Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ο Παύλος Πολάκης διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ – Στελέχη ζητούν «καρατόμηση» και άλλα λένε «όχι»

Ο Παύλος Πολάκης διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ – Στελέχη ζητούν «καρατόμηση» και άλλα λένε «όχι»

Ο Παύλος Πολάκης έχει κατορθώσει να προκαλέσει θύελλα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, λίγο πριν την μεγάλη μάχη της κάλπης.

Από την πρώτη στιγμή που ο Παύλος Πολάκης έκανε την περίφημη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία στοχοποιούσε δημοσιογράφους και δικαστικούς ξέσπασαν τεράστιες αντιδράσεις και από όσους έθιγε ο «αψύς Κρητικός» και από τα αντίπαλα κόμματα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι φωνές εναντίον του ακούστηκαν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσω πηγών διαχώρισε τη θέση του από τον άλλοτε «κολλητό» του, στον οποίο είχε δώσει άφεση αμαρτιών ουκ ολίγες φορές για την όλη επιθετική στάση του και τις δεκάδες επιθέσεις που είχε κάνει κατά πάντων. Και όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας πιθανότατα θα δείξει την πόρτα της εξόδου στον Παύλο Πολάκη.

Ήδη τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων, και παραπέμφθηκε άμεσα το θέμα του στο Εκτελεστικό Γραφείο και την Επιτροπή Δεοντολογίας, που θα συνεδριάσουν αύριο (28.2.2023), ενώ καθαιρέθηκε από Τομεάρχης Διαφάνειας του κόμματος στην θέση του τοποθετήθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Τα σενάρια αναφέρουν ότι ο Παύλος Πολάκης ενδέχεται να καρατομηθεί αύριο. Κάποια άλλα σενάρια ανέφεραν ότι ο Κρητικός πολιτικός δεν θα τα βάψει και μαύρα, διότι εδώ και καιρό έδειχνε διάθεση να κάνει δική του πολιτική πλατφόρμα.

Εκεί που συγκλίνουν όλοι είναι ότι ο Παύλος Πολάκης έχει διχάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα στελέχη ζητούν την… κεφαλή του επί πίνακι και άλλα καταδικάζουν μεν τις προγραφές κατά δημοσιογράφων και πολιτικών, αλλά παράλληλα λένε «όχι» στη διαγραφή του.

Καταδικάζει, αλλά διαφωνεί με την διαγραφή ο Κατρούγκαλος

Τρανό παράδειγμα στελέχους που δεν θέλει να καρατομηθεί ο Παύλος Πολάκης είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, χαρακτήρισε λανθασμένη την στοχοποίηση προσώπων, αλλά τόνισε πως δεν θεωρεί ότι πρέπει να διαγραφεί ο Παύλος Πολάκης από το κόμμα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να θέτει μια προσωπική ατζέντα, από εκείνη που ακολουθεί το κόμμα. «Ό,τι και να πιστεύουμε, δεν μπορούμε να θέτουμε μια προσωπική ατζέντα αντί για τη συνολική που θέτει το κόμμα μας και δεν μπορεί να τη θέτουμε και με τον τρόπο που μπήκε. Νομίζω επομένως ότι η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον Παύλο (σ.σ.: Πολάκη), είναι σωστή. Αντιλαμβάνομαι από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τα μηνύματα μιας μερίδας της κοινωνίας που λειτουργεί υποστηρικτικά στην ανάρτηση και τα πιστεύω του κυρίου Πολάκη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως: «Ο λόγος είναι προφανής. Έχει αναδείξει πάρα πολλά σκάνδαλα διαφθοράς του κυβερνητικού συστήματος ο κύριος Πολάκης και επίσης – μολονότι το έχει κάνει με έναν τρόπο που προφανώς δεν είναι δικός μου, άλλο ύφος έχουμε – υπάρχουν πολλοί από τους συμπολίτες μας που μπροστά σε αυτή την συσσώρευση σκανδάλων, θέλουν κάποιος να τα πει, όπως τα λέει ο Παύλος».

«Και να προσθέσω και επιπλέον ότι εγώ αντιλαμβάνομαι και ότι μπορεί να αισθάνεται πικρία ο ίδιος ο κύριος Πολάκης. Υπάρχει όμως μια ηθική της αριστεράς. Να σας θυμίσω τον Πλουμπίδη, τον λέγανε καταδότη και δεν σκέφτηκε ποτέ να διαφοροποιηθεί», είπε ο τέως υπουργός.

«Όχι» στη διαγραφή

Ωστόσο, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως δεν πρέπει να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από το κόμμα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσει στην διαγραφή του κυρίου Πολάκη. Αυτά τα οποία κάνει ο Παύλος δεν απάγουν κάποιοι ηθική απαξία στο πρόσωπό του. Είναι κατά τη γνώμη μου, μεγάλο πολιτικό σφάλμα, αλλά δεν δείχνουν διαφθορά, δεν δείχνουν κάποια έκθεση, κάποια σύγκρουση με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και πρόσθεσε πως φυσικά και η στοχοποίηση προσώπων είναι απόλυτα λανθασμένη. «Δεν μιλάμε ποτέ ατομικά. Και να σας πω την αλήθεια και αρκετούς από τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας τους γνωρίζω και προσωπικά και τους σέβομαι. Δεν ξέρω πώς σκέφτηκαν θα διαβάσω την απόφαση, αλλά έτερον εκάτερον», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Άδειασμα» σε Πολάκη από Ραγκούση και Ξανθόπουλο

Με κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του κόμματος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος «άδειασαν» τον Παύλο Πολάκη.

Τα δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ξεκάθαρα ότι διαφωνούν κάθετα με την χθεσινή (26.2.2023) ανάρτηση του Παύλου Πολάκη κατά δημοσιογράφων και δικαστικών, ενώ τόνισαν ότι τα όσα είπε ο Κρητικός πολιτικός «διατυπώθηκαν ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο».

Από την άλλη, πάντως, οι Ραγκούσης και Ξανθόπουλος άφησαν αιχμές και για την παρέμβαση που έκανε στο όλο θέμα η Ένωση Εισαγγελέων που πήρε επίσημη θέση στις αιχμές του Παύλου Πολάκη για τους δικαστικούς.

Άλλοι προτίμησαν τις σιβυλλικές δηλώσεις

Άλλα στελέχη πάντως, όπως ο Χρήστος Γιαννούλης δεν πήραν επίσημη θέση και προτίμησαν τις… σιβυλλικές δηλώσεις που μπορεί να τις μεταφράσει κανείς όπως θέλει.

Όπως ανέφερε το thesstoday.gr ο Χρήστος Γιαννούλης είπε κατά την διάρκεια των εκδηλώσων στο πλαίσιο του εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας: «Για να πετάξει καλά ένας χαρταετός χρειάζεται καλό άνεμο, πίστη, ενότητα αυτών που προσπαθούν να πετάξουν τον χαρταετό, τον κατάλληλο συντονισμό και την τεχνική. Όλα αυτά τα έχουμε και δεν έχουμε κανένα βαρίδι».

Πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων για τον Πολάκη

Το θέμα του Παύλου Πολάκη προκάλεσε και σήμερα ομοβροντία δηλώσεων από την κυβέρνηση, αλλά και από την πλευρά της Δικαιοσύνης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επέρριψε όλη την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «γέννησε αυτό το τέρας». Είπε επίσης ότι, έστω και καθυστερημένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ορθώς διαγράφει τον βουλευτή Χανίων, αλλά «θα κουραστεί να διαγράψει και τον “πολακισμό” από τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Θα το λουστεί τώρα», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, «διότι, μόλις ο Πολάκης διαγραφεί, θα στραφεί κατά του Τσίπρα, αναμφίβολα – και μαζί όσοι τον υποστηρίζουν».
«Όταν είδα την επίμαχη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο Facebook, μου ήρθε στο μυαλό το σύνθημα “αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή”», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Επίθεση έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε πως εκτός από την αποπομπή του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιμένει και την αποπομπή του Νίκου Παππά μετά την καταδίκη του για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μάχη Τσαπανίδου – κυβέρνησης

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, απάντησε στα πυρά του Γιάννη Οικονόμου και τόνισε ότι δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μιλάει για στοχοποίηση όταν παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατεύματος.

Επίσης ανέφερε ότι κορυφαία στελέχη της ΝΔ «απειλούσαν με φυλακή και ότι θα γδάρουν δικαστικούς λειτουργούς», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής συμμορία και υπόκοσμο δημοσιογράφους».

Η ΝΔ απάντησε στην Πόπη Τσαπανίδου τονίζοντας ότι «διαβάζοντας την ανακοίνωση της κ. Τσαπανίδου δυσκολευόμαστε να βρούμε τις διαφορές με αυτά που λέει ο κ. Πολάκης. Επί της ουσίας λένε ακριβώς τα ίδια. Το μόνο που λείπει είναι τα ονόματα και οι φωτογραφίες».

Βολές από την πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Μύδρους εξαπέλυσε κατά του Παύλου Πολάκη και η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. «Είναι σοκαριστική η εικόνα των επικηρυγμένων προσώπων», ανέφερε η Μαργαρίτα Στενιώτη στην ΕΡΤ για το θέμα της ανάρτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία στοχοποιούσε δικαστές και δημοσιογράφους.

«Η συγκεκριμένη ανάρτηση – η λίστα των ονομάτων, το κολάζ των φωτογραφιών – συνιστά συνταγματική εκτροπή», είπε η πρόεδρος της Ένωσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις