Δευτέρα, 6 Μαΐ
22oC Αθήνα

Νέο αδιέξοδο στην Ουκρανία – Όχι των διαδηλωτών στους όρους Γιανούκοβιτς

Νέο αδιέξοδο στην Ουκρανία – Όχι των διαδηλωτών στους όρους Γιανούκοβιτς

Στο σημείο μηδέν παραμένουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ουκρανία, με τους διαδηλωτές να απορρίπτουν τους όρους του προέδρου, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είχαν την Πέμπτη 4ωρη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας. Εκείνος έκανε τις προτάσεις του κι εκείνοι δεσμεύτηκαν να απαντήσουν αφού πρώτα συμβουλευθούν τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Όπως κι έγινε. Ο Γιανούκοβιτς πρότεινε: να σταματήσει η χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας, να αφεθούν ελεύθεροι όσοι συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων και να προσπαθήσει να μειωθούν οι τιμές για όσους έχουν ήδη καταδικαστεί. Σε αντάλλαγμα, οι διαδηλωτές θα φύγουν από την πλατεία.
Ο Γιανούκοβιτς φυσικά δεν έκανε δεκτό τον όρο της αντιπολίτευσης: να παραιτηθεί και να οδηγήσει την Ουκρανία σε πρόωρες εκλογές.



Σύμφωνα με το rt.com, στη δημόσια ψηφοφορία που έγινε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν οι όροι Γιανούκοβιτς να μη γίνουν δεκτοί. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την απόφαση και ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να μείνουν μακριά από επεισόδια και συγκρούσεις.

Η εκεχειρία που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση ισχύει μέχρι και σήμερα το πρωί όταν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα έχουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Οι φόβοι για αιματοχυσία παραμένουν και τους ενίσχυσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας, που δεν έκρυψε πως φοβάται για τα χειρότερα.



«Ώρες συνομιλιών δαπανήθηκαν για το τίποτα δεν υπάρχει νόημα να κάθεται κανείς σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με κάποιον που έχει ήδη αποφασίσει να σας εξαπατήσει» ανέφερε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ζητώντας τους να μην υπάρξει αιματοχυσία.

«Ειλικρινά εύχομαι ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία και ότι δεν θα σκοτωθούν άνθρωποι … Θα επιβιώσουμε, αλλά φοβάμαι ότι θα υπάρξουν θάνατοι, το φοβάμαι αυτό», δήλωσε ο πρώην πυγμάχος που πλέον ηγείται της αντιπολίτευσης στη Ουκρανία. «Ξέρω πως η κατάσταση είναι τεταμένη, ξέρω πως οι προσδοκίες είναι υψηλές, γνωρίζω ότι πολλοί θα απογοητευτούν », είπε ο Κλίτσκο.



«Το μόνο πράγμα που πήραμε από τη συνάντησή μας με τον Γιανουκόβιτς, είναι μια υπόσχεση ότι θα απελευθερώσει όλους τους ακτιβιστές», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος απέρριψε κάθε αίτημα παραίτησης του ίδιου ή της κυβέρνησης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανοί αστυνομικοί εξευτελίζουν διαδηλωτή – Απίστευτο βίντεο!

Μήνυμα Γκορμπατσόφ σε Πούτιν, Ομπάμα: Βοηθήστε την Ουκρανία

Ουκρανία: Ανακωχή μέχρι τις 20:00 – Νέες διαπραγματεύσεις με τον Γιανούκοβιτς

Νύχτα τρόμου στην Ουκρανία – Τελεσίγραφο 24 ωρών στον Γιανούκοβιτς αλλιώς… «λουτρό αίματος»

Εικόνες που θυμίζουν πόλεμο στην Ουκρανία – 5 οι νεκροί διαδηλωτές

Χάος δίχως τέλος στην Ουκρανία, 3 οι νεκροί – Συγκλονιστικές εικόνες

Επιχείρηση εκκαθάρισης στο Κίεβο – Ένας νεκρός από τα επεισόδια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε