Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Το παρασκήνιο στην Κεντροαριστερά ενόψει ευρωεκλογών

Το παρασκήνιο στην Κεντροαριστερά ενόψει ευρωεκλογών

“Φωτιά” έχει πάρει το τρίγωνο Χαριλάου Τρικούπη, Αγίου Κωνσταντίνου και Κουμουνδούρου καθώς οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν τη στρατηγική τους ενόψει των πολιτικών εξελίξεων καθώς εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε κρίσιμες αποφάσεις μεταξύ των οποίων και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν και οι δανειστές δεν το επιθυμούν.

Αυτή η “φωτιά” πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα με τη σφοδρή αντιπαράθεση Βενιζέλου – Τσίπρα, με αφορμή το σκάνδαλο – όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ- των υποβρυχίων και την πρότασή του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Με ορίζοντα λοιπόν τις ευρωεκλογές που θα είναι το πρόκριμα των εθνικών εφόσον δεν έχουν γίνει οι εθνικές εκλογές οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ “πλαγιοκοπούν” το ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας τα μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη αλλά και επί της ουσίας την κυριαρχία στο χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται σύντομα και πιθανότατα στο Συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο να ανακοινώσουν την ένταξη τους στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, στο οποίο ανήκει το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου να ανακοινωθεί επισήμως ότι θα ηγηθεί του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν!

Οι κινήσεις αυτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκαλούν εκνευρισμό στο ΠΑΣΟΚ που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε υπόγειες διαβουλεύσεις με τον Μάρτιν Σούλτς, υποψήφιο πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν προκειμένου το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να τον στηρίξει στην κρίσιμη ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου που θα έχει προκύψει από τις εκλογές της 25ης Μαϊου για την ανάδειξη του προέδρου της Κομισιόν.

Στο εσωτερικό μέτωπο:
– το ΠΑΣΟΚ νοιώθει ικανοποιημένο από την απήχηση της κίνησης των “59”, την οπία στηρίζουν ο Ε. Βενιζέλος και ο Κ. Σημίτης, αλλά και ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Ηλίας Μόσιαλος, θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ή μέ ένα κομμάτι της, γεγονός που αποκλείει η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος με απόφαση της και φυσικά ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος δεν θέλει να βλέπει ζωγραφιστό τον Ευάγγελο Βενιζέλο επειδή θεωρεί ότι με τη στάση του τον εξαπάτησε πολιτικά στο θέμα της ΕΡΤ αλλά και γιατί στηρίζει μνημονιακές; πολιτικές που δεν συνάδουν με ένα κεντροαριστερό κόμμα

-στη ΔΗΜΑΡ ο “πολιτικός γάμος” με τη Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου είναι δεδομένος και αναμένεται να επισημοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη με 7 στελέχη όμως της Ε.Ε. και της Κ.Ε. να υπογράφουν το κέιμενο των “59” προκαλώντας κραδασμούς στο κόμμα, ενώ παράλληλα μετά τον Χάρη Καστανίδη και ο Πάνος Μπεγλίτης σύμφωνα με πληροφορίες οδεύει προς την Αγίου Κωνσταντίνου και η Άννα Διαμαντοπούλου το σκέφτεται…

– στο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και την κινητικότητα που αναπτύσσεται στον άξονα Χαρ. Τρικούπη-Αγ. Κωνσταντίνου και προ-ετοιμάζονται να διαμορφώσουν τις συμμαχίες τους για όταν έρθει η κρίσιμη ώρα, αφού εκτιμούν πως η επίσημη υποψηφιότητα Τσίπρα ως επικεφαλής της ευρωαριστεράς στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα ανεβάσει τις μετοχές του και θα δώσει νέα ώθηση και δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του στο εσωτερικό της χώρας.

Αξιζει να σημειωθεί ότι στο πολυεπίπεδο πολιτικό παίγνιο που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας μιλώντας…“Στον Ενικό” δεν απέκλεισε θεωρητικά την συνεργασία με τη ΝΔ στο πλαίσιο ενός “μεγάλου συνασπισμού” -κάτι που θα ήθελαν διακαώς οι δανειστές- εάν και εφόσον όμως ο Α. Σαμαράς επέστρεφε στις θέσεις του πριν γίνει πρωθυπουργός και “συμμορφωθεί” με το μνημόνιο, ενώ γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης προτείνει ακόμη και συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ στο πρότυπο του ενιαίο Συνασπισμού του 1989 και γενικότερα να μην υπάρξουν αποκλεισμοί.

“Εάν είναι ο κ. Σαμαράς να είναι ο αντιπολιτευτικός Σαμαράς, πριν τον Νοέβρριο του 2011 που έλεγε το μνημόνιο λάθος και όχι ο Σαμαράς που πήγε στη Μέρκελ και είπε ουδείς αναμάρτητος, και ήμουν αμαρτωλός τα προηγούμενα χρόνια, βεβαίως. Δεν είναι ζήτημα οι παραδοσιακές γραμμές διαφορές και ότι οι παππούδες μας πολέμησαν στον εμφύλιο. Προφανώς όχι. Αλλά οι διαφορές μας για το πως θα βγούμε από την κρίση είναι κολοσσιαίες” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση προκάλεσε τέλος η εκτίμηση του κ. Τσίπρα, η οποία προφανώς πηγάζει από τις αναλύσεις των εκλογολόγων της Κουμουνδούρου ότι αν γίνονταν αύριο-μεθαύριο εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε 35-40%, ότι θα είχε είτε 148, είτε 152, είτε 160 βουλευτές και ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι άγνωστο ακόμη αν θα μπουν στη Βουλή!

Διαβάστε

Αρνητική η ΔΗΜΑΡ στην Κίνηση των 58

Σημίτης: Χαιρετίζω την κίνηση των 58!

Στελέχη ΠΑΣΟΚ αναζητούν στέγη….

Κεντροαριστερές συμμαχίες -“Πολιτικός γάμος” Κουβέλη-Λοβέρδου – Η Λούκα “αναστατώνει” τον ΣΥΡΙΖΑ

Ιταλία: Προβάδισμα της κεντροαριστεράς

Λοβέρδος: «Δημοκρατική Συμπαράταξη» το όνομα νέου κεντροαριστερού κόμματος

Ζητείται κεντροαριστερά! Ο ευρών… «ψηφισθήσεται»!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε