Πολιτική

“Χωρίς παρέμβαση το 2015 δεν θα υπάρχει σύνταξη”

"Δεν αυξάνουμε τις εισφορές, δεν αυξάνουμε τα όρια ηλικίας, δεν μειώνουμε τις χαμηλές συντάξεις", τονίζει ο Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
“Οι συγκρούσεις στην τραγική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα είναι αναπόφευκτες, προκειμένου να ιαθούν οι βασικές μεταπολιτευτικές ασθένειες” επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος στη συνέντευξή του και προσθέτει: “Το ασφαλιστικό από το 2009 έπαψε να είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης των γενεών και αφορά και την παρούσα γενιά των συνταξιούχων η οποία, εάν δεν παρέμβουμε, δεν θα πάρει συντάξεις το 2015. Η αδράνεια ισοδυναμεί με επιδείνωση. Συνεπώς, τα διλήμματα του τύπου «αγγίζω ή δεν αγγίζω το θέμα» αφορούν τους τυχοδιώκτες και όχι τους πατριώτες”. 

Ο υπουργός εργασίας επισημαίνει ότι οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, από το 2010, θα συνεισφέρουν σ΄έναν λογαριασμό αλληλεγγύης και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα ταμεία, που έχουν ανάγκες.

    Αναφερόμενος στη χαμένη ευκαιρία να τακτοποιηθεί το ασφαλιστικό επί Τ. Γιαννίτση, ο υπουργός τονίζει ότι «χάθηκαν δύο κρίσιμες δεκαετίες για να λυθεί το ασφαλιστικό και φτάσαμε στο σημείο να αγωνιζόμαστε σήμερα να βρούμε λεφτά για να δώσουμε τον Ιούνιο συντάξεις στους εμπόρους και τους αυτοκινητιστές. Είναι αίσχος».

    Βάσει, δε, του νέου συστήματος, που -όπως υπολογίζει η κυβέρνηση- θα εφαρμοσθεί μετά το 2018, ο κ. Λοβέρδος διευκρινίζει ότι «το ένα κομμάτι της σύνταξης θα είναι σύνταξη αλληλεγγύης και θα καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του κράτους, το άλλο κομμάτι θα είναι ανταποδοτικό, σε σχέση με τον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ο καθένας θα παίρνει τη σύνταξη, που δικαιούται, και για την οποία πλήρωσε. Όποιος δουλεύει περισσότερο, θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη».

    Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, που υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, ο υπουργός Εργασίας, μιλά για 900 εκ. ευρώ το 12μηνο και «επίτευξη του Προγράμματος Σταθερότητα».

    Για το καθεστώς επιτήρησης, ο κ. Λοβέρδος δηλώνει ότι «η επιτήρηση δεν είναι συνδιοίκηση, είναι μία διαδικασία αναξιοπρεπής, αλλά δεν συνεπάγεται εκχώρηση κυριαρχίας».

   

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Συντάξεις χηρείας: Σφοδρή επίθεση της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση: «Μόλις 8.552 οι ωφελούμενοι»
Στο επίκεντρο της κριτικής οι συνταξιούχοι πριν από τις 13 Μαΐου 2016, τα αναδρομικά, οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ και οι επικουρικές - Τι αναφέρει ο Τομέας Εργασίας της ΕΛΑΣ για τη νέα ρύθμιση
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα 27
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανασυγκρότηση στην πολιτική αντεπίθεση – ΔΕΘ, ψηφοδέλτια, συνεργασίες στην πρώτη γραμμή
Η νέα ηγεσία επιχειρεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι, παρά τις αποχωρήσεις και την εσωκομματική αναταραχή, το κόμμα διατηρεί οργανωτικές δομές, κοινωνικές αναφορές και προγραμματικό απόθεμα
Νέοι τομεάρχες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ