Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Τραμπ – Ερντογάν: Ξέρουν… έστω οι ίδιοι τι συμφώνησαν;

Τραμπ

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες στην Συρία ήρθαν Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μόνο που… μπορεί να μην είναι “κατάπαυση του πυρός” και μόνο που μπορεί να μην είναι… καν συμφωνία!
Τέσσερα σημεία – κλειδιά που κάνουν τους εκατέρωθεν πανηγυρισμούς να μπαίνουν στο “αθόρυβο”.
Η πράξη… 120 διά 24 που “βγάζει” Πούτιν και όλο το παρασκήνιο για την πολύπαθη Συρία.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, πήγαν στην Άγκυρα με σαφή εντολή από τον Ντόναλντ Τραμπ να “πείσουν” τον Ερντογάν να σταματήσει το “σφυροκόπημα” στην Συρία.

Φαινομενικά ήταν ένα δύσκολο έως ακατόρθωτο εγχείρημα. Τόσο διότι ο Ερντογάν δεν… φημίζεται ακριβώς για την διαλλακτικότητά του, όσο και γιατί οι σχέσεις των ηγετών ΗΠΑ και Τουρκίας ήταν στο… ναδίρ!

Μόλις λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση στην Τουρκία, είδε το “φως” της δημοσιότητας η πρωτοφανής επιστολή του Tραμπ στον Ερντογάν, ο οποίος απάντησε πως την πέταξε στα σκουπίδια (!) ενώ το… γλυκό έδεσε με τις πρώτες εικόνες από την χειραψία Ερντογάν – Πενς, όταν οι δύο άνδρες “φώναζαν” πως θα προτιμούσαν να είναι… οπουδήποτε αλλού παρά σε εκείνο το σημείο, εκείνη την ώρα, ο ένας με τον άλλον.

Τραμπ Ερντογάν

Κι όμως, περίπου πέντε ώρες αργότερα, ο Μάικ Πενς στεκόταν απέναντι στους δημοσιογράφους και ανακοίνωνε με περίσσια περηφάνια και… επίσης περίσσια αποθέωση στον αμερικανό Πρόεδρο πως ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στην Συρία.

Για το τι περιλαμβάνει ακριβώς η συμφωνία, σας ενημέρωσε το newsit.gr από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν όμως κάποια “θολά” σημεία, που έχουν την σημασία τους και υποδεικνύουν πως μάλλον δεν είναι όλα τόσο απλά.

Σημείο πρώτο: Πόσο πιθανό είναι να… πανηγυρίζουν και οι δύο;

Εδώ και μία εβδομάδα, από την στιγμή που ο Ερντογάν “μπούκαρε” στην Συρία, είναι στα “μαχαίρια” με τον Τραμπ!

Θα σου διαλύσω την οικονομία” έλεγε ο Τραμπ με κάθε τρόπο, σε κάθε τόνο, από κάθε βήμα και πάντα “φωναχτά”!

Δεν κάνουμε πίσω” απαντούσε ο Ερντογάν όπου στεκόταν κι όπου βρισκόταν.

Πώς γίνεται λοιπόν να είναι… και οι δύο ευχαριστημένοι από την συμφωνία; Ο Τραμπ την ανακοίνωσε… πριν καν την ανακοινώσει ο Πενς στους δημοσιογράφους, με ένα tweet στο οποίο ευχαριστούσε τον Ερντογάν.

Λίγο αργότερα, με νέα “τιτιβίσματα” έδινε συγχαρητήρια… στον εαυτό του (!) λέγοντας πως παρά τις αντισυμβατικές του μεθόδους, η συμφωνία που θα φάνταζε απίθανη, τελικά ήρθε κι ας χρειάστηκε “λίγη σκληρή αγάπη” (σ.σ. ναι, το είπε ακριβώς έτσι, Τραμπ είναι αυτός, δεν θα περίμενε κανείς οτιδήποτε λιγότερο).

Υπερηφανευόταν πως χάρη στην συμφωνία που πέτυχε, θα σωθούν εκατομμύρια ζωές. Την ίδια ώρα όμως, πανηγύριζε… και ο Τσαβούσογλου! “Πήραμε αυτά που θέλαμε” έλεγε σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ εξαρχής και ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία “πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση” που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ ικανοποιημένοι δηλώνουν και οι Κούρδοι, με τον αξιωματούχο Aldar Khalil να καλωσορίζει την συμφωνία για ανακωχή και να υποστηρίζει πως ο Ερντογάν αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει εξαιτίας της κουρδικής αντίστασης!

Πόσο πιθανό είναι, λοιπόν, να εμφανίζονται όλοι ικανοποιημένοι, ενώ όλοι υποστηρίζουν πως “πέρασε το δικό τους” για να το πούμε απλά;

Σημείο δεύτερο: Είναι τελικά εκεχειρία;

Εξαιρετικά σημαντική παράμετρος. “Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια εκεχειρία στη Συρία” είπε ξεκάθαρα ο Πενς. Λίγο μετά όμως, ο Τσαβούσογλου είπε… άλλα.

“Η Τουρκία θα παύσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία μόνο για να αποχωρήσουν οι τρομοκράτες από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία“, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ Ουάσιγνκτον και Άγκυρας “δεν είναι μια εκεχειρία καθώς εκεχειρίες γίνονται μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών“.

Τσαβούσογλου Συρία Τραμπ

Ναι, αυτό είναι ξεκάθαρα ένα “καρφί” για τους Κούρδους, ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν… κουράστηκε να λέει και να ξαναλέει πως η απόφαση δεν προβλέπει “τερματισμό” της τουρκικής επιχείρησης, αλλά “πάγωμα”.

Μένει ο Πενς στην… ουσία και ο Τσαβούσογλου στις… λεπτομέρειες; Ή μήπως δεν είναι καν ξεκάθαρο μεταξύ των δύο πλευρών το τι προβλέπει αυτή η συμφωνία;

Σημείο τρίτο: Τι συμφώνησαν για το Κομπάνι;

Ίσως… το σημαντικότερο. Ο Μάικ Πενς τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και πως η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει μια συμφωνία η Τουρκία να μην εμπλακεί σε στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Τσαβούσογλου όμως… είπε επίσης κάτι πολύ διαφορετικό! Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι!

Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Μοιάζει τελείως απίθανο να μην κατάλαβαν τι συμφώνησαν. Ναι, στην πολιτική συχνά προτάσσει κανείς αυτό που τον “εξυπηρετεί” περισσότερο. Αλλά από αυτή τη λογική, μέχρι να λένε οι δύο πλευρές κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο, υπάρχει μια απόσταση, που προκαλεί ήδη πολλά ερωτήματα.

Σημείο τέταρτο: Πόσο κάνει… 120 διά 24; Μα φυσικά… Πούτιν!

Με όλα τα παραπάνω σημεία να μην δίνουν μια σαφή εικόνα, μεγάλη συζήτηση γίνεται ήδη και για την επιλογή των 120 ωρών κατάπαυσης του πυρός. Διότι αυτό σημαίνει πέντε μέρες. Δηλαδή μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Και ποια μέρα είναι αυτή;

Η μέρα που ο Ερντογάν θα συναντήσει τον Πούτιν στο Σότσι!

Τραμπ

Από την στιγμή που οι Κούρδοι συμμάχησαν με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ -ο οποίος υποστηρίζεται από τον Πούτιν- ήταν δεδομένο πως ο Ρώσος πρόεδρος αποκτούσε τον ρόλο του ρυθμιστή.

Πλέον, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως… μόνο τυχαίες δεν είναι οι 120 ώρες της συμφωνίας Τραμπ – Ερντογάν και πως η προθεσμία αυτή συνδέεται άρρηκτα με την συνάντηση των ηγετών Τουρκίας και Ρωσίας!

Οι απαντήσεις… προσεχώς!

Όλα όσα προβλέπει η συμφωνία Τραμπ – Ερντογάν

Η Τουρκία θα αναστείλει για πέντε ημέρες την στρατιωτική της επίθεση στη βόρεια Συρία και θα την τερματίσει μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ανακοίνωσε σήμερα από την Άγκυρα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

“Σήμερα οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για μια εκεχειρία στη Συρία”, δήλωσε ο Πενς σε δημοσιογράφους μετά από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η τουρκική επίθεση «θα σταματήσει τελείως όταν λήξει αυτή η αποχώρηση» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναστολής, διευκρίνισε.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλει νέες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία και πως θα αποσύρει τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα μόλις τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Click4more: Ερντογάν απαντά στον Tραμπ! «Κύριε πρόεδρε…»

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις» μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, πρόσθεσε.

Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους. Όπως είπε, η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.

Ο Τραμπ όπως προαναφέραμε, ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως “εκατομμύρια ζωές θα σωθούν“.

Με πληροφορίες από: sputniknews.com
Φωτογραφίες: ΑΠΕ / Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις