Τρίτη, 7 Μαΐ
26oC Αθήνα

Μειώσεις στις συντάξεις: Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα δια στόματος Τσίπρα

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Με τη φράση «θα τις υπερασπιστούμε τις συντάξεις και μόνοι μας» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Μιλώντας στη Βουλή, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ακόμη η κυβέρνηση… ψάχνει 600 εκατ. ευρώ. Αλλά δεν διευκρίνισε που θα τα βρει… Ό,τι γίνει, πάντως, θα γίνει σε συνεργασία με τους Θεσμούς.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει μείωση των δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ, αλλά όχι με οριζόντιες περικοπές. Αυτό είναι κάτι που εναπόκειται στη συναπόφαση, μετά από διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Το μεγαλύτερο μέρος έχει επιτευχθεί με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Απομένουν περίπου 600. εκατ. ευρώ. Κι εμείς λέμε πως υπάρχει τρόπος να βρεθούν με κοινωνική μέριμνα, χωρίς οριζόντιες μειώσεις συντάξεων», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «ζητήσαμε από τα κόμματα να συμφωνήσουμε σε μη μειώσεις των συντάξεων».

Κατηγόρησε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως «αρνήθηκαν να χαράξουμε εθνική κόκκινη γραμμή για τις συντάξεις. Εκείνοι που επί μια πενταετία σχεδίασαν σε συνεργασία με την τρόικα και ψήφισαν 11 οριζόντιες παρεμβάσεις σε κύριες και επικουρικές. Είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που ενορχήστρωσαν το PSI και την απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κατά 15 δισ.».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε