Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο καιρός σύμμαχος του πυρηνικού εφιάλτη: προς την ενδοχώρα η φορά των ανέμων – Μειώθηκε ξανά το επίπεδο νερού σε αντιδραστήρα της Φουκουσίμα

ΦΩΤΟ REUTERS

Η στροφή των ανέμων σε ανατολικούς μπορεί να φέρει τη ραδιενέργεια στο εσωτερικό της χώρας προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Οι άνεμοι στην περιοχή όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταΐτσι, στον οποίο σημειώθηκε διαρροή χαμηλού επιπέδου ραδιενέργειας, θα πνέουν νότια ως αύριο, Τρίτη, όταν η κατεύθυνσή τους θα αλλάξει προς την ενδοχώρα.

Η κατεύθυνση των ανέμων αναμένεται να αλλάξει γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδος της Τρίτης. Θα πνέουν αργά από τα βορειοανατολικά και στη συνέχεια από τα ανατολικά, διευκρίνισε αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πως σπάνια διατηρείται η κατεύθυνση του ανέμου με τέτοια ταχύτητα.

Στην περιοχή αναμένεται να βρέξει ή να χιονίσει αργά αύριο. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε στο Reuters ότι η βροχή ή το χιόνι δεν θα έχουν μολυνθεί από ραδιενέργεια καθώς δεν έχει σημειωθεί μεγάλη διαρροή.

Το πυρηνικό θρίλερ στην Ιαπωνία έχει προκαλέσει αναστάτωση διεθνώς και κυρίως στις γειτονικές χώρες. Οι αρχές αγωνίζονται να περιορίσουν τις διαρροές και να αποτρέψουν την υπερθέρμανση των αντιδραστήρων. Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα.

Στον αντιδραστήρα Νο2 μειώθηκε ξανά το επίπεδο του νερού μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco). Το γεγονός αυτό εμποδίζει την ψύξη των ράβδων καυσίμου του αντιδραστήρα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NHK η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα αυξήθηκε ξαφνικά, όταν το όργανο μέτρησης του αέρα ήταν «τυχαία» απενεργοποιημένο. Αυτό, μπλόκαρε τη ροή του νερού στον αντιδραστήρα και οδηγεί σε πλήρη έκθεση των ράβδων. Η πληροφορία, πάντως, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Νωρίτερα, σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη σε αντιδραστήρα του σταθμού έπειτα από την πτώση του επιπέδου του ύδατος σε άλλον αντιδραστήρα του.

Ραδιενέργεια εντοπίστηκε έξω από τον σταθμό, αλλά βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για να υπάρξει φόβος μόλυνσης με ραδιενέργεια θα πρέπει, σύμφωνα με ειδικούς, τα επίπεδά της να φτάσουν στο χιλιοπλάσιο αυτών που είναι σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Συγκλονιστικός ο απολογισμός ανά επαρχία – Θρηνούν 12 επαρχίες, μόνο σε μια πόλη αγνοούνται οι 12.000 από τους 15.000 κατοίκους!
Νέος πυρηνικός εφιάλτης στην Ιαπωνία – Tι λένε επιστήμονες στο Newsit
Πολιορκία στα σούπερ – μάρκετ – Στέρεψαν τα πρατήρια – Βγάζουν νεκρούς από τα συντρίμμια – Δείτε φωτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε