Κόσμος

Λιθουανία: «Ύποπτα» μπαλόνια από τη Λευκορωσία έκλεισαν ξανά το αεροδρόμιο στο Βίλνιους

Είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε 3 ημέρες - Αυξάνεται η ένταση με τη Λευκορωσία

Ένα ακόμη περιστατικό μέσα σε μόλις λιγες ημέρες με ύποπτα μετεωρολογικά μπαλόνια από τη Λευκορωσία, ανάγκασε το αεροδρόμιο στο Βίλνιους στη Λιθουανία να κλείσει και πάλι.

Το αεροδρόμιο του Βίλνιους έκλεισε ξανά το βράδυ της Κυριακής 23.11.2025, καθώς μπαλόνια από τη Λευκορωσία παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας αναστάτωση στις πτήσεις. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και πριν από 3 ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μπαλόνια αυτά εντοπίστηκαν με ραντάρ κοντά στις αεροπορικές εγκαταστάσεις, και άμεσα έκλεισε προληπτικά το αεροδρόμιο.

 

Η Λιθουανία φαίνεται να κλείνει προσωρινά τα σύνορά της με τη Λευκορωσία εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων.

Τον προηγούμενο μήνα, η Λιθουανία είχε κλείσει ξανά προσωρινά αρκετά συνοριακά περάσματα με τη Λευκορωσία μετά από σειρά εισόδων μετεωρολογικών μπαλονιών, τα οποία προκάλεσαν προβλήματα στην αεροπλοΐα και ανάγκασαν τις αρχές να ενισχύσουν την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Οι λιθουανικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα μπαλόνια χρησιμοποιούνται κυρίως για λαθρεμπόριο τσιγάρων και κατηγορούν τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι δεν λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει αυτές τις παράνομες διελεύσεις. Το Βίλνιους κάνει λόγο ακόμη και για «υβριδική επίθεση», εκτιμώντας ότι το Μινσκ ανέχεται -ή και ενθαρρύνει- αυτές τις πρακτικές για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Reuters: Το Πεντάγωνο διερευνά το ενδεχόμενο «αποπομπής» της Ισπανίας από το ΝΑΤΟ για τη στάση της στον πόλεμο στο Ιράν
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά καιρούς έχει ασκήσει έντονη κριτική σε συμμάχους του ΝΑΤΟ για τη μη αποστολή ναυτικών δυνάμεων με στόχο τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
Πέδρο Σάντσεθ
Παρατείνεται για «τρεις εβδομάδες» η εκεχειρία Ισραήλ - Λιβάνου, «πολύ καλή πιθανότητα» να υπάρξει συμφωνία μέσα στη χρονιά, λέει ο Τραμπ
Διαβεβαίωσε επίσης πως αναμένει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο «τις επόμενες εβδομάδες»
λιβανος