Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μπουράνο: Ένα νησί με πολύχρωμα σπίτια που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι

Μπουράνο: Ένα νησί με πολύχρωμα σπίτια που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι

Το Μπουράνο είναι ένα νησί στην Λιμνοθάλασσα της Βενετίας, ιδιαίτερα γνωστό για την παραγωγή δαντέλας, αλλά κυρίως για τα φωτεινά και πολύχρωμα σπίτια του.

Αρχικά ήταν πέντε διαφορετικά νησιά που χωρίζονταν με κανάλια, αργότερα τα κανάλια επικαλύφτηκαν και σχηματίστηκε ένα ενιαίο.

Το Μπουράνο έχει τεράστια πληθυσμιακή πυκνότητα, η οποία φτάνει τους 13.000 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο από κατοικίες με ελάχιστα πάρκα.

Αναπτύχθηκε σημαντικά τν 16ο αιώνα όταν οι γυναίκες του νησιού ασχολήθηκαν έντονα με την παραγωγή δαντέλας με βελόνες που εισήχθησαν από την Βενετοκρατούμενη Κύπρο.

Το Μπουράνο είναι πασίγνωστο για τα μικρά πολύχρωμα σπίτια του που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους καλλιτέχνες. Τα χρώματα των σπιτιών ακολουθούν ένα ιδιαίτερο σύστημα που καλλιεργήθηκε την εποχή που ο οικισμός τον νησιού αναπτύχθηκε.

Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης πρέπει να στείλει αίτημα στην κυβέρνηση και κατόπιν θα πάρει την απάντηση για τα χρώματα που επιτρέπονται στο νησί.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι ντόπιοι ψαράδες, όταν έφευγαν για τις ψαριές τους, έκαναν συχνά αρκετές μέρες να επιτρέψουν, και έβαφαν με διαφορετικά χρώματα τα σπίτια τους για να μπορούν να τα διακρίνουν από μακριά όταν τα σκέπαζε η ομίχλη…

Τα τελευταία χρόνια, όμως, το Μπουράνο αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αυτό της συρρίκνωσης του πληθυσμού. Οι ντόπιοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το στολίδι της Βενετίας, που απέχει επτά χιλιόμετρα από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, ωστόσο λόγω των πολλών στάσεων που κάνει το καραβάκι της γραμμής θα κάνετε περίπου 40-45 λεπτά για να φτάσετε στην πλατεία.

Στο νησί Μπουράνο δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά ούτε και αυτοκίνητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις