Κόσμος

Οι “Πρόσφυγες” νίκησαν το… “Grexit” – Οι λέξεις της χρονιάς στη Γερμανία

"Πρόσφυγες" (Flüchtlinge) ορίστηκε η λέξη της χρονιάς στη Γερμανία, πάνω από το "Je suis Charlie" και το "Grexit". Τα αποτελέσματα της έρευνας για τη δημοφιλέστερη λέξη του 2015 στη Γερμανία ανακοίνωσε Εταιρία για τη γερμανική γλώσσα έπειτα από ψηφοφορία επιτροπής ειδικών γλωσσολόγων.

Η λέξη της χρονιάς επιλέχθηκε από περίπου 2.500 λέξεις και εκφράσεις που σημάδεψαν τον δημόσιο λόγο τη χρονιά που τελειώνει σε λίγες μέρες και οι οποίες έχουν άρρηκτη σχέση με γεγονότα που σημάδεψαν την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική ζωή, εξηγεί ο οργανισμός για την προώθηση της γερμανικής γλώσσας.

Η μεταναστευτική ροή, με σχεδόν ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο να αναμένονται φέτος στη Γερμανία, επικράτησε στον δημόσιο λόγο της χώρας, κυρίως μετά το καλοκαίρι κατατάσσοντας τη λέξη “πρόσφυγες” στην πρώτη θέση.
Από τις λέξεις της υπόλοιπης επικαιρότητας που κυριάρχησαν, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η έκφραση “Je suis Charlie” η φράση-σύμβολο της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας μετά την επίθεση τζιχαντιστών στο εβδομαδιαίο περιοδικό Charlie Hebdo τον Ιανουάριο στο Παρίσι.

Στην τρίτη θέση συναντάται η λέξη “Grexit”, δηλαδή η απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων του πρώτου εξαμήνου για τη χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην Αθήνα.

Η Εταιρία για τη γερμανική γλώσσα έχει καθιερώσει τον θεσμό της “λέξης της χρονιάς” από το 1971. Πέρυσι πρώτη στην κατάταξη ήταν η λέξη “Lichtgrenze” (φωτεινό σύνορο) και αναφερόταν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Για τους εορτασμούς αυτούς, 8.000 λαμπερά μπαλόνια είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος των πρώην συνόρων μεταξύ Ανατολικού Βερολίνου και Δυτικού Βερολίνου πριν αφεθούν ελεύθερα και φωταγωγήσουν τον ουρανό της γερμανικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πλήρη και ολική εκεχειρία Ισραήλ και Ιράν – Αποδέχεται ο Αραγτσί, αλλά ο ιρανικός στρατός εκτοξεύει ξανά πυραύλους
«Ευχαριστώ τις ένοπλες δυνάμεις που πολέμησαν μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωνε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί και λίγο μετά εκτοξεύτηκαν πύραυλοι προς το Ισραήλ
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 19 λεπτά
Το Ιράν είχε ενημερώσει και τις ΗΠΑ αρκετές ώρες πριν εκτοξευτούν οι πύραυλοι στο Κατάρ
Το Εμιράτο ενημέρωσε τη νύχτα ότι ανοίγει ξανά ο εναέριος χώρος του, που είχε κλείσει μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον της βάσης Al Udeid το Ιράν
Η αεράμυνα του Κατάρ αναχαιτίζει πυραύλους του Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
«Η χρήση των αμερικανικών βάσεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κοινοβούλιο» λέει η Μελόνι
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης -το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- ζήτησαν εγγυήσεις ότι η Ιταλία δεν θα πάρει μέρος, με κανέναν τρόπο, στις συρράξεις
Η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο