Πολιτική

Ταυτότητα φύλου: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας της Χρυσής Αυγής

Απορρίφθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή. «Τα ατομικά δικαιώματα δεν εξαρτώνται από προϋποθέσεις" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Λάππας απαντώντας στην ένσταση.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την ταυτότητα φύλου.

Η Χρυσή Αυγή είχε καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας, που όμως δεν έγινε δεκτή.

«Τα ατομικά δικαιώματα δεν εξαρτώνται από προϋποθέσεις, το νομοσχέδιο προστατεύει την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ίση μεταχείριση, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και άλλων κριτηρίων», Σπύρος Λάππας.

Κατηγόρησε τη Χρυσή Αυγή ότι «υπερασπίζεται τάχα το Σύνταγμα αν και έχει βάλει τα θεμελιώδη δικαιώματα κάτω από τη μπότα της. Οι ναζί είχαν καταργήσει την εφαρμογή ατομικών δικαιωμάτων. Η δική σας μπότα καταπατά τα ατομικά δικαιώματα των συνανθρώπων μας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Δεν έχει βάση η ένσταση

«Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι τα άτομα που βιώνουν αυτή τη διαταραχή πρέπει να βρουν την ειρήνη που δικαιούνται και η πολιτεία να τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι αυτό το νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να περιλαμβάνει ακρωτηριασμό, στείρωση κλπ. Εμείς λέμε ότι ένα παιδί πρέπει να φτάσει τα 18 για να μπορέσει να ωριμάσει μέσα του ο εαυτός του», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης και δήλωσε ότι δεν έχει καμία βάση η ένσταση της ΧΑ.

ΔΗ.ΣΥ: Αντισυνταγματικές είναι οι θέσεις της Χρυσής Αυγής

«Αυτές οι εθνικιστικές, ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις είναι οι ίδιες αντισυνταγματικές θέσεις γιατί βρίσκονται απέναντι στα θεμελιώδη δικαιώματα και τα δικαιώματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Ούτε μια ούτε δύο, αλλά 12 αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να γίνει διόρθωση της ταυτότητας φύλου μέσα από τον καταναγκαστικό ακρωτηριασμό και τη στείρωση. Δηλαδή την αναγκαστική χειρουργική επέμβαση», υπογράμμισε ο βουλευτής Γ. Αμυράς.

Νωρίτερα ο Ι. Λαγός της ΧΑ είχε δηλώσει ότι «το φύλο δεν είναι επιλέξιμο, είναι δώρο Θεού που δεν πρέπει να μεταβάλλεται αλλά μόνο να αξιοποιείται». Επίσης, είπε ότι «δεν είναι δυνατό άτομα σε ηλικία 15 ετών να παίρνουν μια συνταρακτική απόφαση για το υπόλοιπο της ζωής τους», ενώ δεν ψηφίζουν, δεν οδηγούν, δεν βλέπουν ταινία χωρίς γονική συναίνεση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ξεμπλοκάρουν άμεσα 90.000 εκκρεμείς άδειες διαμονής - Όλα όσα αλλάζουν με το νέο νομοσχέδιο νόμιμης μετανάστευσης
Τέλος στις καθυστερήσεις και την γραφειοκρατεία επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με το νέο νομοσχέδιο - Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα έχουν ξεμπλοκάρει σχεδόν 200.000 εκκρεμείς άδειες
Μετανάστες 16
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι αγρότες γνωρίζουν ότι οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση έχουν ήδη ανακοινωθεί
«Tο πλαίσιο των παρεμβάσεων ορίζεται με σαφήνεια από τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία εξαντλήσαμε, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς κανόνες»
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στο Μαξίμου 63
Μαρία Καρυστιανού: Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα ποτέ δεν θα δώσει λύσεις – Δεν αντέχω να ξαναμπώ σε τρένο
«Το όνομα του κόμματος και η ημερομηνία των επίσημων ανακοινώσεων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, διότι δεν είναι προσωπική απόφαση, θα είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας στην οποία συμμετέχω ενεργά»
Μαρία Καρυστιανού 119