έχει σταθερά την ίδια ατζέντα, που έχει δυναμιτίσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

“Προφανώς υπάρχουν διαφωνίες. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε” σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με διάλογο καλή τη πίστη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και μένει να φανεί αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

«Δεν πρέπει να χαθεί το momentum»

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί – αλλά και της πολύμηνης εμπρηστικής ρητορικής που προηγήθηκε – είναι ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στη νέα αυτή περίοδο και για τις δύο χώρες. Και πάντως, σημειώνουν με έμφαση ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με την γειτονική χώρα και ότι με αυτή τη λογική προσέρχεται ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πολλές φορές έχει υπογραμμίσει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα, και αυτό αναμένεται να επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.

Πάντως ο Πρωθυπουργός διαμηνύει σταθερά στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία, αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.

Στο Βίλνιους της Εσθονίας την Τετάρτη 12 Ιουλίου, εκτός από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο συναντήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει τετ α τετ με τον ομόλογο του Χακάν Φιντάν και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ.

Σήμερα το πρωί και ενόψει της συμμετοχής του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις