Πολιτική

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Αυτά θα προβλέπει η συμφωνία για γλώσσα και εθνότητα – Ο Ζάεφ έχει επιλέξει όνομα

- Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel - "Νομίζω ότι σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα" - "Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο"

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.

“Νομίζω ότι σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα και αύριο θα ολοκληρώσουν οι δύο πρωθυπουργοί τη συζήτηση”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Και συνέχισε: “Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, αλλά ένας επίπονος αγώνας με σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες. Το θέμα είναι να υπάρχει θέληση να λυθούν τα προβλήματα. Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Είπαμε ότι όσες δυσκολίες κι αν έχει η λύση, θα είναι καλό για τον τόπο”.

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια χώρα φίλο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας:«Δεν θέλω να φερθούμε σε μια μικρότερη χώρα, όπως φέρθηκαν άλλοι σε εμάς. Αυτός που ασκεί εξωτερική πολιτική, πρέπει να λύνει προβλήματα για τη χώρα. Πολλές φορές θα ήθελα να δημοσιοποιήσω μια αγανάκτησή μου;… Η φίλη χώρα, δεν έχει καμία διάθεση για αλυτρωτισμούς, όπως ο Γκρούεφσκι που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τη Νέα Δημοκρατία – μην κρυβόμαστε. Η γλώσσα τους δεν έχει καμία σχέση με την Αρχαία Μακεδονία και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Η ταυτότητά τους είναι άλλη».

Γλώσσα και εθνότητα

Όπως τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, “στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια.

Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό”.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως “αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί και η επιλογή του ονόματος”, συμπληρώνοντας ότι τα επικρατέστερα ονόματα είναι “Άνω Μακεδονία”, “Βόρεια Μακεδονία” και “Νέα Μακεδονία” και πως ο Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη επιλέξει ονομασία.

“Η διπλωματία είναι πολλή υπεύθυνη δουλειά, γιατί είναι υπεύθυνη για το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας ώστε να μπορεί να την αφήσει κανείς να επανέλθει στα χέρια εκείνων που θεώρησαν ότι είναι κολπάκια και πλακίτσες” είπε ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας: “Εμείς δεν παίζουμε, ούτε εξηγούμε τη διαπραγμάτευσή μας ως ένα παιχνίδι- καλαμπουράκι”.

Τα ντοκουμέντα του ΟΗΕ

Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη πρόσφατα για τα ντοκουμέντα στον ΟΗΕ των παλαιότερων διαπραγματεύσεων και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της αντιπολίτευσης ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε εκβιάζει, και ότι το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι “γιατί νοιώθουν εκβιαζόμενοι”. Εξήγησε ότι δεν βγάζει τα ντοκουμέντα αυτά “για να μη γίνουμε ρεντίκολο εδώ στη χώρα” και ότι σε όσους τον αποκαλούν “προδότη” πως ο ίδιος απαντά ότι πρέπει να είναι “σεμνοί”.

“Εγώ”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, “ρωτάω: πείτε μας, έχετε προτείνει ποτέ “Μακεδονία Σκοπίων” με εσωτερική χρήση στο όνομα “Μακεδονία”; Η κα Μπακογιάννη βγαίνει και λέει “δεν το είπαμε ποτέ”. Και εγώ έχω ένα ερώτημα: θέλει να το πει για να με προκαλέσει να βγάλω τα ντοκουμέντα ή δεν το ξέρει; Το πρώτο το πιστεύω περισσότερο από το δεύτερο. Εγώ λέω: σεμνά παιδιά. Δεν θα κάνετε τις παρθένες, ότι δεν είχατε κάνει καμιά πρόταση και καμιά συμφωνία, διότι διαβάζουμε, υπάρχουνε τα ντοκουμέντα” είπε και συμπλήρωσε ότι το θεωρεί αυτό “θράσος”. “Δεν τους προκαλώ ότι θα βγάλω τα έγγραφα, τους προκαλώ να σταματήσουν να λένε ψέματα” κατέληξε.

Δείτε τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης σε αγρότες: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς – Τον πρώτο λόγο για την απελευθέρωση των δρόμων τον έχει η Τροχαία»
«Οι συμπολίτες μας δεν πρέπει ούτε να ταλαιπωρηθούν, αλλά κυρίως δεν πρέπει να ρισκάρουν, κανένα τροχαίο σε επικίνδυνες παρακαμπτηρίους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό 146
Ο «Μουντζούρης» των ευθυνών για τα μπλόκα των αγροτών: Νέο μήνυμα Μητσοτάκη και στάση αναμονής για την παρέμβαση εισαγγελέα
Στα σημεία όπου θα υπάρχουν μπλόκα, πηγές της ΕΛΑΣ ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν τη διέλευση Ι.Χ. αλλά θα τα κατευθύνουν σε παρακαμπτήριες οδούς
Μπλόκα αγροτών στις σήραγγες στα Τέμπη 29
Μάριος Θεμιστοκλέους: Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για τη δυνατότητα να αγωνιστώ για την Ανατολική Αττική
«Έχουμε επιλέξει συνειδητά να ζούμε στην Ανατολική Αττική, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, να επενδύσουμε στο μέλλον μας», τονίζει για την υποψηφιότητά του ο υφυπουργός Υγείας
Μάριος Θεμιστοκλέους
Μήνυμα Νετανιάχου στην Τουρκία μετά την τριμερή με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη: Όσοι θέλουν να επαναφέρουν την αυτοκρατορία τους, αυτό δεν θα συμβεί
«Πρότεινα να αντιμετωπίσουμε το τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, με τον ίδιο τρόπο που έγιναν οι έρευνες για την 11η Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ» είπε ο Νετανιάχου
Μήνυμα Νετανιάχου στην Τουρκία μετά την τριμερή με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη: Όσοι θέλουν να επαναφέρουν την αυτοκρατορία τους, αυτό δεν θα συμβεί
42