Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με… μπόνους! “Μονομάχοι” Τσίπρας – Μητσοτάκης [vids, pics]

Τσίπρας προϋπολογισμός Μητσοτάκης
Φωτογραφίες από: Eurokinissi

– Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2018 σε μια… περίεργη ψηφοφορία
– 153 βουλευτές έδωσαν το “πράσινο φως” έναντι 144 που καταψήφισαν
– Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Τσίπρας – Μητσοτάκης με την ατζέντα να αλλάζει… κατά το δοκούν!
– Δεν έλειψαν οι επιμέρους κόντρες – “Σκοτωμός” Καμμένου – Βούλτεψη – “Συμμετείχε” και η Φώφη Γεννηματά!
– Οι απόντες, ο Χατζηδάκης που ψήφισε πρώτος γιατί… γεννούσε η σύζυγός του και το “δώρο” στον Τσίπρα από τον Βασίλη Λεβέντη
– Όλο το παρασκήνιο και όλα όσα συνέβησαν στη Βουλή

Με 153 ψήφους «υπέρ» έναντι 144 «κατά» ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2018. Υπέρ ψήφισαν οι 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όχι μόνο όμως: Η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου επίσης υπερψήφισε, κάτι που σχολίασε αργότερα και ο Αλέξης Τσίπρας. Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση στον πρωθυπουργό.

Click4more: Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν στην Βουλή

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Απουσίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος. Με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά. Επιπλέον απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

(Όχι μόνο) προϋπολογισμός 2018!

Είναι -υποτίθεται- η κορυφαία στιγμή στην κοινοβουλευτική διαδικασία: Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού. Στη Βουλή, ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης, 19.12.2017, δεν ήταν το μοναδικό θέμα στην ατζέντα.

Κάτι που δεν συμβαίνει βέβαια πρώτη φορά. Ωστόσο φέτος… παράγινε! Υπήρχαν στιγμές που είχε κανείς την αίσθηση πως μόνο ο… προϋπολογισμός δεν συζητούνταν!

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας και Μητσοτάκης, είχαν για αρκετή ώρα το δικό τους… μενού στην πολιτική αντιπαράθεση. Με εκατέρωθεν επιθέσεις… γενικού περιεχομένου, εκεί που ο ένας πίστευε ότι “πονούσε” ο άλλος!

Παρά την… ποικιλία στην ατζέντα, πάντως, η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή, κατά γενική εντύπωση κινήθηκε εφέτος σε σχετικά ήπιους τόνους. Ακόμα και η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών με την οποία ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία των πέντε συνεχόμενων συνεδριάσεων στην Ολομέλεια.

Τσίπρας και Μητσοτάκης σήκωσαν τους τόνους μεν, ωστόσο δεν σημειώθηκε ο… πανικός που χαρακτηρίζει συχνά – πυκνά τις συνεδριάσεις της Βουλής. Ειδικά στα χρόνια της κρίσης…

Επιθετικός και αισιόδοξος για το μέλλον ο Τσίπρας

Τσίπρας προϋπολογισμός Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση του Προϋπολογισμού ανέφερε: «Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει η ελληνική Βουλή. Ο προϋπολογισμός του 2019 θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από αυτή την Κυβέρνηση καθώς οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019. Και στις εκλογές του 2019 θα η ΝΔ θα ηττηθεί και πάλι».

Click4more: Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη με βαριές κουβέντες! “Να τον χαίρεστε τον αντιπρόεδρό σας που σας έλεγε λαϊκιστή και νεόπλουτο”! [vids, pics]

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η χώρα μετά από μεγάλη οδύνη και περιπέτεια αφήνει πίσω της μια εποχή που δεν θα θέλαμε να θυμόμαστε… Είναι η πρώτη φορά που δεν ήρθαν οι Θεσμοί να μας πούν ότι για το νέο έτος θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια ανακτά την οικονομική της αυτοδυναμία και το κύρος της στην διεθνή σκηνή και έχει την ευκαρεία να απαλλαγεί από παθογένειες. Η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ότι είχε καταντήσει να κυβερνάει με ΠΝΠ και με τα ΜΑΤ στηνπλατεία Συντάγματος. Ο ελληνικός λαός ήταν αυτός που σας έριξε γιατι δεν άντεχε άλλο να βλέπει το σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα να είναι αγκαζέ και να συνεχίσει την λεηλασία.

Εμείς λάβαμε αρχικά εντολή από τον λαό για σκληρή διαπραγμάτευση που υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας. Πετύχαμε ένα αναγκαστικό συμβιβασμό αλλά με ρεαλιστικούς όρους. Μπορεί να μην καταφέραμε όσα υποσχεθήκαμε αλλά φέραμε μια ηπιότερη προσαρμογή. Ο λαός δεν ξεγελάστηκε δύο φορές, όπως λέει η ΝΔ. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε. Μήπως είναι αδαής ο ελληνικός λαός; Όχι ο ελληνικός λαός δεν είναι χαζός. Έχει μνήμη και διαίσθηση. Σας γνωρίζει πολύ καλά».

Έξοδος στις αγορές και σφοδρή επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη!

Τσίπρας προϋπολογισμός Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έξοδο στις αγορές λέγοντας πως η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα επιτύχει την σταθερή της πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια στις αγορές μέσα από την οριστική διευθέτηση του χρέους. Αλλά και τα μέτρα που αναμένεται να πιστοποιηθούν. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πορεία των ομολόγων που δείνει ότι η χώρα κάνει εξαιρετικά βήματα.

Click4more:  Η ειρωνεία Τσίπρα στον Μητσοτάκη – «Επικαλεστήκατε ατάκα του Αϊνστάιν που… δεν είπε ο Αϊνστάιν» [vid]

Ο επίλογός του, ωστόσο, είχε μια… τελευταία επίθεση! Κι αυτή ήταν ξανά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά μέσω του… Άδωνι Γεωργιάδη!

«Δεν θα το έκανα κύριε Μητσοτάκη. Αλλά φτάσατε στο επίπεδο να διαβάζετε αποφθέγματα της πρώην Προέδρου της Βουλής. Δικαίωμά σας. Αλλά δεν είμαστε στο ίδιο κόμμα, είμαστε αντίπαλοι. Εμείς στηρίξαμε τις επιλογές μας, δεν φύγαμε τρέχοντας. Όλοι κρίνονται.

Όμως μιας και μπήκατε στον κόπο, θα μπω κι εγώ στον κόπο να θυμηθώ τι έλεγε όχι ένας αντίπαλός σας σήμερα. Αλλά ο αντιπρόεδρός σας! Που όχι πολύ παλαιότερα σας έλεγε λαϊκιστή και νεόπλουτο! Έτσι θα κάνετε αντιπαράθεση! Να τον χαίρεστε τον αντιπρόεδρό σας, γιατί πολλές φορές δεν καταλαβαίνω πια τη διαφορά! Αυτόν που σας έλεγε λαϊκιστή και βαθύπλουτο να τον χαίρεστε γιατί του μοιάζετε!“, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Προϋπολογισμός: Ολομέτωπη επίθεση νωρίτερα ο Μητσοτάκης!

Τσίπρας προϋπολογισμός Μητσοτάκης

Με επίθεση στην κυβέρνηση, “για τον τρόπο που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου”, ξεκίνησε νωρίτερα την ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Click4more: Ολόκληρη η… επιθετική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή!

“Κοροϊδέψατε δύο φορές τον ελληνικό λαό. Τη μία φορά σαν αντιμνημονιακή δύναμη, την δεύτερη σαν μνημονιακή. Το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι 100 δισ. ευρώ”, τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΝΔ. Ο οποίος στην συνέχεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό προσωπικά.

Τον χαρακτήρισε «ψεύτη και χωρίς καμία ιδεολογία» και επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης, αμφισβητώντας τα επιχειρήματά της για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Είπε ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, αφού έχουν ήδη ληφθεί μέτρα και αυστηροί περιορισμοί μέχρι το 2020 και θα υπάρξει αυξημένη επιτήρηση που θα συνδυάζεται με την ενδεχόμενη ρύθμιση του χρέους. «Τα μεγαλύτερα θύματα της πολιτικής σας είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι γιατί φτωχοποιούνται καθημερινά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με αναφορές για “τέταρτο μνημόνιο”, αλλά και τις επενδύσεις, την υπερφορολόγηση και την ανάλυσ του προγράμματος της ΝΔ.

Προσωπική επίθεση μέσω Ζωής Κωνσταντυοπούλου

Τσίπρας προϋπολογισμός Μητσοτάκης

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι «αμφιβάλλω αν έχετε καμία ιδεολογία» – και επικαλέστηκε δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι «είστε μία εγκληματική κυβέρνηση».

Click4more: «Σφάχτηκαν» Βούλτεψη – Καμμένος! «Μαζί τα φάγατε» – «Απατεώνα»

Ενώ συνεχίζοντας είπε: «Είστε ψεύτης και κωλοτούμπας, ο απόλυτος κυνισμός, η βαθιά σας ανηθικότητα, το ψέμα, είναι στοιχεία του χαρακτήρα σας, όσο μένετε στη εξουσία καλύτερες μέρες δεν θα έλθουν».

Συνεχίζοντας είπε ότι η συζήτηση απέδειξε ότι μία ετερόκλητη πολιτική συμμαχία που γαλουχήθηκε σε συνθήκες τυχοδιοκτικής γυμναστικής, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Μόνος στόχος σας είναι η παραμονή στην εξουσία. Εξακολουθείτε να κάνετε κάθε προσπάθεια για να εμφυσήσετε τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία και ενισχύετε μία νέα ολιγαρχία με την οποία συναλλάσσεστε» προσέθεσε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με προσλήψεις συμβασιούχων και με δημιουργία θέσεων γραμματέων, οικοδομεί κομματικό κράτος και πρόσθεσε: «δεν θα υποσχεθώ μονιμοποιήσεις συμβασιούχων για να κερδίσω μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφους. Αν θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις πολιτικές της μεταπολίτευσης».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις