Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέτρα αποκαλύπτουν το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέτρα αποκαλύπτουν το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ

Συνεχίζεται ο πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση για την κρίση στο μεταναστευτικό και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αδράνεια της κυβέρνησης επί δυο μήνες και πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν “αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή του το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο”.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής: “Αφού η κυβέρνηση αδράνησε επί δύο μήνες για τις μεταφορές προσφύγων από τα νησιά και μετά τα χθεσινά τραγικά συμβάντα που επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στη Μόρια βρίσκεται εκτός ελέγχου, η ΝΔ σήμερα αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό της ακροδεξιάς στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι, αυτών δηλαδή που επιδείνωσαν την προσφυγική κρίση για την Ελλάδα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή του το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο διότι:

προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα – φυλακές.

προβλέπουν κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή.

προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών.

βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.

Τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κυβέρνησης συμπληρώνονται από την παντελή άγνοια για κομβικά ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τάζουν επιτάχυνση των διαδικασιών και μιλούν για 9μηνη διάρκεια των δελτίων αιτούντων ασύλου «με σκοπό την πιο συχνή επαφή με τις Αρχές», ενώ σήμερα η διάρκειά τους είναι εξάμηνη!

Με λίγα λόγια μπροστά στο πρόβλημα, η κυβέρνηση σε πλήρη σύγχυση ομολογεί ότι θα φροντίσει να μην τηρήσει ούτε τις ελάχιστες εγγυήσεις της διεθνούς νομιμότητας.

Όσο για το σχόλιο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, περί «γκουλάνγκ», φαίνεται πως ο ίδιος, τώρα στα δύσκολα, είτε λόγω πανικού είτε για άλλους λόγους που οφείλει να εξηγήσει, ξέχασε όσα έλεγε πριν από έναν μήνα, όταν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας και μιλούσε για «θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό».

Υπενθυμίζουμε τα γεγονότα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

Στις 30/6/2019 στη Μόρια διέμεναν 5.627, εκ των οποίων για 1.400 είχε αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός. Συνολικά, στα 5 ΚΥΤ των νησιών, στις 30/6 διέμεναν 13.640 αιτούντες άσυλο. Ο πληθυσμός είναι επιβεβαιωμένος απ’ την κοινή απογραφή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Τοποθέτησης (ΥΠΥΤ), της ελληνικής αστυνομίας και της Frontex.

Καμιά λοιπόν σχέση με τη σημερινή κατάσταση στη Μόρια που διαμένουν άνω των 12.000 πολίτες τρίτων χωρών και συνολικά στα ΚΥΤ των νησιών άνω των 22.000. Αυτό έγινε διότι η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε παγώσει όλες τις διαδικασίες μεταφοράς ανθρώπων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Συγχρόνως, στην ηπειρωτική Ελλάδα 25.000 π.τ.χ διαμένουν σε σπίτια (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ), 8.000 σε ξενοδοχεία (πρόγραμμα FILOXENIA και ειδικό πρόγραμμα ΥΜΕΠΟ), 20.000 σε Κέντρα Φιλοξενίας, ενώ το ενταξιακό πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ προβλέπει 5.000 θέσεις σε σπίτια. Επίσης, 12.500 παιδιά πήγαιναν σχολείο και όλα είχαν εμβολιαστεί.

Τέλος, παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την εκτός ελέγχου κατάσταση στη Μόρια είναι αναμφισβήτητες και αποκλειστικά δικές της.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις