Μέσα στον Απρίλιο, προειδοποιεί ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ, θα φανούν οι επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν, με απότομη άνοδο των τιμών πετρελαίου και διακοπές εφοδιασμού.
Μιλώντας σήμερα (1.4.2026) σε podcast, ο επικεφαλής του ΙΕΑ, δήλωσε ότι η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι η χειρότερη στην ιστορία. «Ο επόμενος μήνας, ο Απρίλιος, θα είναι πολύ χειρότερος από τον Μάρτιο», είπε. Εξήγησε ότι τον Μάρτιο υπήρχαν ήδη κάποια φορτηγά πλοία που μετέφεραν πετρέλαιο και φυσικό αέριο και διέρχονταν από τα Στενά του Ορμούζ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Εξακολουθούν να φτάνουν στα λιμάνια, εξακολουθούν να μεταφέρουν πετρέλαιο και ενέργεια και άλλα [πράγματα]», είπε. «Τον Απρίλιο, δεν υπάρχει τίποτα. Η απώλεια πετρελαίου τον Απρίλιο θα είναι διπλάσια από την απώλεια πετρελαίου τον Μάρτιο. Επιπλέον, υπάρχει το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και άλλα. Αυτό θα οδηγήσει σε πληθωρισμό, και πιστεύω ότι θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες. Σε πολλές χώρες, ενδέχεται να επιβληθεί σύντομα περιορισμός στην κατανάλωση ενέργειας».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη (31.3.2026) ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το Ιράν «σε δύο ή τρεις εβδομάδες», προκαλώντας μια ευρεία ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ωστόσο, ο Μπιρόλ ανέφερε ότι ο πόλεμος, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην 5η εβδομάδα του, έχει ήδη προκαλέσει μεγαλύτερη υπερπροσφορά από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις, όπως αυτές της δεκαετίας του 1970 και μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αν εξετάσουμε τις κρίσεις [του 1973 και του 1979], και στις δύο χάσαμε περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Αυτές οι πετρελαϊκές κρίσεις οδήγησαν σε παγκόσμια ύφεση σε πολλές χώρες», είπε στον Tangen. «Σήμερα, έχουμε χάσει 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – περισσότερα από τις δύο αυτές πετρελαϊκές κρίσεις μαζί».
Πρόσθεσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου που χάνονται ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης και του αποκλεισμού των Στενών, μιας κρίσιμης ναυτιλιακής διαδρομής, υπερβαίνουν επίσης την ποσότητα που χάθηκε από την αγορά όταν διακόπηκε η ροή ρωσικού φυσικού αερίου πριν από 4 χρόνια.
«Η τρέχουσα κρίση είναι μεγαλύτερη από όλες αυτές τις τρεις μαζί. Επιπλέον, εκτός από αυτό, υπάρχουν πολλά ζωτικά εμπορεύματα – πετροχημικά, λιπάσματα, θείο – που είναι πολύ σημαντικά για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού», είπε. «Οδεύουμε προς μια τεράστια, τεράστια διαταραχή, και τη μεγαλύτερη στην ιστορία».
Ο ΙΕΑ εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω αποδέσμευσης αποθεμάτων
Ο Μπιρόλ ανέφερε επίσης ότι ο Οργανισμός εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νέας αποδέσμευσης των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου του, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή παρατείνεται.
«Αξιολογούμε την αγορά σε καθημερινή, αν όχι ωριαία βάση, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Εάν κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη, ενδέχεται να προτείνουμε [την αποδέσμευση περισσότερων αποθεμάτων]», δήλωσε ο Μπιρόλ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η έλλειψη καυσίμων για αεροσκάφη και diesel. Αυτές είναι οι κύριες προκλήσεις και το παρατηρούμε ήδη στην Ασία, αλλά σύντομα, τον Απρίλιο ή ίσως στις αρχές Μαΐου, θα φτάσει και στην Ευρώπη».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα 32 κράτη μέλη του ΙΕΑ συμφώνησαν να διαθέσουν το ρεκόρ των 400 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντισταθμίσουν μέρος της διακοπής του εφοδιασμού που προκύπτει από τον πόλεμο στο Ιράν.
«Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα λάβω την απόφαση να υποβάλω πρόταση στις κυβερνήσεις», πρόσθεσε ο Μπιρόλ αλλά σημείωσε ότι η διάθεση μιας ακόμη παρτίδας αποθεμάτων δεν θα έλυνε το πρόβλημα στις αγορές ενέργειας.