Κόσμος

Τουρκία: Αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι καταρρίφθηκε δικό της drone στη Συρία – Απέφυγε να κατονομάσει τις ΗΠΑ

Από «40 κύματα» πέρασε η Τουρκία μέχρι να φτάσει στο σημείο να παραδεχθεί ότι καταρρίφθηκε δικό της drone στη Συρία, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον «φταίχτη», δηλαδή τις ΗΠΑ, αλλά αποδίδοντας το συμβάν σε «ασυνεννοησία».

Χθες Πέμπτη, 5/10/2023, η Τουρκία είχε αρνηθεί ότι το drone που καταρρίφθηκε ήταν δικό της, μέσω δήλωσης αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας.

Όμως «τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν». Αρχικά Αμερικανοί αξιωματούχοι που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πως ήταν F-16 των ΗΠΑ αυτό που κατέρριψε το τουρκικό drone.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου «άδειασε» και επίσημα την Τουρκία, αποκαλύπτοντας και το πώς ακριβώς έγινε η επιχείρηση, που οδήγησε στην κατάρριψη του τουρκικού drone. «Αμερικανοί διοικητές έκριναν πως αυτό το drone, που βρισκόταν λιγότερα από 500 μέτρα από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούσε δυνητική απειλή και αμερικανικά καταδιωκτικά F-16 το κατέρριψαν σε νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Κατόπιν τούτου, η Τουρκία ήταν αναγκασμένη να κάνει στροφή 180 μοιρών και να παραδεχθεί την πραγματικότητα. Την οποία πραγματικότητα όμως επιχείρησε και πάλι να διαστρέψει κάνοντας λόγο για «διαφορετικές τεχνικές εκτιμήσεις».

Όπως ανέφερε η Άγκυρα, έχασε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος της (drone) στη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία λόγω «διαφορετικών τεχνικών εκτιμήσεων» με τρίτα μέρη στο έδαφος, αποφεύγοντας μετά μανίας να κατονομάσει τις ΗΠΑ. 

Ίσως αυτό να ήταν αναμενόμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον καταρρίπτει αεροσκάφος της Τουρκίας, συμμάχου της στο ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ακόμη πως εργάζεται με τα εμπλεκόμενα μέρη στο έδαφος προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία μη μαχητικών μηχανισμών στο έδαφος. Πρόσθεσε πάντως πως η κατάρριψη του δικού της drone δεν επηρέασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν