Κόσμος

150.000 τόνοι τροφίμων στα σκουπίδια κάθε μέρα – Εξαιρούνται… τσιπς και αλκοόλ

Οι Αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια σχεδόν 150.000 τόνους τροφίμων την ημέρα, ή πάνω από 400 γραμμάρια κατά κεφαλήν, υποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα προϊόντα που κατασπαταλώνται συχνότερα.

Τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια καλλιεργούνται σε σχεδόν το 7% των αμερικανικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ χρησιμοποιούνται δισεκατομμύρια λίτρα νερού για την παραγωγή τους, τονίζει άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE. Αντιστοιχούν στο 30% των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά κάθε Αμερικανός.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσωπεύουν το 39% του συνόλου των προϊόντων αυτών, ακολουθούμενα από τα γαλακτοκομικά (17%), το βοδινό (14%) και τα σιτηρά (12%).

Όλα στα σκουπίδια εκτός…

Ανάμεσα στα προϊόντα που είναι λιγότερο πιθανό να πεταχτούν είναι τα τσιπς και άλλα αλατισμένα σνακ, τα έλαια, τα γλυκά και τα μη αλκοολούχα ποτά. «Οι δίαιτες καλύτερης ποιότητας βασίζονται σε μεγαλύτερες αναλογίες φρούτων και λαχανικών, που πετιούνται κατά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα τρόφιμα», εξηγεί η Μέρεντιθ Νάιλς, μια από τους συγγραφείς της μελέτης, βοηθός καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Βερμόντ.

«Το να τρώμε υγιεινά είναι σημαντικό και έχει πολλά οφέλη, αλλά όσο περισσότερο ακολουθούμε αυτές τις δίαιτες, τόσο περισσότερο πρέπει να έχουμε συναίσθηση της σπατάλης τροφίμων», προσθέτει.

Σπατάλη που κοστίζει

Η μελέτη, που βασίστηκε σε κυβερνητικά δεδομένα και έρευνες για τη σπατάλη τροφίμων από το 2007 ως το 2014, κάνει λόγο για «σημαντικές» συνέπειες για το περιβάλλον και τους γεωργούς εξαιτίας του φαινομένου. Αυτή η σπατάλη «αντιστοιχεί σε παραγωγή» που γίνεται δυνατή χάρη στη χρήση 350 εκατομμυρίων κιλών ζιζανιοκτόνων και σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου κιλών λιπασμάτων «κάθε χρόνο», σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

Εξετάζοντας πιθανές λύσεις του προβλήματος, η μελέτη προτείνει να διδαχθούν οι καταναλωτές πώς να προετοιμάζουν και να αποθηκεύουν καλύτερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, να αναθεωρηθεί ο τρόπος που ορίζονται οι ημερομηνίες λήξης, καθώς και να ενταχθούν οι προσπάθειες αποτροπής της σπατάλης τροφίμων σε κυβερνητικά προγράμματα.

«Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που κρίνεται σε πολλά επίπεδα», επισημαίνει ο Ζακ Κόνραντ, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, στέλεχος της υπηρεσίας αγροτικής έρευνας της Βόρειας Ντακότας, η οποία υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

«Το να αντιμετωπιστεί με ολιστικό τρόπο θα γίνεται ολοένα πιο σημαντικό προκειμένου να βρεθούν βιώσιμοι τρόποι για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός παγκόσμιου πληθυσμού που αυξάνεται», προσθέτει ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτοδυναμία για τον Ρούμεν Ράντεφ στις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία - Πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και φιλορώσος
Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ξεπέρασε το 50% - Μεγάλος ηττημένος των εκλογών χαρακτηρίζεται το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ
Rumen Radev, former Bulgarian president and leader of Progressive Bulgaria coalition, walks to address the media after the first exit polls at the parliamentary election, in Sofia, Bulgaria, April 19, 2026. REUTERS/Spasiyana Sergieva
Σοκάρουν οι φρικιαστικές λεπτομέρειες για το μακελειό στη Λουιζιάνα - Ο 31χρονος σκότωσε τα 7 παιδιά του και τον ανιψιό του
Εισέβαλε σε 3 σπίτια και πυροβόλησε τα 7 παιδιά του, το ανίψι του και δύο γυναίκες, μεταξύ αυτών και την σύζυγό του - Εξουδετερώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξης
δράστης
Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει χάρτη με την περιοχή που έχει υπό τον έλεγχό του στον νότιο Λίβανο
Ο IDF έχει καταστρέψει λιβανέζικα χωριά στην περιοχή, για να προστατεύσουν τις βόρειες ισραηλινές πόλεις από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ ενώ έχει δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε Συρία και Γάζα
Χάρτης του IDF για τον νότιο Λίβανο
Γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία επιβεβαιώνει ότι πλοίo της δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά στα Στενά του Ορμούζ
Εμπορικά πλοία δέχτηκαν πυρά και απειλές από τον ιρανικό στρατό καθώς προσπαθούσαν να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ, αφού η Τεχεράνη έκλεισε εκ νέου την κρίσιμη εμπορική οδό μετά από σύντομο άνοιγμα
FILE PHOTO: Oil tankers pass through the Strait of Hormuz, December 21, 2018. REUTERS/Hamad I Mohammed/File Photo
Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ με Ιράν: Ο Τραμπ παραμένει αισιόδοξος για συμφωνία, παγίδα «βλέπει» η Τεχεράνη - «Θα μας χτυπήσουν»
Ανοιχτό το ενδεχόμενο η ιρανική αντιπροσωπία να μην μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ - Επικοινωνία του Σεχμπάζ Σαρίφ με τον Μασούντ Πεζεσκιάν - «Η σύγκρουση δεν έχει τελειώσει» λέει ο Νετανιάχου
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Αμερικανοί πεζοναύτες σταμάτησαν ιρανικό πλοίο που προσπαθούσε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό
Ο Τραμπ σημείωσε ότι το πλοίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των δυνάμεων των Αμερικανών Πεζοναυτών - «Κρατάμε το πλοίο και ελέγχουμε τι υπάρχει στο κατάστρωμα», έγραψε
Ντόναλντ Τραμπ