Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Υψηλοί στόχοι, αλλά χαμηλές επιδόσεις για το Tesla Model 3

Υψηλοί στόχοι, αλλά χαμηλές επιδόσεις για το Tesla Model 3

Η Tesla έπεσε παταγωδώς έξω στις προβλέψεις και στον προγραμματισμό των παραδόσεων για τo Model 3 από «συμφόρηση της παραγωγής».

Η Tesla έχει υψηλές προσδοκίες για το λανσάρισμα της ολοκαίνουργιας μπερλίνας Model 3, συμπεριλαμβανομένων των σημείων αναφοράς που έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Elon Musk.

Η Tesla κατόρθωσε να πετύχει την έναρξη παραγωγής την προθεσμία του Ιουλίου που είχε θέσει ο Elon Musk, αλλά από τότε κατασκεύασε μόλις 260 κομμάτια Model 3 –νούμερο που απέχει παρασάγγας από την προσδοκία του Musk.

Κατά το τρίτο 3μηνο του 2017, είπε η Tesla, ο Αμερικανός κατασκευαστής κατασκεύασε συνολικά 26.150 αυτοκίνητα. Από αυτά τα περίπου 14.000 ήταν Model S, τα 11.865 Model X και μόλις τα 220 Model 3. Το σύνολο των παραδόσεων αντιπροσωπεύει αύξηση μόλις 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αλλά τον Σεπτέμβριο, η Tesla κατόρθωσε να αντιμετωπίσει εν μέρει το πρόβλημα, παραδίδοντας 1.500 κομμάτια από το Model 3, προγραμματίζοντας να φτάσει τα πέντε χιλιάδες μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η εταιρεία παραδέχτηκε σε επιστολή της προς τους επενδυτές ότι η παραγωγή του Model 3 ήταν «μικρότερη από την προβλεπόμενη εξαιτίας των σημείων συμφόρησης της παραγωγής».

«Αν και η συντριπτική πλειονότητα των υποσυστημάτων κατασκευής, τόσο στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της California όσο και στο Nevada Gigafactory είναι σε θέση να λειτουργούν σε υψηλό ρυθμό, μια χούφτα από αυτά χρειάστηκε περισσότερο χρόνο απ’ ό, τι αναμενόταν», δήλωσε η Tesla.

Ο Αμερικανός κατασκευαστής συνέχισε να λέει ότι είναι «σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν θεμελιώδη ζητήματα με την αλυσίδα παραγωγής ή εφοδιασμού του Model 3».

«Καταλαβαίνουμε τι πρέπει να επιδιορθωθεί και είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσουμε βραχυπρόθεσμα τα προβλήματα συμφόρησης της παραγωγής», ολοκλήρωσε η Tesla.

Το νούμερο των παραδόσεων της Tesla για το τρίτο 3μηνο του 2017 -25.336 αυτοκίνητα στο σύνολο- διαφέρει από του νούμερο της παραγωγής για το ίδιο διάστημα (26.150 αυτοκίνητα) επειδή, όπως το έθεσε ο κατασκευαστής, «υπολογίζουμε ότι ένα αυτοκίνητο έχει παραδοθεί, όταν έχει ολοκληρωθεί όλη η γραφειοκρατική διαδικασία».

Πέρα από τις δυσκολίες της συμφόρησης, η εταιρεία είναι ακόμα στα αρχικά στάδια της παραγωγής μιας αμιγώς ηλεκτρικής μπερλίνας που ξεκινά από τα 35.000 δολάρια. Η αρχική παρτίδα προορίζεται για τους υπαλλήλους της Tesla, με σκοπό να επεξεργαστούν τυχόν δυσλειτουργίες στο αυτοκίνητο πριν από τις παραδόσεις προς το υπόλοιπο περίπου μισό εκατομμύριο κατόχους κρατήσεων για το Model 3. Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά -για παράδειγμα, το ραδιόφωνο FM (σ.σ. θα γίνει προσεχώς μέσω ενός αναβαθμισμένου λογισμικού over-the-air- δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί στα παλιότερα Model 3 που έχουν κατασκευαστεί.

Αυτοκίνητο Τελευταίες ειδήσεις