Κόσμος

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη – Νέα έκκληση Μπάιντεν για την πατέντα των εμβολίων

Μπορεί ακόμα να μην έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το CDC, ωστόσο η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Παγκοσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το παραλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.529, το οποίο ονόμασε Όμικρον, στέλεχος “ανησυχίας”. Πρόκειται για το πέμπτο στέλεχος του κορονοϊού που χαρακτηρίζεται έτσι.

“Αναμένουμε το Όμικρον να εντοπιστεί γρήγορα, εφόσον εμφανιστεί στις ΗΠΑ”, επεσήμαναν τα CDC σε ανακοίνωσή τους.

Από την πλευρά της η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθριν Χόκαλ κήρυξε χθες την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι αρχές αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους Δέλτα, το οποίο ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, αλλά και της ενδεχόμενης εμφάνισης στη χώρα της μετάλλαξης Όμικρον.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ στις 3 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής η πολιτεία μπορεί να αποκτά υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να αυξάνει τη χωρητικότητα των νοσοκομείων και να αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν ελλείψεις προσωπικού. Επίσης το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα μπορεί να ζητεί να περιοριστούν οι μη απαραίτητες και μη επείγουσες επεμβάσεις στα νοσοκομεία.

«Βλέπουμε άνοδο των κρουσμάτων»

“Εξακολουθούμε να βλέπουμε προειδοποιητικά σημάδια για άνοδο των κρουσμάτων αυτό τον χειμώνα και, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος Όμικρον δεν έχει εντοπιστεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έρχεται”, τόνισε η Χόκαλ.

Παράλληλα η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους της πολιτείας να εμβολιαστούν κατά της covid-19 τονίζοντας ότι μόλις το 10% των ενηλίκων δεν έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

“Το εμβόλιο παραμένει ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στη μάχη ενάντια σε αυτή την πανδημία και ενθαρρύνω όλους τους Νεοϋορκέζους να εμβολιαστούν και να κάνουν ενισχυτική δόση, αν έχουν εμβολιαστεί”, τόνισε η Χόκαλ.

Νέα έκκληση Μπάιντεν για μερική άρση της πατέντας

Ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση στις χώρες οι οποίες επρόκειτο να συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, μετά τον εντοπισμό της μετάλλαξης Όμικρον.

Ωστόσο, η συνάντηση στην οποία αναφερόταν αναβλήθηκε επ’ αόριστον, καθώς ο εντοπισμός της Όμικρον πυροδότησε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών που θα εμπόδιζαν πολλούς από τους συμμετέχοντες να φθάσουν έγκαιρα στη Γενεύη.

«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα έπρεπε να κάνουν σαφέστερο από ποτέ το γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εμβολιάσει τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διένειμαν οι υπηρεσίες του.

«Αυτή η είδηση» δείχνει «πόση σημασία έχει να κινηθούμε γρήγορα» προς την κατεύθυνση της προσωρινής άρσης των πατεντών των εμβολίων, επέμεινε.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δέχεται νέες επικρίσεις μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον, καθώς εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της COVID-19 στις πιο φτωχές χώρες, την ώρα που προσφέρονται στους Αμερικανούς δωρεάν ενισχυτικές δόσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τζίμι Κίμελ: Το καυστικό σόου του Τζον Στιούαρτ κατά του Ντόναλντ Τραμπ – «Καλησπέρα από τον πατριωτικά υπάκουο οικοδεσπότη σας»
Επιστρέφοντας στο Comedy Central, ο παρουσιαστής σατίρισε τον Ντόναλντ Τραμπ και τη λογοκρισία γύρω από την υπόθεση του Τζίμι Κίμελ, σε ένα σόου γεμάτο ειρωνεία και πολιτική κριτική
Ο Τζον Στιούαρτ στο The Daily Show
Το Ισραήλ κλείνει βασικό πέρασμα με την Ιορδανία μετά από αιματηρή επίθεση
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από οδηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία – Σε αντίποινα, οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το βασικό πέρασμα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία
1
Τζίμι Κίμελ: Οι σταρ των late-night στηρίζουν τον παρουσιαστή – Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και άλλους επικριτές του
Η αναστολή της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ από το ABC συνεχίζει να προκαλεί σοκ – Την ώρα που παρουσιαστές καταγγέλλουν επίθεση στην ελευθερία του λόγοτ, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί άλλους επικριτές του
Ο Τζίμι Κίμελ
Μαχητικό αεροσκάφος FCAS: Γερμανία και Ισπανία θέλουν λύση έως τα τέλη του 2025
Το Βερολίνο και η Μαδρίτη δηλώνουν αποφασισμένες να επιταχύνουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος, το οποίο παραμένει βαλτωμένο εδώ και χρόνια λόγω βιομηχανικών διαφωνιών
Ένα μοντέλο του FCAS